Coş; "Vatandaşta para var, ancak harcama konusunda tedirginlikler var"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin önderliğinde başlatılan Hükümetin de destek verdiği 'Türkiye'nin yüzü gülsün diye, kriz varsa çar de var' kampanyası çerçevesinde Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel ve bazı iş adamları, Kırklareli'nde kurulan halk pazarına giderek pazarcı esnafından alışveriş yaptılar. Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş alışveriş sırasında pazarcı esnafıyla sohbet ederek sıkıntılarını dinledi ve tezgâh başına geçerek pazarcılık yaptı.

Vali Coş pazarcı esnafından meyve, sebze alırken bir satıcıdan da çapa ve balta aldı.
Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel ise bir civciv satıcısının ısrarı üzerine 10 adet civciv aldı.
Vali Coş alışveriş sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada vatandaşta paranın olduğunu ancak alışveriş yapma konusunda bir tedirginlik olduğunu söyledi.
Türkiye’de işin olduğunu ancak iş beğenmeme olayı olduğunu ifade eden Vali Coş, “Kriz denilen olguyla karşılaşmamız için herkes alışverişini, harcamasını zamanında yapsın. Geliri ihtiyacı olan kişilerin, fiyatların alt seviyeye çekildiği bu ortamda alışverişlerini yapmalarını öneriyoruz” dedi.
Kırklareli’nde vatandaşlara örnek olsun diye, vatandaşların harcamalarına alışverişlerini ertelememesini sağlamak için başlatılan kampanyaya destek verdiklerini belirten Coş şöyle devam etti; “ Bunun kampanyanın amacı ekonomide sizin tüketiminiz, harcamanız bir başkasının kazancını teşvik eder. Siz alışverişinizi ertelerseniz harcamanızı yapacağınız muhatabınızın gelirini engellemiş olursunuz.
ÖTV’de küçük bir indirim yapıldı bunun karşılığında tüketimde, otomobilde, beyaz eşyada ciddi artışlar yaşandı. İnsanlar alışverişlerini, harcamalarını teyit edebiliyor. Sıkıntılı olan insanlarımızda vardır toplumda. Ama toplumumuzun tümünün sıkıntıda olduğunu düşünmemiz mümkün değil. Ekonominin genel rakamlarında piyasada dolaşa para miktarında bir azalma olmadığını anlayabiliyoruz. Piyasada para var. Ama bu para elde tutuluyor, bankada tutuluyor insanlar harcamalarını küresel krizden dolayı bir endişe içersinde bekletiyorlar. Düşünelim herkes böyle yaparsa üretici ürettiği malı satamaz. İnsanlar gazete okumadan televizyon seyretmeden, radyo dinlemeden yaşayabilir mi? yaşar. Bu yöndeki harcamalarını erteleyebilir ama ertelememelidir. Eğer her insanın belli geliri varsa çağdaş insanın yapması gerektiği gibi harcamalarını yapmalı.
Bu konuları siyasetten uzak tutmalıyız. Bizim harcamamız bir başkasının geliridir. Piyasada dolaşan para miktarında da bir azalma yoktur” dedi. (yy)