Devletin ihmali, Beğendiklileri sağlığından ediyor

Devletin ihmali, Beğendiklileri sağlığından ediyor

Türkiye- Bulgaristan sınırında yer alan köylerde yaşam devletin ilgisizliğe ile iyice çekilmez hale geliyor. İlimiz Demirköy İlçesine bağlı Iğneada Beldesi’ne 12 kilometre uzaklıkta bulunan Karadeniz’in en batısı olarak tabir edilen Beğendik Köyü’nde, 1995 yılında hizmete açılan Sağlık Ocağı sadece 6 ay kadar kısa bir süre açık kaldıktan sonra kaderine terkedilmiş.

Hemen bitişiğinde personel için lojmanı olmasına rağmen, 6 ay gibi kısa bir süre başında personel duran Beğendik Köyü Sağlık Ocağı, yaklaşık 15 yıldan bu yana atıl bir durumda ilgi bekliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından büyük masraflarla hizmete açılan sağlık ocağına yıllardır ebe veya hemşire atanmaması ise Beğendikliler’i düşündürüyor. Özellikle Kış aylarında kapanan yollarla birlikte sağlık konusunda epey sıkıntı yaşadıklarını ve olası bir hastalık sonucu ilk müdahalenin yapılması için Iğneada’ya gitmek zorunda kalan köylüler, bu konudaki ilgisizlikten yakınıyorlar.         

Yıllardır atıl bir durumda bırakılıp, hiç bir somut adımın atılmadığı Beğendik Köyü Sağlık Ocağı’nın yıkılmaya yüz tutması ise en çok Köy Muhtarı Zeki Ercan’ı düşündürüyor.

Muhtar seçildiği günden bu yana Beğendik’te bir çok çalışmaya imza atan Muhtar Ercan, Beğendik Köyü Sağlık Ocağı’na bir an önce bir personel atanmasını beklediklerini belirtti. Sağlık Ocağı’nın lojmanı olması sebebi ile gelecek olan personelin kalma sıkıntısı çekmeyeceğinin altını çizen Muhtar Ercan; ”Sağlık ocağımız yıllardır boş bir şekilde duruyor. Açıldığı zaman bir tane ebe gelmişti.

Fakat o da 6 ay kadar görevde kaldıktan sonra tayini çıktı. Görevli ebemizin tayini çıkması ile ondan sonra başka hiç bir sağlık görevlisi köyümüze atanmadı. 15 seneden beri sağlık ocağımıza bir görevlinin gelmesini bekliyoruz. Bu gidişatla sağlık ocağımız Ahıl’a dönecek.” dedi.

Bulgaristan’a sadece bir kaç kilometre uzaklıkta olan Beğendik’te, köylüler iğne vurulmak veya tansiyon ölçtürmek için bile Iğneada’ya gitmek zorunda kalıyor. 15 yıldan bu yana atıl bir şekilde duran sağlık ocağına, ne zaman bir görevli atanacağı ise merakla bekleniyor.