Çukurpınar köyü'nde Kültür Müzesi coşkuyla açıldı

Çukurpınar köyü'nde Kültür Müzesi coşkuyla açıldı

Yıldız Dağları Biyosfer Projesi Kapsamında gerçekleştirilen Kültür Müzesi’nin açılışı 19 Ekim Pazartesi Saat 15:00’da Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir tarafından Çukurpınar Köyü’nde yapıldı.

Avrupa Komisyonu’nun mali desteğiyle Çevre ve Orman Bakanlığı taranından yürütülmekte olan Yıldız Dağlarında Doğal Kaynakların ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilirliğin Geliştirilmesi Projesi Kapsamında, Ilimiz Merkez Ilçeye bağlı Çukurpınar Köyü’nde Kültür Müzesi’nin açılışı törenle gerçekleştirildi. Törene; Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir de katıldı.

Eldemir, açılış konuşmasında projenin amaçlarından bahsederken şunları söyledi; “Amacımız; Yıldız dağlarında yaşayan insanların daha iyi ve gelişmiş bir ortamda yaşayabilmelerini sağlamak amacı ile Biyosfer Rezervi Planlamak ve bu sayede bölgesel kalkınmayı gerçekleştirmek, yörenin biyolojik çeşitliliğinin sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışmak. Projenin yürütücüsü, Çevre Orman Bakanlığıdır. Proje, AB- Sınırötesi Işbirliği kapsamında Avrupa Birliği Fonlarından desteklenmektedir. Proje 15 Aralık 2008 de başladı ve 15 Kasım 2009’da bitecektir.

Projede neler yapılacak?

Yıldız Dağları’nın biyolojik çeşiştliliği bilimsel araştırmalarla belirlenecek,

Yıldız Dağları Biyosfer Rezervi yönetim planının çerçevesi, halkın ve bütün ilgili tarafların katılımıyla teknik ve yerel bilgileri birleştirerek hazırlanacak,

Yıldız Dağların köylerinin çeşitli üretim alanlarında kapasitesini geliştirmek için gerekn çalışmalara ve eğitimlere temel olacak planlamalar yapılacak,

Yıldız Dağları’nın Birleşmiş Milletler UNESCO-MAB tarafından Dünya Biyosfer Rezervleri ağına alınabilmesi için bir başvuru dosyası hazırlanacak,

Kamu kuruluşlarının ve köylerden ilgili kişilerin bilgi düzeylerini artırmşak üzere eğitim programları ve teknik geziler düzenlenecektir.”diye konuştu.

Eldemir, konuşmasının ardından açılış kurdelasını keserek müzeyi katılımcılarla beraber gezdi. Açılışta ikramlar da dağıtıldı.

Çukurpınar, Beypınar Köyleri tarafından ve Kırklareli Il Tarım Müdürlüğü desteği ile hazırlanan Kültür müzesi açılışına, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir’in yanı sıra Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü (DKMPGM) Prof. Dr. M.Kemal Yalınkılıç, DKMPGM Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, Orman Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ismail Belen, Istanbul Orman Bölge Müdürü Ismail Üzmez, Kırklareli Vali Yardımcısı Ismail Gültekin, Vize Işletme Müdürü Hüseyin Doğan, Demirköy Işletme Müdürü Enver Kara, Kırklareli Işletme Müdürü Şahin Aybal, Harita ve Foteprometri Müdürü Cemil Ün, Milli Parklar Dairesi Başkanı Reyhan Akarsu, Kırklareli Il Çevre ve Orman Müdürü Fikri Elbaş, Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser, Il Tarım temsilcileri, projenin teknik yardım ekibi Frank Feys, Michael Green, proje yöneticisi Nihal Yenilmez Arpa katılımda bulundular.

Kültür Müzesi açılışının ardından program gereği Dereköy’e hareket edildi. Doğa Eğitim Merkezi’ne ziyaret, Yıldız Dağları Resim Sergisinin bulduğu okula ziyaret ve Paydaş Çalışma Grubu Üyelerinin sunuşunun ardından program sona erdi.