"Çiftçilerimizin yanında olacağız''

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Edirne Milletvekili Necdet Budak, Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde doludan zarar gören köylerde inceleme yaptı. Budak, 27 köy muhtarının katıldığı toplantıda, Edirne ve Ankara'dan telefonla irtibat kurduğu çeşitli kuruluşların yetkililerinden koordineli çalışarak, sorunların çözülmesini istedi.

 

Budak, Lalapaşa ilçesinde 4 gün önce meydana gelen doludan zarar gören köylerin muhtarlarının da katıldığı ilçeye bağlı 27 köyün muhtarı ile toplantı yaptı.
Lalapaşa Belediye Başkanı Ali Osman Uzman'ın da katıldığı toplantıda, Budak, doludan zarar gören Hanyenice, Süleyman Danişment, Sarı Danişment, Donbay, Çatma, Demirköy ve Çömlekakpınar köy muhtarları başta olmak üzere köy muhtarlarının sorunlarını dinledi.
Köy muhtarları, buğdayda çimlenme olduğu için önümüzdeki yıl tohumluk buğday sıkıntısı yaşayacaklarını, verimde iyi olmayan bir yılı geride bıraktıkları için borçlarının ertelenmesini, bölgenin su sorununun giderilmesini ve doludan kaynaklanan zararın karşılanmasını, hayvancılığın desteklenmesi için kooperatifler aracılığıyla köylüye hayvan verilmesini ve tarım sigortasındaki aksaklıkların giderilmesini talep ettiler.
Sorunların çözümü için Edirne Valisi Gökhan Sözer, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Necmi Beşer ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Bedrettin Yıldırım ile telefonla görüşen Budak, problemlerin çözülmesi için birlikte hareket edilmesinin şart olduğunu söyledi.
Tohumluk buğday sorununun Edirne'de çözülebileceğini ifade eden Budak, bugüne kadar yatırımlardan hak ettiği payı alamayan Lalapaşa'nın sorunlarının da Ankara'da yapılacak girişimlerle çözülebileceğini, bu nedenle de güç birliğinin oluşturulmasının şart olduğunu söyledi.
Toplantı sonrası muhtarlarla hatıra fotoğrafı çektiren Budak, daha sonra Lalapaşa Belediye Başkanı Ali Osman Uzman ile birlikte, Kaymakam Ceyhun Dilşat Taşkın'ı ziyaret etti. Muhtarların kendisine ilettiği sorunları Kaymakam ile paylaşan Budak, daha sonra doludan en fazla etkilenen Hanıyenice Köyü’ne giderek, köylülerle görüştü ve doludan etkilenen tarlalarda inceleme yaptı.
Doludan dolayı tarlalarda yüzde 80 oranında verim kaybının yaşandığını anlatan Budak, şöyle konuştu:
''Ayçiçeği tarlasını gördüğünüz gibi üç gün önce yaşamış olduğumuz dolu nedeni ile hemen hemen yüzde 80'e varan bir verim kaybından bahsediliyor. Hanıyenice Köyü tarım sigortasına önem veren köylerimizden biri. O bakımdan biraz şanslı diyebiliriz. Ama benzeri zararı gören ve tarım sigortası yaptırmayan yaklaşık 7-8 tane köyümüz var. Bunlara da yardımcı olmamız gerekiyor. Burada  doğal bir afet söz konusu. Dolu zararı söz  konusu. Bunu tabii devletin kendi imkanlarını Türkiye'de, her yerde bu dolu zararını her yerde karşılama imkanı yok. Bunun için tarım sigortası önem kazanıyor. Eğer biz tarım sigortasına önem verirsek ve tarım sigortasını çiftçimiz, hükümetimiz, devletimiz ve tarım sigortası firması havuza para koyduğu zaman bu havuz büyüyecek ve bu tür felaketlerde çiftçimiz mağdur olmayacak. O bakımdan tarım sigortasını genişletmemiz çok önemli.''
Budak, bütün bunlara rağmen Lalapaşa'da dolu zararı ve buğdayda verim düşüklüğü nedeni ile Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğünden talepte bulunduğunu, Genel Müdür Bedrettin Yıldırım ile görüştüğünü ve onlarında yarın Lalapaşada  olacağını ifade eden Budak, şunları kaydetti:
''Onlar yarın burada yaptıkları tespit çalışmalarında bölgenin son bahardaki buğday tohumluk ihtiyacı konusunda ve krediler konusunda bir araştırma yapacaklar. Çiftçilerimize bu anlamda yardımcı olmaya çalışacağız ve Edirne Valiliğimiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitümüz ayrıca bir çalışma başlattı. Zarar tespit çalışmaları hızla yapılıyor. Bu çalışmalar sonucunda da çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda bu felaketi bir nebze dindirmek adına çiftçilerimizin yanında olacağız. Dileriz ki bu felaketler çok daha az yaşanır.
Diğer taraftan dolu hasarı için yapılan sigortanın dekarı 2 lira. 50 dönüm olsa 100 lira. 100 liramız olduğu zaman kafamız rahat olacak. Bunu yaptığımız sürece tarım sigortası daha hızlı gelişecek.'' aa