Çarşamba Pazarı'nda "Alan, dertli satan dertli"

Çarşamba Pazarı'nda 'Alan, dertli satan dertli'

Havaların bir haftalık bir süre yağışlı geçmesinin akabinde, kavurucu sıcakların gelmesi pazarcı esnafını da çalışma koşulları bakımından olumsuz yönde etkilemektedir. Sıcak havalar nedeniyle sabah pazara çıkmayan vatandaşlar, alışverişlerini marketlerden yapmak zorunda kalıyor. Durum böyle olunca da pazarcı esnafı satış yapamıyor. Esnaf aşırı sıcaktan dolayı vatandaşın alışverişlerinin kısa sürdüğünü dile getirirken bunun da kendilerine yansıdığını söyledi.

Esnaf, işlerinin her mevsim zor olduğunu dile getiririken, bu koşullara rağmen her zaman hizmet için yerlerinde olduklarını dile getirdiler. Küresel krizin etkisini, eskisi kadar olmasa da hala üzerlerinde hissettiklerinin de vurgulayan pazarcı esnafı, durumun daha iyi olmasının arzusunu duyduklarını dile getiriyor.

Vatandaşta bol bol meyve yiyememekten şikayet ederken şaşkınlıklarını şöyle ifade ediyor: “Zamanı geldi fiyatlar düşer diye beklerken, inişe girmeden çıkış yapıyor, biz de bakakalıyoruz.” derken “ ancak zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Bu sene sebze meyva fiyatlarında uygunluk olmaması boğazımızdan kesmemize neden oluyor” diyerek durumlarını dile getiriyorlar.

Dönemsel yoğunluk yaşadıklarını söyleyen esnaf, “yeri geliyor karsız mal satıyoruz. Zarar etmeden günü kurtarmaya çalışıyoruz.

Ancak özel gün ve aylarda belirli tezgahlar iş yapıyor. O da birden bitiyor.” derken durumlarını dile getiriyorlar.

Nakit para sıkıntısı çeken vatandaşlar tüm ihtiyaçlarını kredi kartıyla karşılıyorlar. Vatandaşların alışverişlerini daha çok marketlerden yapmasından dertli olan pazarcı esnafı, umudunu her hafta ertelemekten de memnun değil.

Diledikleri satışı yapamamaktan yakınan esnaf, marketlerin kendilerini olumsuz etkiledğinin de altını çizdi.

 Yaz meyveleri istedikleri ilgiyi bulamıyor

Yazın gelmesiyle birlikte kiraz, kayısı, üzüm, çilek, karpuz, şeftali gibi meyveler tezgahları süslemeye başladı. Yalnız mevsimi olmasına rağmen vatandaşlar sadece bakmakla yetiniyor.

 Fiyatların yüksek olmasından dolayı alım güçlerini zorladıklarını söyleyen vatandaşlar, alsak bile bir çeşit alabiliyoruz diye yakınmalarda bulunuyorlar.

Birçok derde de ilaç gibi kullanılan meyvelerden alamayan vatandaş halinden şikayetçi. Vatandaş yazın bol bol tüketilmesi gereken meyveyi tüketememekten şikayetçi.

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden karpuz

Yaz meyvelerinden olan ve yazın çok tüketilen meyveler arasında yerini alan karpuz vatandaşlar tarafından ilgi görüyor.

Gerek tadıyla gerekse içerdiği vitaminlerle sağlık açısından da yararlı olan karpuz bu yazda fazla tüketilen meyveler arasındaki yerini alacak. Öyle görünüyorki ilerleyen haftalarda fiyatı diğer meyvelere nazaran daha uygun olacak olan karpuz kendine birçok alıcı bulacak.

Önümüzdeki haftalarda fiyatların düşmesini bekleyen vatandaşlar da, istedikleri gibi bir pazar yapmak ümidiyle evlerinin yolunu tuttular. Her hafta ayrı bir ümitle tezgahlarını açan pazarcı esnafı ümidini bir sonraki haftaya bırakarak, bu haftada umdukları satışları yapamadılar.