Doğa Şenliği'nde film galası

Doğa Şenliği'nde film galası

İlimiz Demirköy İlçesine bağlı Sarpdere Köyü sınırları içerisinde yer alan dünyaca ünlü turizm cennetimiz Dupnisa Mağarası’nda, 16- 17 Mayıs tarihlerinde Doğa Şenliği düzenleniyor. Demirköy Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma Derneği tarafından Trakya’nın ilk ve tek turizme açılan mağarası, Dupnisa kırsalında gerçekleşecek olan şenlikler çerçevesinde, çok güzel etkinliklerin yer alması planlanıyor. Bu yıl birincisi düzenlenecek olan Dupnisa Doğa Şenliği’nin en büyük sürprizi de çekimlerinin büyük bir bölümü Kırklareli’nin Karadere Köyü’nde gerçekleşen “Gölgesizler” filminin açık hava sineması etkinliği kapsamında katılımcılara gösterilecek olması. Filmi dağıtan şirketin ve Kırklareli Cine Plaza’nın anlaşamaması sonucu Kırklarelili’ler ile buluşamayan” Gölgesizler”in bu kapsamda ilk defa Kırklareli halkı ile Dupnisa Doğa Şenliği etkinlikleri çerçevesinde buluşturulacağı ve şenliğe filmin yönetmen, yapımcı ve oyuncularının da katılacağı belirtildi.

Dupnisa Mağarası’nın mevcut otantikliğini koruyarak, mağara ve çevresindeki köyleri tanıtmak amacı ile yapılacak olan şenliklere, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra çevre köylerden ve Trakya genelinden çok sayıda doğaseverin iştirak edeceği belirtildi. 15 Mayıs Cuma günü Dupnisa’nın sulu mağara bölümünün de sezon açılışını yapması sebebi, şenlikler açılış etkinlikleri havasında geçmesi düşünülüyor.

16 Mayıs Cumartesi günü start alacak etkinlikler kapsamında, yöresel ve kültürel tat ve el sanatları ürünleri açılacak olan stantlar sayesinde, şenliğe katılacakların beğenisine sunulacak. Şenlikte ayrıca Kırklareli’nin tarihi, turistik ve otantik yerlerinden çekilmiş karelerin yer aldığı fotoğraf sergisi de açılacak. Sadece bunlarla sınırlı kalmayan etkinlikler, Dupnisa Mağarası kırsalına yerleştirilecek olan sahne ve ses sistemi ile güneşin ışınlarını azaltmasının ardından başlayacak olan konserle sürecek. Yapılacak şenlik konserlerinde, Kırklareli ve Trakya genelinden yerel sanatçı ve grupların konser vermesi planlanıyor.

Açıkhava sinemasında “Gölgesizler”

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Demirköy Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma Derneği(DEKAT) Başkanı Sırrı Tayan; ”Bu yıl birincisini düzenleyeceğimiz Dupnisa Doğa Şenliği kapsamında çok sayıda sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetleri birarada gerçekleştireceğiz. Amacımız Trakya’nın ilk ve tek turizme açılan ve her yıl on binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Dupnisa Mağarası’nı böyle güzel bir şenlik çerçevesinde adını duyurmak ve daha sağlıklı bir şekilde tanıtmaktır. Dupnisa Mağarası çevresindeki orman köylüleri ile görüştük.

 Onlar da şenliğe katılarak, kendi yöresel ve kültürel ürünlerini stant açarak sergileycek ve hem bu vesile ile onlarda maddi açıdan destek görmüş olacaktır. Şenlik ile ilgili iletişimlerimiz sürüyor. Geçtiğimiz Cuma günü Kırklarelili Sanatçı Candan Erçetin ile görüşme imkanı bulduk. Zaten Candan Hanım, “Gölgesizler” filminin müziklerini de yapmış. Kendileri ile yaptığımız görüşmede çekimleri Kırklareli’nin Karadere Köyü’nde gerçekleşen “Gölgesizler” filmini, Dupnisa Doğa Şenliği kapsamında açık hava sineması olarak sunmak istediğimizi talep ettik. Kendileri de filmin daha önce Kırklarelili’lerle buluşamadığı için çok büyük üzüntü duyduklarını ve yapılacak olan Dupnisa Doğa Şenliği gibi kültürel bir etkinlikte filmin gösterilmesinden memnuniyet duyacaklarını dile getirdiler.

Konser, sergi ve eğlence

Bu çerçevede de çok güzel programlar hazırladık. Şenlik 16 Mayıs Cumartesi günü saat 13:00’da, Kırklareli Merkez’e bağlı Beypınar Köyü’nden yapılacak doğa sporları kulüplerinin katılımı ile gerçekleşecek doğa yürüyüşü ile başlayacak. Daha sonra açılacak stantlarda yöresel, kültürel yemek ve el sanatları ürünlerini de gelecek misafirlerimizin beğenisine sunacağız.

Bunların yanı sıra yine akşamüstüne doğru Kırklareli’nin tarihi ve turistik yerlerinden çekilmiş fotoğrafların yer aldığı bir fotoğraf sergisi açacağız. Saat 17:00 ile 20:00 saatleri arasında yerel sanatçı ve gruplarımızın sahne alacağı konserlerimiz olacak. Onun ardından da herkesin sabırla bekliyor olacağı “Gölgesizler” filminin gösterimini film makinası eşliğinde yapacağız.

Tabi tüm bunlar hemen bir defada yapılacak işler değil, şu anda elimizde bu etkinlikleri yapacak kaynak yok. Bu sebeple de yaklaşık 6 aydan bu yana Kırklareli’ndeki orman köylüsünü alternatif yönden kalkındırmaya yönelik süren Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’ni de ana sponsor yapmak istiyoruz. Hem bu vesile ile Proje’nin de amacına uygun olarak güzel bir şekilde tanıtımını ve proje kapsamında yer alan orman köylülerinin de katılımını sağlayabiliriz. Yıldız Dağları Biyosfer Projesi olarak orada bir stant açarak dağıtacakları, kitapçık ve broşürlerle çok daha iyi bir tanıtım yapılabilir. Bu konuda onların da bize maddi ve manevi destek yapmalarını rica ettik.

Bütün bu şenliği Demirköy Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma Derneği olarak gönüllü olarak yapıyoruz. Bu kapsamda sponsor arayışlarımız da devam ediyor. Dupnisa Mağarası’nın yıllardır bir türlü sağlıklı bir şekilde tanıtılamımış olması bu şenliğin yapılmasını tetikledi. Inşallah çok güzel şenliğe hep birlikte el birliği ile imza atacağız. Bu vesile ile herkesi şenliğimize bekliyoruz.” dedi.