Demirköy Dökümhane kazıları, tehlikeye mi girdi?

Demirköy Dökümhane kazıları, tehlikeye mi girdi?

Kırklareli’nin Demirköy ilçesindeki, İstanbul’un fethinde kullanılan topların ve güllelerin döküldüğü tarihi Fatih Dökümhanesi’nin kazı çalışmaları bu yıl tehlikeye girdi.

Kazı çalışmalarına 2001 yılında başlanan ve 7 bilim kurulunun ortak çalışmasıyla yürütülen ve yine 7 bilim kurulunun buluştuğu tek kazı olmasıyla ünlenen Demirköy Dökümhanesi, Kazı Başkanı Prof.Dr Günhan Danışman’ın vefatı ile kazı çalışmaları bu yıl yapılamama tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Edinilen bilgilere göre; bir profesöre teklif götürüldü, ancak profesörün teklifi kabul etmemesi sonucu proje şu anda başkansız kaldı. 

Kazının ardından, açık hava müzesine dönüştürülmesi düşünülen Fatih Dökümhanesi’ndeki gelişmeler, Demirköylü vatandaşlar tarafından da ilgiyle takip ediliyor.             

Gazetemiz Demirköy temsilcisi Nihat Evren’e açıklama yapan Demirköylü vatandaşlar, kazı çalışmalarının tam bitmemesine rağmen ilçenin turist akınına uğradığını kaydederek; ”Hem tarihimizin sergilenmesi, hem Demirköy’ün tanıtımı yanında, ilçe için de bir gelir kaynağı niteliği taşıyan dökümhanenin, bir an evvel bitmesini istiyoruz.

Dökümhanenin bazı sektelere uğraması bizi üzmektedir.

1 yıl maddi imkansızlıklar yüzünden yapılamayan 650 yıllık tarihin bir an evvel gözler önüne serilerek, açık hava müzesine dönüştürülmesini sabırsızlıkla bekliyoruz” dediler.