"Devletin tüm imkanları Mardinlilerin kullanımında"

'Devletin tüm imkanları Mardinlilerin kullanımında'

Yaklaşık olarak 7 aydır ülke gündemini meşgul eden Bilge Köyü sakinlerinin Kırklareli’ye gelme haberleri, dün gerçekleşen naklin ardından sonuçlandı. Dün sabah saatlerinde ilimize gelen 8 erkek, 18 bayan ve 58 çocuk olmak üzere toplam 84 kişiden oluşan Mardinliler, yoğun güvenlik önlemleri arasında kendileri için tahsis edilen konutlarına yerleşti.

Bilge Köyü sakinleri dün sabah Kırklareli’ye geldi

Bilge Köyü katliamının sanık yakınları dün saat 08:00’da ilimize ayak bastılar. 1 tır, 1 kamyon, 2 otobüs ve 1 binek araçla, 24 saat süren yolculuğun ardından gelen sanık yakınları için, olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı. Gelenlerin eşyalarının plakasız kamyonlarla getirilmesi dikkat çeken ilk unsurdu.  Polis ekipleri gelenlerin evlerine yerleşimleri esnasında deyim yerindeyse etrafta kuş uçurtmadı.

Yerel basının yanısıra, ulusal basının da yakından takip ettiği olayda, basın mensupları güvenlik kuvvetlerinin önlemleri nedeniyle zor şartlar altında görevlerini icra ettiler. Oldukça sakin oldukları gözlenen köylüler, getirdikleri eşyaları kendileri taşıdılar.

Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, saat 12:45’te hem Bilge Köyü vatandaşlarının gelişiyle ilgili incelemelerde bulunmak, hem de gelenleri ziyaret etmek amacıyla bölgeye intikal etti. Incelemelerinin ardından basına bilgi veren Aydoğdu, ilk olarak basın mensuplarının önemli bir kamu görevi yaptığını, haber ürettiğini vurguladığı konuşmasında şunları kaydetti:

“Sizler, insanları birşeylerden haberdar ediyorsunuz. Aynı zamanda herhangi bir konuda bir kanaatin oluşmasına katkıda bulunuyorsunuz. Hatta bazen kanaat oluşturuyorsunuz. Sizlerden istirhamım bugün burada haber olacak bir tek şey var. Mardin’de yaşanan bir talihsizlikte mağdur olan vatandaşlarımıza Kırklareli ili kucağını açtı. Onların yaraları tedavi edilecek, onlar teselli edilecek ve onlara burada yeni bir hayat sunulacak. Haber budur, teferruatına lütfen fazla girmeyelim. Burada bu insanlar oturacak. Şu saatten itibaren onları kendi haline bırakalım.”

Vali Aydoğdu, basın mensuplarının artık beklemesinin gereksiz olduğunu ifade ettiği konuşmasında, yanıtları alınan soruların ardından gazetecilerin bölgeden çıkarılacağını söyledi.

Basın mensuplarının; “Bilge köylülerinin bir ferdi ile röportaj yapabilir miyiz?” sorusuna ise Aydoğdu; “Onlar buraya yerleştirildi ve işin haber kısmı bitti. Röportaj verip vermemek onların bileceği birşeydir.” dedi.

Vali Aydoğdu, basın mensuplarının bu işte kendilerine yardımcı olmalarını ve durumun abartılmaması gerektiğini vurguladı. Bir basın mensubunun, konut girişinde polis noktasının olmasının, aileler açısından daha dikkat çekici olduğunu söyleyerek, bu noktanın kaldırılıp kaldırılmayacağını sorması üzerine Aydoğdu; “Tabii ki burası normalleştirilecek.

Burası Kırklareli’nin bir mahallesi. Herşey normale dönecek. Bu konuda tedbirlerimiz alınmış durumda. Bu insanlarımız bu saatten itibaren birer Kırklarelili olacak. Kırklareli’nde de buna karşı hiçbir tepki yok. Vatandaşlarımızın merakını tepki olarak değerlendirmeyiniz” diye konuştu.

Geçimleri şimdilik sosyal yardımlaşma vakfınca karşılanacak Mardinliler evlerine yerleşirken, basın mensupları sitenin etrafındaki konutlarda ikamet eden Kırklarelililerle görüştü. Televizyon kanallarının canlı yayın bağlantılarıyla Türkiye’ye duyurduğu bu olay, gün boyu sürdü. Bilge Köyü sakinlerinden Mustafa Çelebi, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ilk Mardin’li oldu. Çelebi, devlet tarafından buraya getirildiklerinden mutluluk duyduklarını belirterek, yeni umutları olduğunu dile getirdi.

Herşey nasıl başladı

5 Mayıs tarihinde Mardin’in Mazıdağı’na bağlı Bilge Köyü’nde gerçekleşen ve kan davası nedeniyle meydana gelen katliamda 6’sı çocuk, 16’sı kadın toplam 44 kişi öldürülmüş, 3 kişide yaralanmıştı. Bu olaydan sonra Bakanlar Kurulu’nca katliamı yapan sanık yakınlarının olası bir intikam saldırısına karşı devlet tarafından koruma altına alınması kararlaştırıldı. Işte bu kararın ardından ilimiz Kırklareli’nin ismi sık sık gündeme gelmeye başladı. Bakanlar Kurulu ilk olarak sanık yakınlarını, Babaeski ilçemize bağlı Alpullu beldesine, şeker fabrikasının eski misafirhanesine getirmeyi planladı. Ancak 3500 nüfuslu Alpullu halkının tepkileri neticesinde plan değiştirildi ve Bilge Köyü’ndekilerin Kırklareli merkeze getirilmesine karar verildi.

Bu kararın ardından çalışmalar başladı.

Bilge Köyü sakinlerinin ilimize getirilmesine sessiz kalan Kırklarelililer de olayın ardından sadece; “Dairemizi satıp burdan taşınacağız” demekle yetindiler.