Çeltik ekimi yapılamıyor

* İpsala Kaymakamı Gürbüz: ''Tarlaların sular altında olması çeltik ekimi çalışmalarını geciktiriyor'' dedi.

 

Edirne'de, aşırı yağışlar ve nehirlerin taşması sonucu, sular altında kalan çeltik tarlalarında ekim çalışmalarının yapılamadığı bildirildi.
İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin'in de aralarında bulunduğu bir heyet ile birlikte 1. Çeltik Sempozyumu'na desteklerinden dolayı Namık Kemal Üniversitesine teşekkür ziyareti yaptı.
Gürbüz, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, ziyarette 2. Çeltik Sempozyumu'nun ön hazırlıkları konusunda bilgi alış verişinde bulunduklarını ifade etti.
Üniversite yöneticilerinin çeltik ilgili konuları ve sorunlarını yakından takip ettiklerini bildiren Gürbüz, Edirne'de, aşırı yağışlar ve nehirlerin taşması sonucu, sular altında kalan çeltik tarlalarında ekim çalışmalarının yapılamadığı bildirildi.
Çeltik ekiminin Nisan ayında başlayacağını vurgulayan Gürbüz, şöyle devam etti:
''Ancak vatandaşlarımız henüz yerlerini hazırlamaya başlamadılar. Üreticilerimiz çeltik ruhsatlarının verilmesi için talepte bulunmaya başladılar. Tarlaların sular altında olması çeltik ekim çalışmaları geciktirmektedir. Ekimin gecikmesi, hasadın gecikmesine de neden olabilir. Bununda ürünün rekoltesine yansıyacağını düşünüyoruz.
Bu konudaki görüşlerimizi Namık Kemal Üniversitesi yetkililerine ilettik. Onlar da bu konularda gerekli desteği vereceklerini, ancak karar mercisinin Tarım Bakanlığı olduğunu ifade ettiler. Mart ayının sonu veya Nisan ayı başlarında Ankara'da bu konuları yetkililer anlatmayı planlıyoruz.''
Belediye Başkanı Mehmet Karagöz de çeltik üreticisinin sorunları ile ilgili bir komisyon oluşturulduğunu belirtti. Karagöz, komisyonun, Namık Kemal Üniversitesinden gelecek bilim adamları ile birlikte yapacakları çalışmaları bir rapor haline getireceğini kaydetti. İpsala'da geçen yıl 200 bin dekar alana çeltik ekilmişti. Yeni çeltik alanlarının olmaması nedeniyle İpsala'da bu yıl da 200 bin dekar alana çeltik ekimi planlanıyor. aa