Çelikayar, Brüksel'deki toplantıya katıldı

Tekirdağ'ın Hayrabolu Belediye Başkanı Şener Çelikayar Brüksel'de düzenlenen Türkiye Çalışma Grubu Toplantısı'na katıldı.

AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu (BK TÇG) mutat toplantısı 29 Ocak 2009 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirildi. Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği’nin çalışmalarına düzenli olarak davet edildiği Grubun 2009 yılı açılış toplantısına, Tekirdağ’ın Hayrabolu Belediye Başkanı ve MBB Meclisi Uluslararası İlişkiler ve AB’ye Uyum Komisyonu Başkanı Şener Çelikayar konuşmacı olarak katıldı. Toplantı öncesinde, 28 Ocak günü Almanya Rheinland-Pfalz Eyaleti Brüksel Temsilciliği’nde Türk misafirleri şerefine bir akşam yemeği verildi. Bölgeler Komitesi binasında yapılan ve konusu “Türkiye’de ve Avrupa’da Laiklik” olarak seçilen oturuma, BK TÇG Başkanı Dr. Karl-Heinz Klär, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eş-Başkanı ve Avrupa  Parlamentosu Üyesi Joost Lagendijk, Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye sorumlusu Christos Makridis, Almanya Parlamentosu Üyesi Hakkı Keskin, Strasbourg Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Samim Akgönül, ARI Hareketi Başkanı Av. Ural Aküzüm, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hakan Yılmaz, İstanbul Kent Observatuarı Direktörü ve Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Jean-François Pérouse ve Lille Üniversitesi (Fransa) Araştırma Görevlisi Elise Massicard konuşmacı olarak katıldılar. Oturumu ayrıca, MBB AB ve Uluslararası İlişkiler Merkezi Direktörü Murat Daoudov, Almanya’dan katılan yüksek lisans öğrencisi Kader Doğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Brüksel Merkezi temsilcisi Ayçin Eren ile Bölgeler Komitesi TÇG üyeleri ve uzmanları izledi.
İki bölümden oluşan toplantının “Laikliğin tarihsel kökleri ve günümüzdeki değişimler” konulu ilk oturumunu moderatörlüğünü, Doç. Dr. Samim Akgönül yürütürken, “Laiklik: yerel ve bölgesel yönetimlerin tecrübesi ve katkısı” temalı ikinci oturumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Hakan Yılmaz üstlendi. Toplantıda söz alan Başkan Çelikayar, Türkiye’deki mevcut durumdan ve uygulamalardan örnek vererek, ülkemizde laikliğin düzen olarak tartışılmadığını, ancak uygulanmanın insan hakları ve bireysel özgürlükler ile daha uyumlu olması için çaba sarf edildiğini söyledi. Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu’nun bir sonraki mutat toplantısının 2009 yılı Ağustos ayı içerisinde Türkiye’de yapılacağı kararlaştırıldı. (s)