Ceza onları uslandırmadı

Hayvan kaçakçılarına 2,5 milyon TL'lik rekor ceza!

 

Kapıkule Sınır Kapısında Türkiye’ye yasa dışı yollarla sokulmak istenirken yakalanan 3 kişi ye rekor ceza verildi. 3 kişiden 2sinin daha önceden de bu suçtan ceza aldıkları öğrenildi.

HABER MERKEZİ

Kapıkule Sınır Kapısı’nı kullanarak yurda kaçak yollarla kuş ve köpek sokmak isteyen Bulgar uyruklu 3 kişiye toplam 2 milyon 570 bin 400 TL para cezası kesildi. Şüphelilerden ikisi daha önce de aynı suçu işledikleri için cezalar artırıldı.
Kapıkule Kaçakçılık İstihbarat Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, 3 Mart günü yapılan kontrollerde yurda kaçak yollardan kuş ve köpek sokmak isteyen Bulgar uyruklu Penka Stoanova, Stoyanka Pehlivanova, Indıser Smail’i yakaladı. Bu kişilerin çantalarında ise 138 muhabbet kuşu ile Alman kurdu, Pincher, Golden Retriever, Coker cinsi 15 köpek ele geçirildi. 5199 sayılı Hayvan Haklarını Koruma Kanunu’nun ‘Ev ve süs hayvanlarının ticaretinin yapılmasını’ düzenleyen 23’üncü maddesi uyarınca hayvan başına 3 bin 360 lira olmak üzere yurda kaçak yollarla bu hayvanları sokan ve geçen yıl da hayvan kaçakçılığından yakalanan Penka Stoanova ile Stoyanka Pehlivanova’ya ikinci kez aynı suçtan yakalandıkları için 1 milyon 28 bin 160’ar lira, Indeser Smail’e ise 514 bin 80 TL olmak üzere toplam 2 milyon 570 bin 400 TL para cezası kesildi. Ayrıca halen gözaltında bulunmayan şüpheliler hakkında hukuki işlem de başlatıldı. Ele geçirilen kuş ve köpekler ise Karaağaç Mahallesi’nde bulunan Edirne Valiliğine ait İzzet Arseven Ormanı’nda oluşturulan barınakta bakımları yapılıyor. 21 gün burada karantinada tutulan hayvanlar karantina süresinin dolmasının ardından ihale yoluyla satışa çıkartılıyor. 
2008 yılı içerisinde Kapıkule Sınır Kapısını kullanarak yurda kaçak yollarla hayvan sokmak isteyen 6 kişiye, 375 muhabbet kuşu, çeşitli cinslerde 42 köpek, 8 sultan papağanı, 16 güvercin için toplam 4 milyon 448 bin 633 TL ceza yazıldı. Ancak, bu cezaları şu ana kadar ödeyen olmadı. Kaçakçılık yapan 6 kişinin tutuksuz yargılanmaları sürüyor. 2008 yılı içerisinde en fazla ceza ise 14 köpek ve 250 muhabbet kuşunu kaçak yollardan ülkeye sokmak isterken Kapıkule Sınır Kapısı’nda yakalanan Bulgar uyruklu Rıfat Ali’ye verildi. Hayvan kaçakçılığından 2 kez yakalanan Rıfat Ali’ye toplam 2 milyon 430 bin TL ceza kesildi. Bu cezaların tahsilini yapamayan Edirne Cevre ve Orman Müdürlüğü makbuzları ise Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne gönderdi.
Köpekler bu konuma nasıl geldi. ?
Kapıkule Gümrük Kapısında Türkiye’ye yasa dışı yollarla sokulmak istenirken Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından yakalanan ve daha sonra Edirne Belediyesi Kedi Köpek Evine teslim edilen 50 yavru köpekten 26sının viral hastalığına kapılarak öldüğü iddiası hayvan severleri olduğu gibi Edirne Eski Valisi Nusret Miroğlunun da tepkisini çekmiş, Yaşanan köpek ölümlerine seyirci kalmayan Valilik harekete geçti ve barınakta hayatta kalan 24 yavru köpeği de koruma altına alınmıştı.
Kanun ne diyor_?
TBMM’de 24 Haziran 2004 tarihinde kabul edilen 5 bin 199 sayılı ‘Hayvan Haklarını Koruma Kanunu’nun ’ev ve süs hayvanlarının ticaretinin yapılması’nı düzenleyen 23’üncü maddesi şöyle:
‘Bu Kanun kapsamında olan ev ve süs hayvanlarının ticaretinin yapılması, ithalatı ve ihracatı ile her ne şekilde olursa olsun, ülkeden çıkarılması ve sokulması ile ilgili her türlü izin ve işlemlerde Bakanlığın görüşü alınmak kaydıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilidir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili birimlerince, yıl içinde yapılan ithalat ve ihracat ile ilgili bilgiler Bakanlığa bildirilir.’