"Çevreye duyarlı yatırım yapmak isteyen herkesi, Kırklareli'ne bekliyoruz"

'Çevreye duyarlı yatırım yapmak isteyen herkesi, Kırklareli'ne bekliyoruz'

18 Şubat tarihinde ilimize gelen Dost TV’nin “Diyar Diyar Okuyanlar” program ekibi tarafından gerçekleştirilen çekimler, dün saat 15.40’da Dost TV ekranlarından yayınlandı.

Programda; Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş’un ilimizin tanıtımına yönelik konuşmasının yanı sıra Il Merkezimiz, Pınarhisar ilçe merkezi, Erenler köyü, Poyralı köyü, Lüleburgaz Ilçe Merkezi ile Ertuğrul Köyü’nde gerçekleştirilen çekimler, ilimizin tarihi, doğal ve turistik yönlerinin tanıtımı ile yerel mutfağımızdan örnekler gösterildi. 

Programda Kırklareli “Kültür zenginliği ve doğal güzellikleri ile ünlü Marmara bölgesinin önemli illerinden” şeklinde tanıtıldı.

Vali Coş; “Kırklareli insanı, aydınlık çehreli insanlardır”

Programda gerçekleştirilen röportajında Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, Dost TV ekranlarından şunları söyledi; “Kırklareli, ekonomik ve sosyal bakımdan ülke standartları gözetildiğinde gelişmiş iller arasında yer almaktadır. Özellikle çok zengin bir folklörü ve kültürü vardır. Kırklareli’nin önemli bir bölümü, Balkan savaşından bu yana bölgemize göç etmiş vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. 

Okuma-yazma düzeyimiz iyi durumdadır. Ekonomik açıdan da ilimiz Türkiye ortalamasının üzerindedir. Vatandaşlarımızın hemen hepsi; Devletini, Milletini seven, ülke sorunlarına karşı ilgi gösteren ve özellikle gelişmeye açık, kültürlü, aydınlık çehreli insanlardır. Kırklareli, yaklaşık 1300’lü yıllardan itibaren Osmanlılar tarafından fethedilmiş ve bu bölgeler 700 yıla yakın bir zamandır Türk yurdu olarak bizlerin olmuştur. Ilimizde, bu dönemlerden günümüze kadar gelen Hızırbey Camii ve külliyesi bulunmaktadır.

“Kırklareli, devlete en çok vergi veren illerin başında geliyor”

Kırklareli’nin 60 kilometreye kadar Karadeniz ile sınırı bulunmaktadır. Bu Karadeniz kıyısında; çok güzel kumsallarımız, ormanlarımız, özellikle doğaya önem veren insanlarımızın yürüyüş yapabilecekleri bakir alanlarımız var. Ilimizin yaklaşık yüzde 40’ı ormandır. Bu bölgelerin bir kısmı Milli Park statüsünde, bir kısmı ise korunması gereken doğal sit alanı olarak gözetim altında bulunuyor. Yaklaşık 20 kilometre civarında da uzun bir kumsalımız var. Bu bölgelerde turistik tesislerimiz yok ama günü birlik tatil ya da kamp yapmak isteyenler için oldukça ideal yerler.

Bunun dışında Istanbul’un bir kısmını da besleyen su havzalarına sahip Yıldız Dağları, yine ilimiz sınırları içerisindedir. Ilimizde özellikle, Istanbul’a yakın kesimlerde irili, ufaklı 220 kadar sanayi tesisi var. Bu tesislerde yaklaşık 20.000 civarında işçimiz çalışıyor. 

Kırklareli, devlet gideleri ile devlet gelirleri açısından mukayese edildiği zaman, devlete daha çok vergi veren, devletten aldığından daha fazla vergi veren illerdendir. Bu da ekonomimizin gelişmişlik düzeyini gösteriyor. Buna rağmen gelir dağılımında çeşitli sorunlarımız var. Kendilerini “roman” olarak tabir eden vatandaşlarımızın yerleşim konusunda eksiklikleri var. Bu sorunu gidermek, söz konusu yaşam alanlarında daha insani hayat standartlarının oluşturulmasını sağlamak için Valiliğimiz çeşitli projeler yürümektedir.

Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın maddi-manevi ihtiyaçlarını gidermek, çocuklarını okutmak, belli meslek kursları açarak iş sahibi olmalarını sağlamak ve yapılan Sosyal Yardımlar ile günlük hayatlarını kolaylaştırmak için çalışmalarımız sürmektedir. Ayrıca ilimiz Istanbul gibi büyük bir metropolün yanında olduğu için; kongre, doğa ve deniz turizmine hizmet verebilecek özelliktedir. Insanlarımızın sakince tatil yapıp, dinlenebileceği, denizden yararlabileceği doğal bir ortamımız mevcuttur.

Ilimiz ekonomisinde tarım ve hayvancılık da büyük bir önem arz etmektedir. Ilimizde yaklaşık 300.000 ton civarında süt işleniyor. Tesislerde işlenen bu sütün 100.000 tonu civar il ve ilçelerden geliyor. 200.000 ton da bizim ilimizde üretiliyor. Bizler ürettiğimiz sütün hijyenik bakımdan, Avrupa standartlarına uyarlanması konusunda, Tarım Il Müdürlüğü’nün koordinesinde “Beyaz Süt” adlı bir proje yürütüyoruz. Böylece üreticilerimize kolaylık sağlıyor, onların daha fazla gelir elde etmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Yine Çevre Bakanlığımız ile ortak yürüttüğümüz proje kapsamında Ergene Nehrimizde oluşan kirliliği önlemek ve temizlenmesini sağlamak için çalışmalarımız devam etmektdir.

Ilimiz, Avrupa Birliğine üye ülkelere sınır olduğu için yatırım bakımından da zengin bir alt yapıya sahip. Çevreye ve doğaya saygılı yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcılarımızı, Organize Sanayi Bölgesi’ne bekliyoruz.”

Vali Coş konuşmasında Lüleburgaz Külliyesi’nin öneminden de bahsederek; “En azından elimizde kalan tarihi eserlere, geçmişimizdeki hatalardan ders alarak sahip çıkalım, bunları gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarabilelim” dedi.

Program daha sonra sırasıyla; Kırklareli müzesinden görüntüler, Kırklareli’nin meşhur yemeği köftenin tanıtımı ile Arasta, Kırkşehitler Abidesi, Kırklareli Cumhuriyet Şehitliği, Pınarhisar ilçemiz, Binbiroklu Ahmetbey Türbesi, Poyralı Köyü Kültür Evi ve Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin tanıtımı ile sona erdi.