DEKAT'tan Yıldız Dağları Biyosfer Projesi'ne tam destek

DEKAT'tan Yıldız Dağları Biyosfer Projesi'ne tam destek

Demirköy Doğayı ve Kültürel Değerleri Koruma Tanıtma Derneği (DEKAT) Başkanı Sırrı Tayan, faaliyete geçmiş olan Yıldız Dağları Biyosfer Projesi'ni değerlendirdi.

Şu ana kadar Demirköy'ün turizm açılımı raporunun yanı sıra Avrupa Birliği projelerinde de yer alan DEKAT, Yıldız dağlarının tamamını kapsayan, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Yıldız Dağları Biyosfer Projesi kapsamında orman köylüsünün sorunları ile ilgilenileceğine inanıyor.

Son yıllarda yapılan bir çok, proje ve aktivitelerde Demirköy'ü temsil eden DEKAT, ayrıca bu zamana kadar eko turizm çerçevesinde ilçede ve mesire alanlarında çok güzel işler kotardığı konusunda tüm Demirköylüler hemfikir. DEKAT Başkanı Sırrı Tayan ile gazetemiz tesislerinde gerçekleştirdiğimiz röportajda, DEKAT'ın Yıldız Dağları Biyosfer Projesi'ne bakış açısı üzerinde konuşarak bilgiler aldık.

Yıldız Dağları Biyosfer Projesi, DEKAT için ne ifade ediyor?

“Her şeyin öncesinde DEKAT olarak bu projeyi sonuna kadar destekliyoruz. Yıldız Dağları Biyosfer Projesi ile öncelikli olarak halkın bu projeye aktif katılımı ve tüm çalışmalarda etkili olması sağlanacak, çevre ile ilgili çocuk ve öğrencilerin ayrıca yetişkinlerin de eğitimleri sağlanacaktır. Biyosfer rezervi planlamasının her aşamasında yöre halkı aktif olarak katılacak ve görüşleri dikkate alınacaktır. Orman köylüsüne alternatif imkanlar aranacaktır.

Şu anda orman köylüsünün yıllık geliri ortalama 2000 Dolar. Bu rakamın ileri ki yıllarda daha da düşeceği tahmin ediliyor. Orman köylüsünün; turizm, hayvancılık, fidancılık, çiçekçilik, yöresel yemekleri gelenek ve göreneklerini sürdürerek projede yer alması sağlanacaktır."

"Bulgaristan bu işi aşmış"

Bulgaristan, Avrupa Birliği’nden hazırladıkları projeleri ile hibeler alarak eski tarihi evleri restore edip pansiyon yaparak eko turizmlerini geliştirmişler. Ilk başlarda orada da bu Yıldız Dağları Projesi gibi projeler yürütülmüş ve başarılı olunmuş. Aynı şekilde küçük yerleşimlerde bile el sanatları ve doğa sporları ile turistlerden para kazanıyorlar.

Orman köylüsüne biz bu projeyi çok işleyemezsek, hüsrana uğrarız. GEF- 2 Projesi'nin bölgemize kazandırdıkları arasında bulunan; ziyaretçi merkezi, ilanlar, broşürler, tanıtım Cd'leri çok iyi oldu.

Bu proje için mutlaka halkın içine inmeliyiz. Onlar gibi olup, onlar gibi davranmalıyız. Yıldız Dağları Biyosfer Projesi kapsamında orman köylüsüne giderek kahvehanelerde hem tanıtım, hem sunum yapılarak proje hakkında köylümüz de bilgilendirilecektir. Ilçe merkezindeki kamu kurum ve kuruluşların, yöresel derneklerin katılımı sağlanarak bu konu onlara da anlatılacak ve onların da desteği sağlanacaktır.

“Proje hazırlanarak bakanlığa sunulacak”

Ilk olarak Yıldız Dağları Biyosfer Projesi için genel bir proje hazırlanacak ve bu Orman Bakanlığına gönderilecek. Bakanlık da bu pojeyi inceleyerek yürürlüğe girip, girmeyeceğini tam olarak belirleyecek. Yakında proje ile ilgili Demirköy’de büro açılacak. Böylelikle projenin ana merkezi olan Demirköy’den proje kapsamında olan orman köylüsüne yönelik çok güzel tespitler yapılacaktır.

Ayrıca Iğneada’da 250 kişilik hotelin inşaat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Hotelin önümüzdeki sezona yetiştirilmesi hedefleniyor. Bu hotelin Iğneada’da hizmete girmesi ile yerli ve yabancı turist sayısı oldukça iyi bir şekilde artacaktır. “dedi.