"Doğalgaz bacaları, paslanmaz çelik veya metal alaşımlarından yapılmalıdır"

Makine Mühendisleri Lüleburgaz Temsilcisi Makine Mühendisi Muammer Dobrucalı, doğalgaz bacalarının yapımı konusunda uyarılarda bulundu.

Dobrucalı, doğalgaz bacalarının paslanmaz çelik veya diğer metal ya da metal alaşımlarından yapılmasının gerektiğini söyledi.
Bacalar konusunda uyarılarda bulunan Dobrucalı  “Bacalarda doğalgazın yanması sonucu katı ve sıvı yakıtlarda olduğu gibi is ve kurum oluşmadığından önemli bir baca kirliliği olmaz. Diğer yakıtlara göre,  daha küçük kesitte baca gerektirir. Doğalgaz kuru bir gaz olmasına karşın yanma sonucu diğer yakıtlara göre, yanma ürünü gazların içinde yoğun miktarda su buharı bulunur. Bu su buharı soğuk bir yüzeyle karşılaştığında yoğuşarak asitli suya dönüşür. Bu tuğla bacalarda çürüme ve yıkılmalara neden olabilir. Bu nedenle doğal gaz sistemlerinde bu yoğuşmaya dayanıklı çoğunlukla paslanmaz çelik veya diğer metal ya da metal alaşımlarından yapılmış bacalar veya yoğuşmalı cihazlarda termoplastik vb. malzemelerden yapılmış uygun kesitli izolasyonlu bacalar kullanılmalıdır” dedi. (gk)