"Denizanaları kirliliğin sonucu artmaktadır"

Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada son zamanlarda Tekirdağ kıyılarında görülen su canlılarından Latince adı Chrysaora Hysoscella olan Denizanası’nın artışının Kirliliğin bir sonucu olarak, bunlar üzerinden beslenen canlı stokların azalması ya da ortadan kalkması ile engellenemez bir hale geldiği belirtilerek şunlar kaydedildi:
“Su canlılarından Latince adı Chrysaora Hysoscella olan Denizanası’nın artışının Kirliliğin bir sonucu olarak, bunlar üzerinden beslenen canlı stokların azalması ya da ortadan kalkması ile engellenemez bir hale gelmiştir.
Phyllum: Cnidaria Classis: Scyphomedusae Genus : Chrysaora Species: Chrysaora hysoscella
1- Dış Görünüşü: Bu denizanasının, yarı küre şeklindeki vücut yapısının (Umbrella) tepesinden kenarına doğru uzanan sarı-kahverengi 16 adet V şeklinde bantlar bulunur. Umbrella kenarında 24 tentakül (dokunaç) bulunur. Vücut çapı 30 cm’dir fakat 42 cm’ye kadar da ulaşabilir. Vücut yapısının (Umbrella) rengi kahverengi, sarı, kırmızı tonlarında olabilir. Ağız etrafında 4 adet uzun ve kenarları kıvrımlı ağız kolları bulunur ve boyları vücudunun 3-4 katı uzunluğundadır. Bunlarında rengi portakal rengi-kahverengi ve kızıl arasında değişkenlik gösterir.
2- Yaşam Alanı: Genelde kıyısal bölgelerde yayılım gösteren bu tür tüm dünya denizlerinde bulunur. Akdeniz ve Ege Denizinde de görülen bu tür, Marmara Denizinde ilk defa Erdek Körfezinde Ağustos-Eylül 2000 tarihinde kayıt edilmiştir. O tarihten beri Marmara Denizinde özellikle kıyısal alanlarda genelde az sayıda gözlemlenmektedir. Bu türün Marmara Denizine ya akıntılarla veya gemilerin balast suları ile taşındığı tahmin edilmektedir. Bu denizanası genelde bahar aylarında başlayıp yaz sonuna kadar yaygın olarak görülür fakat ömürleri yaklaşık bir yıldır.
3- İnsan Sağlığına Etkileri: İnsanlara temas ettiklerinde öldürecek veya tıbbi yardım gerektirecek kadar etkili zehirleri yoktur. Denizanası’nın değdiği yerde biraz acı veren, kaşınan isilikler oluşur. Fakat alerjik bünyeli insanlarda bu zehir’in etkisi daha kuvvetli olabilir. Ayrıca göz, burun ve ağız çevresi gibi hassas bölgelerin temasından da kaçınılmalıdır. Temas edilen yere hiç bir şekilde tatlı su değdirilmemelidir. Tatlı su ve duş zehir’in daha aktif bir duruma gelmesini sağlar. Temas eden bölgeyi deniz suyu ile yıkadıktan sonra amonyak veya sirke dökülür. İlk tedaviden sonra yanma ve kaşıntıyı almak için lokal anestezik madde (örn. lidokain) içeren merhemler kullanabilir. En son olarak eğer istenirse en yakın bir sağlık ocağına başvurulabilir.
4- Çoğalma Nedenleri: Denizlerde oluşan kirlilik, aşırı avcılık ve küresel ısınmaya bağlı olarak tüm dünyada denizanalarının sayısında bir artış gözlemlenmektedir. Kirliliğin artışı sonucu doğal planktonik çeşitlilik azalmış ve ekolojik toleransı yüksek bazı türler artmıştır. Denizanaları bu fırsatçı türler arasında yer alır. Ayrıca artan diğer planktonik canlılar bunların besinini oluşturması sebebiyle denizanaları hızla çoğalırlar. Kirliliğin bir sonucu olarak, bunlar üzerinden beslenen canlı stokların azalması ya da ortadan kalkması ile denizanalarının da artışı engellenemez bir hale gelmiştir.” (s)