"Devletimiz bütün imkânlarını engelli vatandaşlarımız için kullanmaya devam edecek"

'Devletimiz bütün imkânlarını engelli vatandaşlarımız için kullanmaya devam edecek'

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

 Sarıçam mesajında, hepimize düşen görevin, özürlü vatandaşlarımızın kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak, bakım ve sağlık giderleri başta olmak üzere diğer hayati ihtiyaçlarının karşılanması konusunda sorumlu olmaktır dedi.

Milletvekili Sarıçam mesajında şunları kaydetti;  

“Doğuştan veya sonradan kazalar sonucu bir veya daha fazla organını kaybeden insana "engelli" denilmektedir. Engelliler genellikle, ihtiyaçlarını bir başkası olmadan tek başlarına karşılayamazlar. Engellilik, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Bunlar genel olarak doğuştan engellilik ve sonradan kazalar sonucu oluşan engellilik olmak üzere iki guruba ayrılabilir.

1. Doğuştan Engellilikler: Yakın akraba çocuklarının evliliği neticesinde dünyaya gelen kör, sağır, dilsiz ve geri zekalı çocuklar ile bebek bekleyen annelerin sık sık röntgen filmi çektirmesi ve doktora gitmeden ilaç alması ile yakından ilgili olan sakat çocuk doğumları bu grubu oluşturmaktadır.

2. Sonradan Oluşan Engellilikler: Doğumdan sonraki ilk yılda verem, çocuk felci aşılarının zamanında yaptırılmaması, daha sonraki aşıların da doktor kontrolünde ve takvimine uygun şekilde yapılmaması ile kurallara uymama veya dikkatsizlik neticesinde meydana gelen kazalardan dolayı oluşan sakatlıklar da bu gruba dahildir. Içinde bulunduğumuz hafta (10-16 Mayıs arası ) Engelliler Haftasıdır. Engellilik insanlığın ortak sorunu olduğundan, Engelliler Haftası yalnız ülkemizde değil, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanır.

Hafta boyunca engellilerin sorunları, topluma kazandırılmaları konularında yayınlar, toplantılar ve seminerler düzenlenir. Engellilere yardımcı olma bilinci aşılanmaya çalışılır. Engelli durumuna düşmemek için iş güvenliği önlemleri anlatılır. Ülkemizde özürlülüğün önlenmesi var olan özrün şiddetinin olabilecek en düşük seviyeye çekilmesi ve ilerlemesinin durdurulmasına ilişkin çalışmalar Sağlık Bakanlığı’nca planlanmakta ve yürütülmektedir.

Devletimiz insan onur ve haysiyetinin dokunulmazlığı temelinde özürlülerin ve özürlülüğün her tür istismarına karşı sosyal politikalar geliştirmektedir. Özürlülüğün önlenmesi özürlülerin sağlık eğitim rehabilitasyon istihdam bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ile her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılımlarını sağlamak ve bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemeler yapılmaktadır.

AK Parti iktidarı döneminde de özürlülerin mesleklerine uygun münhal kadrolara atanması özürlülerin Devlet memurluğuna alınma şartları ile hangi işlerde çalıştırılacakları hususlarında önemli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Maliye Bakanlığı Sağlık Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve Devlet Personel Başkanlığına, çıkarılan yasalarla müşterek sorumluluklar yüklenmiştir.

Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da Devletimiz bütün imkanlarını engelli vatandaşlarımız için kullanmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir Devlettir. Hepimize düşen görev, özürlü kardeşlerimizin kendilerini iyi hissetmesini sağlamak, bakım ve sağlık giderleri başta olmak üzere diğer hayati ihtiyaçlarının karşılanması konusunda sorumlu olmaktır.

 Engelliler Haftası nedeniyle, toplumsal bilincin gelişmesi ve engellilerin sorunlarını dile getirerek çözüm için katkıda bulunan tüm kişi, kurum ve gönüllü kuruluşlara teşekkür eder, tüm engelli kardeşlerimize sevgilerimi sunarım.