Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Trakya Üniversitesi'ni ziyaret etti

648. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri dolayısı ile Edirne'ye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL, 5 Temmuz 2009 Pazar günü Trakya Üniversitesi Rektörlüğü'ne ziyarette bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Edirne Valisi Mustafa Büyük, Edirne Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak ve beraberindekiler Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Karamanlıoğlu, Prof. Dr. Timur Kırgız ve Prof. Dr. Kemal Kutlu ve Genel Sekreter Recep Gürkan tarafından karşılandılar.
Rektörlük binasının tarihi güzelliği karşısında hayranlığını dile getiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Enver Duran’dan Rektörlük binası hakkında bilgi aldı. Ardından Rektörlük makamına çıkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindekiler bir süre makamda görüştüler. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Üniversite şeref defterine şu satırları yazdı:
“Trakya Üniversitesi’ni ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. 1982 yılında kurulan Trakya Üniversitesi, bir bölge üniversitesi olarak, ülkemize değerli hizmetlerde bulunmaktadır. Trakya Üniversitesi’nin, toplumun ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamayı amaçlayan başarılı çalışmalarını önümüzdeki dönemde de devam ettireceğine inancım tamdır. Geçen zaman içinde büyük gelişim gösteren Trakya Üniversitesi’nin, bugün ülkemizin önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer alması gurur vericidir. Bu güzel üniversitenin kurulmasında ve gelişmesinde katkısı olanları tebrik ediyor, Trakya Üniversitesi’nin tüm mensuplarına başarılar diliyorum”
Üniversite Senato Salonu’nda Senato Üyeleri ile biraya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, burada Üniversite Rektörü Prof. Dr. Enver Duran’ın kendisine verdiği bilgiler ışığında “Trakya Üniversitesi ve Balkanlar” sunumunu izledi. Trakya Üniversitesi’nin Balkanlar’daki Türk kültürüne sahip çıkma çabası içerisinde olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Enver Duran, son beş yıldır Balkanlar’da çekim merkezi yaratmak misyonu ile pek çok önemli projelere imza atıldığının ve hayata geçirildiğinin altını çizdi:
“Uzun yıllardan beri bir ayağımız hep Balkanlar'da. Son beş  yılda da Üniversitemizin Balkanlara dönük çalışmaları hız kazandı. Balkanlar'da yaşayan soydaşlarımızın yükseköğretim alanında karşılaştıkları sorunların çözümü için çalışmalar başlattık. Ayrıca Balkanlar'daki ikili ilişkilerimizin gelişmesi sonucunda Balkan ülkelerinden gelen soydaşlarımız eğitim ve öğretimi Üniversitemizde tercih etmektedirler.  Trakya Üniversitesi’nden pek çok öğrencimiz de Socrates/Erasmus kapsamındaki öğrenci değişimi programlarından yararlanarak Balkan ülkelerine kısa süreli eğitim görmeye gitmektedirler.  Balkanlar’la iç içeyiz.Beş  büyük projemiz var. Bunlardan birincisi Balkan Kongre Vadisi. Birinci bölümü hayata geçirildi. En kısa zamanda açılışını yapmayı planlıyoruz. İkincisi Uzaktan Eğitim Merkezi. Ana amacı Türkçe’yi Balkanlara yaymak. Japonya’dan İtalya’ya kadar sanal ortamda  asenkron eğitim veriyoruz. Üçüncüsü Balkan Dilleri Bölümü. Arnavutça’yı, Bulgarca’yı, Yunanca’yı, Boşnakça’yı, Romence’yi ve Rusça’yı hayata geçirdik. Son olarak da Hırvatça Anabilim Dalı’na öğrenci aldık. Dördüncüsü Trakya Teknopark. Trakya Teknopark’ta üçüncü yıldayız, amacımız bölge insanına yeni istihdam alanları yaratırken üniversite ile sanayi arasında işbirliğini geliştirmektir.
Beşincisi TÜDEM (Türk Dili Eğitim Merkezi). Balkanlar’da öğrenim gören soydaşlarımızın bu merkezden en üst düzeyde yararlanmasını hedefliyoruz. Balkanlar’da gerçekleştirdiğimiz pek çok etkinliğin yanı sıra ortak projelerde ve çalışmalarda Balkanlar’daki üniversitelerle beraber hareket ediyoruz. Bu amaçla önemli sempozyumlara, kongrelere, konferanslara imza attık.
Trakya Üniversitesi, son yıllarda bilimsel yayınlar alanında da önemli ölçüde ivme kazandı. Örneğin Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, Türkiye'de tıp alanında Doçentlik başvurularında kriter olarak kabul edilen SCI-Expanded'a girebilen tek dergidir.
Trakya Üniversitesi’ni ve Edirne ilini ulusal ve uluslararası alanda en iyi şekilde tanıtabilmek için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Balkan ülkelerinde kültürel faaliyetlerin gelişmesine yaptığımız katkılardan dolayı pek çok ödül aldık. Bunlardan biri de Yunanistan tarafından verilen Delfili sürücü ve Parnassos ödülüdür. Tüm bu çalışmalar Trakya Üniversitesi'nin Balkanlar'da ne kadar süratli yol aldığının bir göstergesidir” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL, Trakya Üniversitesi’nin Balkanlar’da üstlendiği bu önemli misyondan etkilendiğini söyleyerek Balkanlar’da yaşayan soydaşlarımıza sahip çıkılması gerektiğini ve yapılan bu başarılı çalışmaların mennuniyet verici olduğunu ifade etti.
 “Trakya Üniversitesi’nin gerek yurt içindeki, gerekse Balkanlar’daki üniversitelerden daha iyi olduğunu gösterebilme sorumluluğu bulunmaktadır. Bu sorumluluk duygusu ile Üniversiteniz soydaşlarımızı ve komşu ülkelerdeki üniversiteleri etkileyebilecek güçte olmalıdır” diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Enver Duran’ın Balkan Dilleri Bölümü’ndeki farklı dil  açılımlarını dikkatle dinleyerek Türkiye’nin böyle bir çalışmaya ihtiyacı olduğunu, diplomalı dilbilimci bulmak konusunda ülkede gerçekten ciddi sıkıntılar yaşandığını, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Enver Duran başta olmak üzere bu dillerde eğitimin hayata geçirilmesine katkı sağlayanları yürekten kutladığını ifade etti.
Balkan ülkelerinden gelen öğrencilerin Üniversitede eğitim görmesine yönelik açıklamalar karşısında da “Üniversiteler olarak uzun süredir yabancı öğrencilere kapımızı yeteri kadar açamadık. Bir yabancı öğrenci, o ülke için en büyük yatırım aracı oluyor. Örneğin bizim ülkemizden de çeşitli sebeplerle dış ülkelere giden öğrencilerimiz ya da mezunlarımız bugün o ülkelerde çok önemli konumlarda çalışıyorlar ve ülkemizi uluslararası alanda en iyi şekilde tanıtıyorlar” şeklinde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu açıdan Trakya Üniversitesi’nin üstlendiği misyonun bir kez daha önemine değinerek Balkan ülkelerinden Trakya Üniversitesi’ne öğrenim görmek için gelen gençlerin kendilerini evinde gibi hissedeceklerini söyledi.
 Ziyaretin sonunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Üniversiteye ait tanıtım materyallerini arz eden Rektör Prof. Dr. Enver Duran, “Trakya Üniversitesi’ni onurlandırmasından” dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e teşekkürlerini sundu. (s)