Demircihalil Köyü'nde at çiftliği

Demircihalil Köyü'nde at çiftliği

Kırklareli Merkez’e bağlı Demircihalil köyündeki, 40 dönüm araziye kurulu at çiftliğinde yarış atlarının bakımı yapılıyor ve atlar yarışlara hazır bir hale getiriliyor. Seyfi Dikyol’a ait çiftlikte, şu anda 14 atın bakımı gerçekleştirilirken, yarışlardan da büyük bir gelir elde ediliyor. Şu ana kadar toplam 700.000 TL kazandıran bir at da bu çiftlikte bulunuyor.

Çiftlikte atların bakımından sorumlu Uğur Tiryakioğlu gazetemiz muhabirlerine çiftliği gezdirdi ve bu güzel hayvanların yetiştirilmesi ile ilgili olarak detaylı bilgiler verdi. Bakım işleminin oldukça zor ve meşakatli olduğunu dile getiren Tiryakioğlu, atları sevmeyen birinin bu işi üstlenemeyeceğini de vurguladı.

Tiryakioğlu; “Atların bakımı sanılanın aksine çok önemli olup, sıksık bakımının yapılması gerekir. Temizliğide bir o kadar önemli ve dikkat edilmelidir. Belirli aralıklarla yem verip, tımarını yapıyoruz. Yemin; kuru ot veya dane yem şeklinde olmasına dikkat ediyoruz. Atları günde iki sefer temizliyoruz. Düzenli aralıklarla günde üç öğün yem veriyoruz. Sularını hiçbir zaman eksik etmiyoruz. Hastalıktan korunmaları için gerekli önlemleri alıyoruz. Çünkü sadece yem, ot, vitamin vererek atın büyümesini ve gelişmesini sağlamak yetmez. Her gece atlarımızı, ahıra yerleştiriyor, onların sağlıklı bir ortamda dinlenmesini sağlıyoruz. Hastalıkları önleyebilmek ve zamanında tedbir alabilmek için at bakımı çok önemlidir. Bir atın aylık masrafı ise 500 ile 600 TL arasında değişiyor. Iyi bir ahır yönetimi ile atın sağlığındaki değişimleri gözlemleyebilir ve hastalıklar henüz oluşmadan tedbir alınmasını sağlayabilirsiniz. Atlara sevecen davrandığınız sürece, onları sağlıklı bir şekilde yetiştirmiş olursunuz.” diyerek atları yetiştirmenin ne kadar zor olduğunu bir kez daha belirtti.

Çiftliğe ait atların bir kısmının Istanbul’da hipodromda bulunduğunu kaydeden Tiryakioğlu, muhabirlerimize tayları da göstererek, geleceğin yarış atlarını da yetiştirdiklerini söyledi. Tiryakioğlu, şu anda çiflikte, yarışlardan 700.000 TL kazandıran bir atın bulunduğunu da sözlerine ekledi.