CHP'de, referandumda değiştirilecek maddeler değerlendirildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lüleburgaz ilçe örgütünün haftalık toplantısında, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılayacak olan referandum da, Anayasa'nın değiştirilecek maddeleri değerlendirdi.


HABER MERKEZİ

CHP İlçe Başkanı Türabi Kayan’ın açılış konuşmasından sonra söz alan İlçe Eğitim Sekreteri Avukat Okan Mutlu, referandumda değiştirilecek olan anayasanın maddeleri üzerinde konuştu.
Mutlu şunları söyledi:
“Referandumda değiştirilmek istenen anayasa maddelerinden bugün sizlere ilk beşinin açıklamasını yapacağım. Değiştirilmek istenen maddelerden biri eşitlik. Bu maddeyi izah etmek çok zor. Şehit aileleri ile ilgili olan bu maddeye karşı çıkabilecek biri olur mu? AKP’ye yakın olan besleme medya, dul ve yetimlere, harp malullerine yönelik bir takım yazılar yazılıyor. Alınacak tedbirlerden hangimiz rahatsızlık olabilir? Bundan kim rahatsızlık duyar. AKP’nin yandaşlarına maddi yardım yapılacağı aşikârdır. 2.maddeye bakıldığında çok masumane geliyor. Kişiler veriler yurtdışına aktarılıyor. Genel Kurmay Başkanı’nın verileri bile yurt dışına aktarılacak. Bunlar tartışılmıyor. Güzel maddeler de var. Anayasa’da, verilerin yurt dışına aktarılma kararı bulunuyor. 300 bini aşan vergi borçları ile ilgili, asker kaçakları ile ilgili bir madde bulunuyor. Sosyo-ekonomik anlamda bu gibi ilgilendirir. Geçmişin izlerini siliyor. Vergi borcu ile 12 Eylül’ün ne ilgisi var. Devlet çocuk istismarına karşı tedbirler alıyor. Burada söylenen uygulanıyor. Devlet çocukları korumak için her türlü tedbiri almalıdır. Bir sendikaya üye olan kişi fazla sendikaya üye olamaz deniyor. Hak-İş Sendikası oyların Evet olacağını söylüyor. 80 öncesi ile 80 sonrası sendikalar cephe oluşturuyorlar. Hak-İş söylediği ile DİSK’in söylediği sözlerde çok farklılık var.12 Eylül’de 2,5 milyon sendikalı varken, şu anda 750 bin sendikalı var. Sendikalı işçi sayısında azalma var. Siz yüzde 10 barajı niçin kaldırmıyorsunuz? İktidara yakın bir fabrika sahibi fabrikasında çalışan işçilerine Hak-İş’ e üye olacaksın derse, bu ikisi işten atılma korkusuyla bu sendikaya üye olacak. Sonrada git bağlı bulunduğun sendikandan istfa et diyecektir. İşçi arkadaşlarımız bunu çok iyi düşünmelidir.”
İlçe Başkanı Turabi Kayan’da yaptığı konuşmada:
“Referanduma yaklaşık bir ay kaldı. Biz yönetim olarak köy gezilerine çıkacağız. Köy gezilerimizi tamamladıktan sonra da mahalle gezilerimize başlayacağız.7 milyon küçük esnafımız işsizlik ordusuna dahil oldu. Suriye sınırındaki mayın tarlalarını satmak istiyorlar. Bunu Anayasa Mahkemesi reddetti. TÜPRAŞ’ı sattılar. Anayasa Mahkemesi reddetti. Sami Selçuk onlara yol gösterdi. Daha sonra tarım arazilerini satışa çıkaracaklar. Önlerinde anayasa engeli kalmayacak. Engel gördükleri anayasa maddelerini değiştirecekler. Aldatılmaya, yüzsüzlüğe, arsızlığa, talana, dokunulmazlığa, gericiliğe, Cumhuriyet düşmanlarına, telefonların dinlenmesine, hap gibi anayasa istemiyoruz. Köy gezilerimize bu akşam Oklalı, Düğüncübaşı ve Müsellim köylerinden başlayacağız. Mahalle delegelerimizi oluşturduk. Arkadaşlarımıza seçimler ile ilgili seminerler düzenleyeceğiz” dedi.
CHP Kadın Kolları Başkanı Makbule Tuna’da yaptığı konuşmada, ara verdikleri çalışmalara yeniden başladıklarını belirterek herkesi çalışmaya davet etti. (v.i.)