Cumartesi Pazarı'nda fiyatlar el yaktı

Her hafta sonu Karacaibrahim Mahallesi, Melek Sokak üzerine kurulan Cumartesi Pazarı yağışlı havaya rağmen dolu bir gün yaşadı. Pazara çıkan vatandaşlar ilk olarak fiyat etiketlerine göz gezdirdi.


HABER MERKEZİ
Gıda reyonlarındaki fiyat artışlarını görenler gözlerine inanamadı. Özellikle domatesin kilosunun 5 TL olduğunu görenler adeta isyan ettiler. Domatesin fiyatındaki yükseliş karşısında vatandaşlar şunları söyledi; “Geçtiğimiz haftalarda fiyatlar azada olsa makul bir şekildeydi. Şimdi ise fiyat etiketlerinin ateşi yükseldi. Böyle giderse eve domates alamayacağız. Dar gelirli vatandaşların en çok tükettiği sebzeler arsında bir domates, iki soğan vardır. Çünkü bu vatandaşlar elde ettikleri kazançları ile ancak bu ürünleri rahatlıkla alabiliyorlardı. Alabiliyorlardı diyorum. Çünkü artık bunları da alamayacaklar. Bizi bu duruma düşürenler utansın başka söze gerek yok.”
Pazaryerindeki fiyat artışları birçok sebzeye yansıdı. Cumartesi Pazarı’nın gıda reyonlarında satılan bazı ürünler ve fiyatları şu şekilde oldu; Domates kilosu 5 TL, Biber Kilosu 1.50 TL, Patlıcan kilosu 2 TL, Ispanak kilosu 3 TL, Havuç kilosu 1.50 TL, Marul tane 1.50 TL, Soğan kilosu 1 TL, Pırasa tane 1.50 TL, Maydanoz  1 demeti 50 Krş, Lahana tanesi 3 TL, Karnabahar tanesi 5 TL, Armut kilosu 2.50 TL, Mandalina kilosu 2 TL, Elma kilosu 1 TL
* Sezon sonu Karpuz’a rağbet az oldu
Geçtiğimiz yaz mevsiminde en çok rağbet gören ürünlerden biri olan karpuz, bu hafta Cumartesi Pazarı’nda yerini aldı. Geçen Çarşamba Pazarı’nda satışa sunulan kavunların ardından şimdi ise karpuzların satışa çıkması görenleri şaşırttı. Sezonun bitmesine rağmen bazı üreticiler tarafından satışa çıkarılan karpuz tanesi 1 ile 2 TL olarak satıldı.
* Yerli Ceviz pazara çıktı
Pazaryerinde insanları kendine çeken, fakat satış fiyatı ile yanına yaklaşılamayan ceviz kilosu 10 TL’den satışa sunuldu. Güzel görüntüsü ile albenisi yüksek bir ürün olan ceviz, Asilbeyli Köyü’nden gelip Cumartesi pazarında satıldı.
Uzamanlar tarafından günde 3-5 tane tüketilmesi önerilen cevizin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz. Cevizdeki yüksek orandaki Omega-3 yağ asitleri, kalp hastalıklarını, diyabeti, inmeyi, yüksek kan basıncını ve klinik depresyonu azaltır. Ceviz tüketimi kandaki kolesterol seviyesini düşürür vede kalp atışlarındaki düzensizliği önler. Cevizdeki fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden korunma sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ceviz, damarlarda daha az pıhtılaşma özelliği olan kan tipinin üretimine ve iyi kolesterol oranının kötü kolesterol oranına göre artmasına yardımcı olur. Kolesterolün damarları tıkama aşamasında önemli bir adım olan şişme ve kızarıklığı azaltır.
Beyne benzeyen ceviz, kavrama ve anlamayı geliştirir. Asya'da ceviz hala beyin gıdası olarak kabul ediliyor, bu ülkelerde öğrenciler, sınavlardan önce ceviz yiyerek notlarını yükseltebileceklerine inanıyor.
Bu hafta Cumartesi pazarında yağışlı bir hava olmasına rağmen vatandaşlar pazara çıkarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştılar. Her hafta olduğu gibi bu haftada giyim reyonunda fazla bir hareketlilik yaşanmadı. Giyim eşyası satan esnaflar yaşlaşan kurban bayramını iple çektiklerini ifade ettiler. (c.s.)