Çarşamba Pazarı'nda bayram sonrası durgunluğu vardı

Çarşamba Pazarı'nda bayram sonrası durgunluğu vardı

Bu haftaki Çarşamba Pazarı’nda bayramın ardından sessizlik hakimdi. Geçen hafta çarşamba ve cumartesi günleri kurulan pazarlarda bayram alışverişlerini yapan Kırklarelililer dün kurulan pazara rağbet göstermedi.

Özellikle giysi tezgahlarının önleri boş kalırken pazarda en çok ilgiyi okul araç ve gereçlerinin satıldığı esnaf gördü. Bayramın ardında sakin bir atmosferde geçen Çarşamba Pazarı’nda esnaf para kazanma düşüncesini gelecek bayrama taşıdı. Bayram öncesinde satışlarında artış gözlenen pazar esnafı istediği talebi görse de hareketliliğinin birkaç günle sınırlı kalması özellikle kıyafet satıcıları için umut kırıcı oldu.

Satıcılar okulların açıldığı bu haftada vatandaşların ilgisinin kırtasiye malzemelerine kaydığına dikkati çekerken, bayram sonrası vatandaşın cebinde paranın kalmadığına dikkati çektiler. Buna rağmen öğrenci velilerinin pazardan alışveriş yapmaya mecbur olduklarını söylediler.

Bayramda vatandaşın pazara olan talebinden memnun kaldıklarını belirten satıcılar, özellikle giysilere olan talebin bayramın hemen akabinde düştüğünü belirtirken satışlarda azalmanın kaçınılmaz bir durum olduğunu ifade ettiler.

Ramazan Bayramı’nın imdatlarına hızır gibi yetiştiğini belirten pazarcılar, "önceki Kurban Bayramı'ndan bu yana işlerimiz durgun ve kötüydü. Ekonomik kriz, işsizlik gibi sebeplerden pazarcı çok zor durumdaydı aldığını satamaz hale gelmişti” dediler. Ramazan Bayramından yaptıkları satışlarla bir nebze olsun çektikleri sıkıntıları unutan esnaf, “Allah'a çok şükür satış yaptık. Bu satışlarla biraz olsun nefes aldık. Bayramda işler iyi gitmese idi birçok esnaf çok zor durumda kalacaktı. Mübarek Ramazan Bayramı bereketi ile esnafı sevindirdi. " şeklinde konuştular.

Bayramdan sonraki günlerde vatandaşın talebinin daha çok gıda üzerine yoğunlaştığını belirten esnaf, bununla birlikte okulların açılmasının işlerini az da olsa canlandırdığını söylediler.

Okul araç ve gereçleri bu hafta artan çeşitleri ile yerini korurken bugün açılacak okullar için aileler ihtiyaçları doğrultusunda pazaryerine uğradılar. Havanın güzel olması pazara çıkan vatandaşları hoşnut ederken, öğrenci velileri de çocukları ile birlikte okul alışverişi yapma imkânı buldu.

Tezgahlarda çocukların beğenisine sunulan ve üzerlerinde çizgi filim kahramanlarının kabartmaları olan çanta, beslenme, matara vs malzemeler pazarı renklendirdi. Önlük, yaka, çorap vs. satan esnaf da pazardaki yerini alırken, vatandaşların sonraki haftalarda da okul araç ve gereçlerine daha da ilgi göstermesi bekleniyor. Okulların tümünün bu hafta açılması hazırlıklarını bayramdan sonraki güne bırakan vatandaşları telaşlandırdığı için ihtiyaçlarını karşılamak için pazarın yolunu son gün tutanlar özellikle öğleden sonra satışları arttırdı. Pazar esnafı, her yıl bayramdan sonra işlerin tamamen bitme noktasına geldiğini ifade ederken okulların açılmasının kendilerini umutlandırdığını söylediler.

Pazaryerinde alışveriş yapan öğrenci velileri bayramın hemen ardından okulların açılmasının masrafı ikiye katladığını bu sebeple aile bütçesinin zorlandığını ifade ettiler. Geçen haftalarda yapılan bayram harcamalarının yerini bu hafta okul alışverişlerinin aldığını kaydeden vatandaşlar borç harç çocuklarını okutmak için çabaladıklarını anlattılar.

Bu devirde çocuk okutmanın nerede ise imkansız olduğunun altını çizen vatandaşlar, “devlet iş imkanı sağlasınki emeklerimiz boşa gitmesin” dediler. Işsizliğin ilimizde de büyük oranda yaşandığını vurgulayan vatandaşlar “elde avuçta yok, kıyafet bayramdan bayrama alıyoruz, yükselen fiyat artışları ile birlikte bu bayramda da fazla harcamaya gidemedik” dediler. Çocuklarının okul masrafları için aile bütçesinden para ayırdıklarını belirten vatandaşlar, çocuklarını okutmak için bütün zorluklara göğüs gerdiklerini söylediler. Yapılan kısıtlı harcamalar rağmen borçlandıklarını belirten vatandaşlar ülkenin gidişatından hiç de memnun olmadıklarını sözlerine eklediler.

Asgari ücretli işlerde çalışan vatandaşların birçoğunun nasıl ev geçindirdiğini, nasıl çocuk okuttuğunu hayretle izlediklerini belirten vatandaşlardan memur kesimi “biz bile bu aylıklarla zor geçiniyoruz. Allah işsiz olanlara yada asgari ücretle çalışanlara yardım etsin” dediler. Okuma yazma oranı yüksek bir il olan Kırklareli’nde gençlerin işsiz olduklarını görmekten büyük üzüntü duyduklarını anlatan vatandaşlar, bütün zorluklara rağmen çocuk okuttuklarını fakat emeklerinin boşa gitmesinden endişe duyduklarını dile getirdiler.

Kırklareli halk pazarında gıda maddelerine talep de gözlendi. Kuru ve taze bakliyatların yanı sıra sebze ve meyvelere de vatandaşlar ilgi gösterirken tezgâhlarda yerini alan mamüllerden ihtiyacı oranında vatandaşlar aldı. Her şeyden azar azarda olsa almaya gayret gösteren vatandaşlar giyimden kısabileceklerini fakat temel besin maddelerinde kısıtlamalara gidemeyeceklerini ifade ettiler. Her şeyin başının sağlık olduğunun altını çizen vatandaşlar, mutfak harcamalarını bütçeleri oranında her hafta yaptıklarını söylediler.

Pazardaki sonbahar ve kış için piyasaya sürülen kıyafetlerde de artış gözlenirken vatandaşın ilerleyen haftalarda kaban, mont vs ürünlere yönelmek isteyeceğini belirten esnaf, bayram sonrası yaşanan durgunluğun olağan bir durum olduğunu kaydettiler.

Bu haftaki Çarşamba Pazarı bayramın yorgun havasında geçerken okulların açılıyor olması piyasayı hareketlendirdi. Pazar esnafı gelecek bayrama kadar şimdilik umutlarını ertelediklerini belirtti. Piyasa da para akışının olması için en az üretim kadar tüketimin de aynı oranda gitmesini bekleyen esnaf, talebe göre arzın olmasının ekonomiyi etkilediğini söyledi. Ekonominin canlanması için vatandaşın alışveriş yapması gerektiğini kaydeden esnaf, vatandaşta paranın olmaması kredi kartlı alışverişlere olan talebi arttırdığını bildirdi. Bu durumda da vatandaşın borçlandığını belirten esnaf piyasa da nakit para sıkıntısının çekildiğinin altını çizdi. “Pazarda para akışı olmasa üretici yetiştirdiğini satamaz, bu durum da ekonomide zarara yol açar” diyen esnaf, satışlara önümüzdeki aylarda yaşanması muhtemel olan zorlu hava şartlarının da sekte vuracağına dikkati çekti.