Çevre, dünyada mevcut olan tüm değerleriyle korunması gereken bir bütündür"

Çevre, dünyada mevcut olan tüm değerleriyle korunması gereken bir bütündür'

Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker; "Günümüz dünyasının en önemli gündemini oluşturan "çevre" dünyada mevcut olan tüm değerleriyle korunması gereken bir bütündür” dedi.

Şeker  mesajının devamında şu hususlara yer verdi;  "Ancak birisi çevreyi etkileyen, diğeri ise çevreden etkilenen unsurdur. Ve ikisi arasındaki dengenin bozulması ise "Çevre Kirliliği" olarak karşımıza çıkmaktadır. Çevrenin tahrip edilmesi ve kirletilmesiyle ortaya çıkan ve günümüzde yoğun biçimde yaşanan çevre sorunlarının kökeninde plansız yapılan endüstrileşme, sağlıksız kentleşme, hızlı artan dünya nüfusu ve artan tüketim ihtiyaçları yatmaktadır.

Çevrenin hızla kirlenmesi ve bozulması tehlikesiyle karşı karşıya kalan insanoğlu, bu sınırsız tehlikenin boyutununun farkına yüzyılımızın ikinci yarısında vardı. 1972'de Birleşmiş Milletler tarafından Isveç'in başkenti Stockholm'de bir zirve toplantısı düzenlendi ve toplantı günü olan 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak ilân edildi. Toplam 133 ülkenin katıldığı bu toplantıda çevre ilk kez resmen dünyanın gündeminde yer aldı ve dünya liderleri çevre ile uyumlu bir ekonomik kalkınmanın nasıl olması gerektiği konusunda tartışarak bir dizi ilke ürettiler. Işte sürdürülebilir kalkınma deyimi de bu toplantıda ilk kez kullanıldı. Sürdürülebilir kalkınma, insanların yaşamlarını iyi bir düzeyde sürdürebilmeleri için gereksinim duydukları doğal kaynakları yenilenebilir biçimde, yani gelecek kuşakları da düşünerek kullanmaları demektir. Doğal çevrenin tahrip edilmesi, bir süre sonra insanların beslenme, enerji ve hammadde gibi ekonomik kaynakları için tehdit oluşturmuş ve çevre kaygısı taşımadan yürütülen sanayileşmenin çevreyi yok ettiği anlaşılmıştır. Endüstrileşme ve bu yolla milli gelirin artırılmasıyla, hayat standardının yükseltilmesi, ülkemiz gibi gelişmekte olan bir çok ülke tarafından benimsenmektedir. Ancak, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için ne pahasına olursa olsun üretim anlayışı, son zamanlarda yerini "Çevre Bilincine" bırakmaya başlamıştır.

Oluşturulmaya çalışılan Çevre bilincinin hedefi çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilerek gelecek nesillere bırakılmasıdır. Böylece insanların daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamaları da sağlanacaktır. Bu da ancak, çevre bilincine sahip insanların çoğalmasıyla mümkündür. Bu açıdan önce kendimizi sonra çevremizdekileri mutlak suretle çevre koruma bilincine eriştirme görevi bizlerindir. Unutulmamalıdır ki, gelecek kuşaklara bozulmamış sağlıklı bir çevre bırakmanın sorumluluğu bugünkü kuşaklara, yani bizlere aittir. 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla; sağlıklı, temiz, ve insana yakışır bir çevrede yaşamak için, yaşanabilir bir Kırklareli için hepimizin üzerine düşen görevi yerine getirmesinin gerekliliğini bu günde bir kez daha hatırlatıyoruz."