Deniz fenerleri de kapsama alanında

Deniz fenerleri de kapsama alanında

"Deniz Fenerlerinin Uzaktan Yönetimi" projesi kapsamında ilk olarak Türkiye genelindeki 185 deniz fenerinde gerçekleştirilecek modernizasyon çalışmaları ile daha önce şamandıra ışıklarını 5 deniz mili mesafede fark edebilen gemiler artık 50 deniz mili           uzaktan elektronik olarak görebilecek. Bu kapsamda Kırklareli'nde 7 deniz feneri de modernize edilecek.

Deniz fenerlerinin iletişim altyapısının modernize edilmesi çalışmaları kapsamında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile Turkcell ortaklaşa çalışma yapacak. Bu kapsamda Kırklareli'ndeki 7 deniz fenerinin iletişim altyapısının geliştirileceği, yapılacak çalışma ile deniz fenerleri ve gemiler arasındaki iletişim mesafesinin 10 kat artacağı bildirildi.

"Deniz Fenerlerinin Uzaktan Yönetimi" projesi kapsamında gerçekleştirilecek             çalışmaya ilişkin imza töreni Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'in katılımıyla Anadoluhisarı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Sosyal Tesisleri'nde yapıldı.

Proje ile fenerler ve gemiler arasındaki iletişim mesafesinin artmasının yanında tüm Türkiye genelinde bulunan 185 deniz feneri ile Istanbul'daki kontrol merkezi arasındaki iletişimde sağlanarak deniz fenerlerindeki data hatları üzerinde kesintisiz veri akışı           gerçekleşecek.

Baştarafı Sayfa 1

Kırklareli'ndeki 7 deniz fenerinin haberleşme mesafesi 10 kat artacak

 Projenin Otomatik Tanımlama Sistemi Bileşeni ile seyir halindeki gemiler 5 deniz milinden görebildikleri fenerleri, artık 50 deniz mili uzaklıktan fark edebilecek, fenerlerin etrafındaki hava, deniz ve trafik durumu konusunda bilgi alabilecek.

Deniz fenerlerini bilgi çağına taşıyacak proje ile karasularında güvenli seyir, deniz feneri arızalarının süratli tespiti ve arızanın hemen giderilmesi, kesintisiz seyir yardımcısı hizmetinin verilmesi, seyir yardımcılarının çalışabilirlilik standardını yüzde 99,8'de tutmak hedefleniyor.

Ilk etapta 185 deniz feneri ile başlayacak olan proje 2011 yılı sonuna kadar toplam 430 deniz fenerine yayılacak. Bu kapsamda Kırklareli'ndeki 7 deniz feneri de bu teknolojiden yararlanacak.

"Farklı müşteri taleplerine,

farklı çözümler üretiyoruz"

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv imza töreninde yaptığı konuşmada, Turkcell'in deniz fenerlerinin modernizasyonu ve denizlerimizde güvenlik sağlanmasına katkıda bulunmaktan gurur duyduklarını belirtti. Ciliv, "Kıyılarımızda yüzde yüze yakın eşsiz kapsama gücümüz sayesinde insanların yaşamadığı noktalara bile mobil iletişim hizmetlerini götürüyoruz. Deniz fenerlerinin iletişim altyapısını da bu sayede sağlıyoruz. Müşteri odaklı hizmet anlayışımız çerçevesinde kurumların farklı ihtiyaçlarına özel çözümler üretebiliyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Deniz Fenerlerinin Uzaktan Yönetimi projesi de bu farklı çözümlerin en güzel örneklerinden biri" dedi.

 "Boğazlar artık daha güvenli"

Boğazlardan yılda 55-60 bin civarında geminin geçtiğine dikkat çeken Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Istanbul Boğazı'ndan Çanakkale Boğazı'na kadar olan güzergahta modern gemi trafik bilgi sistemi kurduklarını vurguladı. Bakan Yıldırım, "Sahil şeridimizin bütün noktalarını modern seyir emniyet cihazlarıyla donatıyoruz. Kurulan sistemler sayesinde bu gemilerin gece gündüz güvenli geçişini sağlıyoruz. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile Turkcell işbirliğinde yapılan Deniz Feneri projesiyle de Türkiye'nin dört bir yanındaki 185 deniz feneri artık tek bir noktadan kontrol edilebilecek. Bu sayede gemilerimiz 5 deniz mili uzaktan görebildikleri deniz fenerleri ile artık 50 mil uzaktan haberleşebilecek" diye konuştu.

Projenin amacı;

Deniz feneri ve şamandıralarının koordinat bilgilerini denizcilere süratle ileterek, seyir yardımcısı sistemlerle işaretlenen deniz alanlarına dikkat çekmek ve denizcileri deniz tehlikelerine karşı uyarmak.

Yoğun trafik bölgeleri ve Türk Boğazları'ndan başlayacak şekilde, tüm Türkiye kıyılarındaki seyir yardımcılarını Otomatik Tanımlama Sistemleri (AIS) ile donatmak,

Seyir yardımcısı sistemlerin uzaktan izlenmesi ve kontrolü ile hizmet kalitesi ve deniz güvenliğinin yükseltilmesi; çalışırlık durumu standardı olan yüzde 99,8 oranını korumak ve yükseltmek.

Fener ve şamandıra gibi seyir yardımcısı sistemlerin, arıza ve problemlerini hızla tespit ederek, müdahale süratini arttırmak; seyir yardımcısı sistemlerin durumunu uzaktan ve sürekli izleyerek, proaktif bir müdahale politikası uygulamak.

Sistemin getirdiği kolaylıklar;

Türk Boğazları'ndan yılda ortalama 55-60 bin gemi geçiyor. Fener ve diğer seyir sistemlerinin Otomatik Tanımlama Sistemi ile donatılması, gündüz ve gece görünüşlerine ek olarak, gemiler tarafından elektronik olarak, tespit edilebilmesini sağlayacak. Gemiler, bir şamandıranın ışığını normal olarak 5 mil mesafeden görebilirken, üzerindeki Otomatik Tanımlama Sistemi ile şamandıraları telsiz haberleşme menzilinden, yani 50 milden fark edebilecek.

Şamandıra ve fener üzerindeki algılayıcılar, yerel bilgileri kontrol merkezine ve civardaki gemilere yayınlayabilecek. Böylece örneğin, gemiler rotaları üzerindeki gerçek hava ve deniz koşullarını önceden öğrenebilecek.

Gemiler deniz fener ve şamandıralarını kendi kontrol ekranlarında adı ve diğer özellikleri ile görebilecek.

Seyir yardımcılarına eklenen bu gelişmiş kontrol fonksiyonu ile fener ve şamandıra sistemlerindeki arızalar hızla tespit edilerek, müdahale birimlerine anında ve otomatik olarak bildirilecek.

Bir deniz fenerine ya da şamandırasına gerekenden fazla yaklaşarak tehlike riskine maruz kalan gemiler, fenerin yayınlayacağı elektronik ikaz işaretiyle otomatik olarak uyarılacak.

Ilk olarak 185 fenerde tesis edilecek bu sistem, 2011 yılı sonu itibarıyla toplam 430 deniz fenerinde uygulanacak.