Çorlu deri OSB'NİN örnek yatırımları

Dünya deri sektöründe bir benzeri daha olmayan arıtma tesisi ile Türkiye'ye örnek olan Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi (OSB), atıklara sıfır tolerans uygulayarak daha önce çöpe gönderilen deri parçalarından kozmetik ve sabun üretiminde kullanılan hammadde üretiyor.



     Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde kurulu bulunan Çorlu Deri OSB Müdürü Erdinç Ferliel, yaptığı açıklamada, OSB olarak yatırımlarına devam ettiklerini söyledi.
     Türkiye'deki deri üretiminin yüzde 37'sini gerçekleştirerek 1 milyar dolarlık ihracata imza atan Çorlu Deri OSB'nin, 12 yılda 50 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdiğini ifade eden Ferliel, bu yıl ise 8 milyon TL'lik yatırımla çalışmalara devam ettiklerini belirtti.
     Ferliel, şöyle devam etti:
     ''OSB, 12 yıl önce 120 hektar alan üzerine kuruldu. OSB'de 118 deri, 1 kağıt fabrikası bulunuyor. Bunların 70'i üretimine devam ediyor. Diğerleri ekonomik kriz nedeniyle üretime ara verdi. OSB'de toplam 4 bin kişi istihdam ediliyor. Biz yönetim olarak 41 idari personel, 21 güvenlik görevlisi ile hizmet veriyoruz. OSB'deki işletmelere altyapı, yol, arıtma tesisi, doğal gaz, güvenlik ve çöp toplama gibi bütün hizmetleri veriyoruz.
     Bunun yanı sıra 100 milyon TL'lik bir yatırım ile bölgemizde bulunan fabrikalara doğal gaz dağıtım şebekesi kurduk. 8 milyon TL'lik bir yatırım ile bölgemizdeki asfaltlama çalışmalarımızı yaptık. Ayrıca, Çorlu Deri OSB'deki sanayicilerin yardımları ile, 2008-2009 eğitim öğretim yılında Sağlık Mahallesi'nde eğitime başlayan 21 derslik ve 2 atölyesi bulunan teknik lise yaptırdık.''
     Üretim, ihracat ve arıtma tesisi hakkında bilgi veren Ferliel, Türk deri sektörünün dünya liginde liderliğe oynadığını belirterek, bu nedenle Avrupa Birliği standartlarında üretim yapmalarının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
     Dünyadaki en gelişmiş teknoloji ve ekipman ile 15 milyon dolara inşa edilen, ancak bugünkü değeri 30 milyon dolar olan Çorlu Deri OSB Atıksu Arıtma Tesisinin Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan Ferliel, şöyle dedi:
     ''Geçen yıl hizmete giren arıtma tesisi, dünya üzerinde bulunan deri sektörlerinin en büyük ve en önde gelen arıtma tesisidir. Tesis, günde 36 bin metreküp atık su arıtabilme özelliğine sahip. Tesiste, atıklara sıfır tolerans uygulayarak daha önce çöpe gönderilen deri parçalarından kozmetik ve sabun üretiminde kullanılan hammadde üretiliyor. Bu hammadde aylık 50, yıllık 600 ton üretiliyor.''
    
     -''ÇORLU DERESİNİ TEMİZLEMEK BİZİM GÖREVİMİZ DEĞİL''-
    
     Ferliel, Çorlu deresini ise kendilerinin kirletmediğini belirtti. Çorlu halkının bilinç altına yerleşen ''Çorlu deresini deri fabrikaları kirletiyor'' düşüncesinin yanlış olduğunu ifade eden Ferliel, şunları kaydetti:
     ''Bu düşüncenin yanlış olduğunu herkes bilmeli. Çorlu Deresi, Çerkezköy ve civarında bulunan çok sayıdaki sanayi kurumunun atıkları ile yeteri kadar kirleniyor. Çorlu OSB'den dereye kesinlikle kirli ve atık su verilmiyor. Dünya üzerinde bulunan en büyük arıtma tesisini de zaten bunun için yaptık. Fabrikalardan gelen atık sular tesisimizde toplanıyor, burada işlenip temizlendikten sonra dereye, çevreye ve canlıya zararsız bir halde temiz su olarak salınıyor. Bizim görevimiz Çorlu Deresi'ni değil, OSB içindeki fabrikaların suyunu temizlemek.'' aa