Dibek Ticaret Borsasında çiftçilerle görüştü

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek Ticaret Borsası ziyareti sırasında çiftçilerle görüştü.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve Belediye Başkanı Cavit Çağlayan dün Kırklareli Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. Ziyarete Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü Birol Dernekliciler’de katıldı. Ticaret Borsası bahçesinde oturan Milletvekili Dibek, çiftçiler ve tüccarlarla sohbet etti. Dibek, buğdaya verilen fiyatın çok düşük olduğunu belirterek; “Şuan buğdaya verilen fiyat gerçekten çok düşük. Bunu tespit etmek ise mazot ve gübre fiyatlarınla orantılandığında çok da zor olmuyor. Bu durumda iktidarın çiftçiyi desteklemesi gerekiyor. Bu destekleme geçen yıl yapılmadı. Bu yılda yapılmıyor. Ülkemizde buğday üretimi yeterli olsa dahi dışarıdan çok fazla mahsul alınıyor.
2002 yılında buğday fiyatı 40 kuruştu ve bu dönemde mazot ise 1 lira 30 kuruş civarlarındaydı. Buradan anlaşılıyor ki o zamanlar çiftçi korunuyormuş. Aradan 7 yıl geçmiş buğday 420 kuruş. Bazı şeylerin farkına varmak lazım. Bugün şehirden binlerce kişi köylerine geri dönüyor. Babamın yanında biraz bir şeyler ekerim geçinir giderim diyor. Ama köy kısmına baktığımızda da köyde yaşayan gençler sağa sola fabrikalara çalışmaya gidiyor. Demek ki durum sadece çiftçide bozuk değil. Her kesin işleri bozuk gidiyor. Bize diyorlar ki tüccar buğdayı ucuza alıyor. Sorun bakalım tüccar geçen yıl kaç paraya aldığı buğdayı kaç paraya satmış.
Bugün Türkiye’nin en kaliteli buğdaylarının büyük bir kısmı Trakya’da üretiliyor. Bu yıl buğday geçen yıla göre gerçekten kaliteli. Ama anladığım kadarıyla beklenenin altında bir verim söz konusu” dedi.
Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel ise yaptığı konuşmada; “Bu yıl süne ile mücadelemiz sonrası buğdayımızın kalitesi geçen yıla göre arttı. Fakat geçen yıl dönüm başına 400 kilonun üzerinde bir ortalamaya sahip iken bu yıl bu ortalamanın 300 kilogramı geçemeyecek. Çiftçimizin işi gerçekten çok zor. Şuan çiftçimizin hepsi borç içerisinde. Fiyat ne kadar az olursa olsun mahsulünü hemen satmak zorunda. Çünkü gerçekten çok fazla borç ödeyecekler” şeklinde konuştu.
Milletvekili Dibek çiftçiler ve tüccarlarla uzun uzun sohbet ettikten sonra hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra çiftçilere bol kazançlar temennisinde bulunan Dibek Kırklareli Ticaret Borsası’ndan ayrıldı. (yy)