"Çocuklarımızı kırmayalım"

"Çocuklarımızı kırmayalım"

2008-2009 eğitim-öğretim sezonu ilk döneminin bugün son ermesiyle birlikte ilimizde ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören binlerce öğrenci karnelerini alacak. Notları yüksek olanlar büyük mutluluk yaşayacak, karnesinde zayıfı olanlar ise üzülecek.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Kırklareli Il Temsilcisi Hakan Tıraşçı da ailelerin, notları düşük olan çocuklarına karşı anlayışlı olmaları gerektiğini bildirdi. Tıraşçı, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, "Her karne dönemi geldiğinde öğrenciler ve veliler stres içine girmekteler ama bundan en çok etkilenen çocuklardır. Karnesinde zayıfı olduğu için aileden yoğun baskı geleceği düşüncesi ve etraftaki insanların beklentileri çok sayıda öğrenciyi korkutmaktadır. Bazı çocuklar daha da endişelenerek evden kaçabiliyorlar. Psikolojik olarak güçlü durumda olmayan öğrenciler, zayıf notlarından dolayı intiharı bile düşünüyor. Bu durumda en büyük görev velilere düşmektedir. Sayın velilerimize seslenerek, öğrencilerimizin gerçek özelliklerini, yeteneklerini ortaya çıkarmayan eğitim sistemimizde karne tek başına başarıyı gösteremez. Karne ölçütlerden sadece bir tanesidir, baskı çocukları başarısızlığa iter. Karneye çok fazla anlam yüklenmemeli. Kırık notların altında yatan asıl sebebi araştırmak gerekir. Anne, Babalar çocuklarına çok fazla yüklenmemeli, onlarla ilgilenerek, sorunlarına yönelerek, düşük notları olduğu için yanlış yollara sapmasını engelleyebilir. Sayın veliler zayıf notla karşınıza gelen çocuğunuzun sizden daha fazla üzüldüğünü unutmayın. Çocuğunuza sevginizi hissettirin, üzüntüsünü paylaşın. Her çocuk farklı becerilere sahip bir bireydir. Bir başkasıyla kıyaslamaya sakın kalkışmayın. Başarısızlığın nedenlerini birlikte konuşun. Yapılabileceklerini belirleyin. Çocuğunuzu her haliyle sevin,  problemleri birlikte aşacağınızı ve ona güven duyduğunuzu hissettirin. Çocuğunuzun özelliklerini iyi tanıyın, özel yeteneklerini keşfedin.

Öğretmenleri ile iletişime geçin onlardan yardım ve işbirliği isteyin. Çocuğunuzla her gün baş başa oturup, onlarla bir arkadaş gibi konuşun, günün değerlendirmesini yapın diyerek öğrenci ve öğretmenlerimize iyi tatiller diliyorum" dedi.