Demirköy'deki tarihi dökümhanede restorasyon çalışmaları start aldı

Demirköy'deki tarihi dökümhanede restorasyon çalışmaları start aldı

İstanbul’un fethinde kullanılan top ve güllelerin yapıldığı yer olan, Kırklareli’nin Demirköy ilçesindeki dökümhanenin restorasyonu yeniden başladı. Istanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsüm Tanyeli başkanlığında çalışmalara 20 kişi eşlik ediyor. 

Yapılan açıklamada 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar aralıksız üretim yapılan dökümhanedeki kazı çalışmalarının büyük bir itinayla devam ettiği açıklandı.

Fatih dönemi ve daha öncesinde, yöredeki bol demir yatakları göz önünde tutularak kurulan döküm merkezinin, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan alınan izin ile duvarların restorasyonunun yapılacağını bildirilirken, gelecek yıl daha kapsamlı bir kazı çalışması planlandığı da verilen bilgiler arasında. Prof. Dr. Gülsüm Tanyeli konuya yönelik olarak şu açıklamalrı yaptı:

“Fatih dönemi ve daha öncesinde yöredeki bol demir yatakları göz önünde tutularak, buraya demir döküm merkezi kurulmuş. Fatih’in, Istanbul’un fethinde burada dökülen topları kullandığı bilinmektedir. Ilçenin ismi de buradan gelmektedir. Ekibimiz kendi dallarında uzman kişiler. Havaların müsaadesi etmesi durumunda restorasyon çalışmalarını bu yılki bölümünün bir ay içinde bitirilmesini hedefledik. Dökümhane en son 2. Mahmut döneminde onarımdan geçirilmiş. Çalışmalar yaklaşık 100 metrekarelik bir alanda sürüyor. Bu dökümhanenin yanındaki ormanlık alanda da 3 tane küçük döküm fırını mevcut. Ancak, kaçak kazılar nedeniyle tahrip edilmiş. Bize bir dönemin teknolojisi hakkında bilgi verecek bu yapıların korunması lazım. Bu yapılar kaçak kazılar sonucunda tahrip ediliyor. Asıl onarım çalışmalarımız gelecek yıl yapılacak. Bu çalışmada da onarılacak olan duvarın önündeki üretim alanları araştırılarak ortaya çıkartılacak.”