Çocuk Hakları Sözleşmesi Kırklareli'de de hayat buluyor

Çocuk Hakları Sözleşmesi Kırklareli'de de hayat buluyor

Dünyada Birleşmiş Milletler genel Kurulu tarafından 1989 yılında kabul edilen ve bir sonraki yıl Eylül ayında Türkiye’nin de imzalamış olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi, tüm illerde, Valiliklere bağlı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile yaygınlaşıyor.

Türkiye’de devletin, uygulamasını Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu olarak sorumlu tuttuğu Çocuk Hakları Sözleşmesi bugüne dek 191 ülke tarafından onaylanmıştır ve bu da 2 ülke dışında bütün dünya ülkeleri demektir. Sözleşme, ayrım gözetmeme, çocuğun yüksek yararı, yaşam ve gelişme ve katılım haklarını temel almaktadır. Cinsiyeti, dini, doğum yeri, ailesi veya toplumsal kökeni ne olursa olsun 18 yaşından küçük bütün kişiler için; yaşama hakkı, tam olarak gelişme hakkı, zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden koruma hakkı ve ailesel, kültürel ve toplumsal yaşama eksiksiz katılma hakkı tanımaktadır.

ÇHS’nin kapsamında, Çocuklar Için Küresel Hareket’in bir parçası olarak Türkiye, kendi çocuk haklarını tanıtım kampanyasını başlatmıştır.                     

Ve bu sistemde çocukların kendi görüşlerine başvurulmaktadır. Böylece ortaya Ulusal Çocuk Kongresi çıkmıştır.

ÇHS ve çocuk komiteleri tüm illerde olduğu gibi Kırklarelide’de, Hamdi Helvacıoğlu I.Ö.O. öğrencisi Imge Bengisu Özeren, Atatürk I.Ö.O. öğrencisi Bengü Altıntel ve Lüleburgaz Lisesi öğrencisi Günay Çıtak vasıtasıyla hizmetini sürdürüyor. Geçtiğimiz ay Bursa’da düzenlenen bir toplantıya katılan öğrenciler, eğitmen eğitimi aldıklarını belirterek, konuyla ilgili aktivitelerinin gün geçtikçe artacağını söylediler.

ÇHS ile Ulusal Çocuk Forumu tanıtımı için geçtiğimiz hafta düzenlenen Bilim Şenliği’nde stand açan öğrenciler, burada gelen ziyaretçilere bilgiler vererek, birçok tanıtıcı broşür dağıttılar.