Dereköy Sınır Kapısı ne zaman tır trafiğine açılacak?

Dereköy Sınır Kapısı ne zaman tır trafiğine açılacak?

Kırklareli ekonomisine katkı sağlamak adına çok büyük bir önem taşıyan Dereköy Gümrük Kapısı’nın tır trafiğine açılması ile ilgili konuda hala sevindirici bir gelişme yok.

Son olarak Haziran sonunda, Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş. tarafından yapım ve onarım için ihaleye çıkarılacağı belirtilen sınır kapımız, Yüksek Planlama Kurulu’na takıldı. Devlet kendi içindeki sorunları çözse bile Bulgaristan’ın fiziksel şartlarını geliştirmesi de gerekiyor. Ancak bu konuda komşu ülkenin de bir girişimi bulunmuyor.

Sınır kapıları içinde en az araç, bizim kapımızdan giriş-çıkış yaptı

2009 yılının Temmuz ayında sınır kapılarından 562 bin 533 aracın giriş çıkış yaptığı bildirildi. Buna göre; Akçakale Sınır Kapısı'ndan 8 bin 122, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan 313 bin 11, Dilucu Sınır Kapısı'ndan 19 bin 677, Esendere Sınır Kapısı'ndan 3 bin 926, Gürbulak Sınır Kapısı'ndan 26 bin 316, Habur Sınır Kapısı'ndan 122 bin 150, Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan 32 bin 560, Ipsala Sınır Kapısı'ndan 68 bin 302, Gaziantep Karkamış Sınır Kapısı'ndan bin 714, Kapıkula Sınır Kapısı'ndan 169 bin 465, Nusaybin Sınır Kapısı'ndan bin 459, Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan 16 bin 676, Pazarkule Sınır Kapısı'ndan 8 bin 471, Sarp Sınır Kapısı'ndan 41 bin 823, Yayladağı Sınır Kapısı'ndan 9 bin 534 562 bin 533 aracın giriş çıkış yaptı. Dereköy Sınır Kapısı'ndan ise sadece bin 27 araç geçti.         

Yani kapımız bu listede, en son sırada yer alarak, en az araç giriş-çıkışının olduğu Gümrük Kapısı konumunda bulunuyor.

Kapının akibeti ne olacak?

Hemen her siyasetçinin ve Kırklareli’ndeki bürokratların ortak taahhüdü; Dereköy Gümrük Kapısı’nın yenilenmesi ve tır trafiğine açılması yönünde oldu. Dereköy Gümrük Kapısı’nın “Yap-Işlet-Devret” modeli ile ihaleye çıkaralacağı ve modern bir şekilde hizmete sokulacağı, daha önce yapılan açıklamalarda kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Kırklareli ekonomisine canlılık getirecek ve yeni iş sahalarının açılmasını sağlayacak olan 'Tır trafiği' kapsamında Dereköy Gümrük Kapısı ile bağlanan Duble Yol çalışmaları da, Kırklareli’nin bu gelişime hazır olduğunu ispatladı.

Yapılan açıklamalarda, Sınır kapısının 2009 Haziran ayı sonunda Gümrük Turizm işletmeleri A.Ş. tarafından yapım ve onarım için ihaleye çıkarılacağı ifade edilmiş, Dereköy Sınır Kapısı'nın modern bir hale getirileceği kaydedilmişti.

Ancak, ihale hala gerçekleşmedi. Süreç Yüksek Planlama Kurulu’na takılırken, Komşu ülke Bulgaristan’ın da fiziki şartlarını düzeltmeye başlamaması, konuyu daha da sıkıntılı bir dönemece soktu.

Yapımına bu yıl başlanması tahmin edilen çalışmaların, rötarlı olacağı ise artık bilinen bir gerçek. Ihalenin ardından, sınır kapımızın inşasının 1 yıl süreceği de belirtiliyor. Kırklareli kamuoyu ise, kafasında soru işaretleri ile bu gelişmeyi sabırsızlıkla bekliyor.