Çidem; "Üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda tarafınızdan atılacak her adıma destek vereceğiz"

Çidem; 'Üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda tarafınızdan atılacak her adıma destek vereceğiz'

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu çatısı altında yer alan Bağımsız Tarım Orman ve Çevre Sendikası(BATOÇ- SEN) Genel Teşkilat Sekreteri Göksal Çidem ve Bağımsız Sağlık Sendikası Il Temsilcisi Rıdvan Demirel “Dünya Gıda Günü” dolayısıyla Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu’yu ziyaret etti. Kırklareli Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ziyarette ayrıca Kırklareli Ziraat Odası Genel Sekreteri Hasan Efe’de hazır bulundu. Ziyarette 2009- 2010 buğday alım sezonu, hesap işlem ücretleri başta olmak üzere çiftçi desteklemeleri ile ilgili bir çok konu konuşuldu. Dün saat 11:00’da gerçekleşen ziyarette BATOÇ- SEN Genel Teşkilat Sekreteri Göksal Çidem, öncelikle Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu’nun Dünya Gıda Günü’nü kutladı.

Çidem yaptığı açıklamada şunları kaydetti; ”Bağımsız Tarım Orman ve Çevre Sendikası (BATOÇ- SEN ) olarak Ilimiz tarım sektöründe tespit ettiğimiz sorunları bilginize sunuyorum. Toprak Mahsûlleri Ofisi (TMO) 2009/2010 buğday alım sezonunun sonuna geldi. Bir çok işyerinde alımlar sona erdi. Ödemeler ise teslim tarihinden 30 gün sonra ödenmeye başlandı. Ödemeler TMO Genel Müdürlüğü’nce anlaşmalı 11 banka nezdinde yeni açılan üretici hesaplarına yatırılarak ödeme işlemi tamamlandı.

Buraya kadar her şey normal. Özellikle de yöremizde ekilen ekmeklik KYS(kırmızı yarı sert buğday) iklim şartları nedeniyle rekoltede ve kalitede kayıplar yaşanmasına neden oldu. Üretici zarar etti. Aslında üretici daha buğdayı ekerken zarara uğramıştı. 1,400 TL’ye aldığı gübrenin tonu 500 TL’ye ye düşmüş hasat başlamadan kaybetmişti. Hasat başladıktan sonrada kayıplar devam etmeye başladı. TMO işyerlerinde alımlarda farklı uygulamalar yapıldı. Oysa hasat edilen aynı ürün, fiyatıda aynı. Ancak ürün bedeli ödemeye geldiğinde TMO bazı işyerlerinde aldığı üründen %2 hizmet bedeli kesti.

Geçici ekip veya koltuk ambarı adını verdiği tesislerde üreticilerden yapılan alımlarda TMO 12/06/2009 tarihinde yayınladığı talimatla ürün bedeli üzerinden % 2 hizmet bedeli aldı. Pınarhisar geçici ekip- Ahmetbey Tesisli ekip Sonuçta iki işyerindede aynı tesisler ve aynı depolama sistemleri var. Ikisininde kadrolu personeli yok. Iki ekibe de geçici görevle giden personel alım yaptı. Ürün aynı, fiyat aynı, tesis aynı, hizmet aynı, mesai sattleri aynı, tek fark isimlerinde ki fark. Biri tesisli ekip, diğeri geçici ekip.

Kofçaz ve Pınarhisarlı  buğday üreticilerinin bu yılki kaybı 152 Bin TL

Pınarhisar’daki çiftçinin teslim ettiği üründen yüzde 2 hizmet bedeli alındı. Ahmetbey’deki üreticiden alınmadı. Aynı olay Kofçaz ve Kavaklı açık yığınlarına yapılan alımlarda yaşandı. Kavaklı alımı için fiyat TMO tarafından Ticaret Borsası’nda verildi. Depolama Kavaklı’da fabrikalar bölgesindeki hazine arazisine yapıldı. Kofçaz’da da Kavaklı’da da alımı geçici görevli personel yaptı, Açık yığına (Toprak altına) buğday alımı yapıldı. Kofçaz da ne yapıldıysa, kavaklıda da o yapıldı. Farklılık sadece hizmet bedeli kesintisinde. Kofçaz’dan alındı. Kavaklıda alınmadı. Kofçaz ve Pınarhisarlı üreticiler bir defa daha kaybettiler. Kayıpları yaklaşık 152,000 TL. Kırklarelinin küçük iki ilçesi için yadsınamayacak kadar çok büyük meblağ. Üstelikte kriz nedeniyle traktörünü bile satma konumuna gelen çiftçiler için. Kayıplar ödemelerde de devam etti. Herkesim çiftçinin ürettiği bir avuç buğdaydan pay alma yarışı içerisinde oldu. Buna en son bankalar eklendi.

Toprak Mahsûlleri Ofisi (TMO) 2009/2010 alım sezonu için üreticilerin ürün bedellerinin TMO    Genel Müdürlüğü’nce anlaşmalı 11 banka nezdinde yeni açılacak üretici hesaplarına direk yatırılacağını duyurdu. Üretici Banka kartı almayanların ürünlerinin alınmayacağını, Söz konusu 11 bankada açılacak bu hesaplar içinde Hesap atm işlemlerinde üreticilerden herhangi bir masraf, komisyon ve ücret talep edilmeyeceğini web sitesinde duyurdu. Bu duyuru hala sitede yer almaktadır.

Üreticinin hesabına TMO tarafından aynı gün çıkarılan 2 havale için 2 defa hesap işletim ücreti alınıyor

Buna rağmen Uygulamaya bakıldığında farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bankalar üretici hesaplarına yatırılan paralardan hesap işletim ücreti almaktadır. Üstelikte Üreticinin hesabına TMO tarafından aynı gün çıkarılan 2 havale için 2 defa hesap işletim ücreti alınmıştır. Hesap iki defa işlem görmüş iki defa hesap işletim ücreti alınmış ve çiftçimiz mağdur edilmiş acze düşürülmüştür. Bizler Bağımsız Tarım Orman ve Çevre Sendikası olarak Atatürk‘ün milletin efendisi ilan ettiği köylümüzün, çiftçimizin haksızlığa uğradığı görüşündeyiz. Bu görüşümüzü Bahse konu bankaların Genel Merkezlerine ilettim. Çözüm konusunda mağdur olan üreticilerin kesintinin yapıldığı banka şubesi ile görüşmesi gerektiğini belirttiler. Bu konuyu yerel basın aracılığı ile çiftçimizin bilgisine sunduk.

Ülke tarımının ve üreticisinin çok zor şartlar altında olduğunu biliyoruz. Dünyada üretime katkı sağlaması için büyük destekler alan yabancı ülkelerdeki çiftçilerle rekabet etme şansı olmayan çiftçimiz, desteklerin yetersiz kaldığı bir dönemde bin bir güçlükle hasat edilmiş ürünün bedelinden Bankaların hesap işletim ücreti alınmasını kabul etmek mümkün değildir. Yediğimiz her lokmada emeği olan çiftçimizin alın terine değer verilmeli ve saygı gösterilmelidir. Hesap işletim ücretinin kesilmesine karar verenler ve buna göz yumanlar unutmasınlar ki yedikleri her lokma da çiftçimizin emeği vardır. Üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda tarafınızdan atılacak her adıma destek vereceğiz.” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu ve Genel Sekreter Hasan Efe, çiftçilerin haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirterek bankalar tarafından illegal bir şekilde kesilen hesap işlem ücretlerini geri almak için devreye gireceklerini belirtti. Ziyaret dilek ve temennilerin akabinde son buldu.