Doğalgaz çalışmaları Mayıs ayında tekrar başlıyor

Doğalgaz çalışmaları Mayıs ayında tekrar başlıyor

2010 yılında doğalgaz çalışmalarının tekrar başlayacağı Kırklareli’nde, şu anda 660 hanenin doğalgaz kullandığını kaydeden GAZDAŞ Kırklareli Işletme Müdürü Halil Ay, Mayıs ayında başlayacak yatırımların 2011’e kadar süreceğini söyledi. Vatandaşların adeta isyan ettiği doğalgaz çalışmalarına yönelik sorular sorduğumuz Halil Ay, hem bu soruları cevapladı, hem de 2010’da birçok resmi kurumun, okulların ve sağlık ocaklarının doğalgaz sistemine geçiş yapacağını ifade etti.

2009 yılının kış mevsimini doğalgaz çalışmalarıyla büyük bir sıkıntı içerisinde geçiren Kırklareli, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan’ın geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamayla, bu çalışmaların tekrar başlayacağını öğrendi. Geçtiğimiz kış, büyük olumsuzluklara yol açan bu çalışmaların bıraktığı kötü izler halen şehrin her yerinde kendini belli ediyor. Ara sokaklardan ana caddelere kadar her yeri harabeliğe dönen Kırklareli yollarına, henüz yeni asfaltlama yapamayacaklarını belirten Başkan Çağlayan, bunun sebebi olarakta önümüzdeki 2 yıl daha doğalgaz çalışmalarının sürecek olmasını kaydetmişti. Biz de bunun üzerine soluğu GAZDAŞ Kırklareli Işletme Merkezi’nde aldık.

Kırklareli’nde doğalgaz çalışmalarının 2010’da ne halde olacağını merak eden kamuoyu adına, GAZDAŞ işletme müdürü Halil Ay’a sorularımızı yönelttik. Kentin doğalgaza tamamen geçişinin 3-4 sene süreceğini belirten Ay, bu seneki çalışmaların Mayıs ayında başlayacağını açıkladı. Ay, sorularımıza şöyle cevaplar verdi:

-2006 yılının Temmuz ayında Kırklareli merkezde başlayan yatırımınızın üzerinden yaklaşık olarak 4 sene geçti. Şu anda Kırklareli merkezdeki yatırımlar ne durumda?

Coğrafi olarak şehir merkezinin %40’ında doğalgaz şebekesi tamamlanmış durumdadır. 2009 yılında dağınık servis hattı imalatları ve çelik hatta revizyon çalışması yapıldı. Yatırımı, 2011 itibarı ile tamamlamayı planlıyoruz.

-Kırklareli’nde doğal gaz hattının şu anda ne kadarı döşenmiş durumdadır? Daha ne kadarlık bir kısmı kalmıştır?

Kırklareli’nde toplam 87 km doğalgaz şebekesi tamamlandı. Yaklaşık 100 km’lik kalan bölüm için çalışmalarımız sürüyor.

-Kamuoyunun en merak ettiği konulardan biri, doğalgaz hat döşeme çalışmalarının neden çoğunlukla yağışlı kış aylarında yapıldığı, niye yaz mevsiminde devam etmediğidir?

Şebeke çalışmaları 2006-2007 yıllarında yaz döneminde yapıldı. Altyapı çalışmalarının planlanması ve uygulamasında yaşanan bazı sorunlar nedeniyle ne yazık ki şebeke çalışmaları 2008-2009 döneminde kış aylarına da sarktı. Bu konuda bir sıkıntı yaşamamak için 2010 yılı yatırımlarımıza, Mayıs ayında başlamayı hedefliyoruz.

-Doğalgaz çalışmalarında TREDAŞ, Belediye Başkanlığı, Türk Telekom, Karayolları vb. kurum yetkilileri ile eş zamanlı mı hareket edilmektedir? Geçtiğimiz sene yaşanan su borusu patlaması gibi durumlarda da hata bu kurum yetkililerinde mi, yoksa sizin işlerinizi yapan taşeron firmanın elemenlarında mıdır?

Yatırımcı kuruluşların plan ve programı, ne yazık ki çoğunlukla yatırımların aynı anda olmasına olanak vermiyor. Ancak buna rağmen yatırım öncesinde diğer yatırımcı kuruluşlara bilgi veriyor ve ellerinde mevcutsa yeraltı şebeke planlarını istiyoruz. Çalışmalarımız sırasında Belediye ve Telekom nezaretçi personel veriyor, TREDAŞ da gerektiğinde çalışmalara eşlik ediyor. Zaman zaman yeraltı projeleri ile ilgili bilgi eksikleri, bazen de teknik hatalar nedeniyle istemeden bazı kazalar oluşabiliyor.

-Geçtiğimiz sene yapılan çalışmalarda, örnek verecek olursak bir cadde kazılıp, bitirildikten sonra üzerinden belirli bir süre geçiyor ve aynı yer tekrardan kazılıyordu. Dolayısıyla bu durum vatandaşın yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Bu konumun açıklamasını yaparmısınız?

Altyapı çalışmalarında normal koşullarda aynı işlem için yerin tekrar kazılması söz konusu değil. Ancak, ana hatlar ve sokak hatları döşendikten sonra, tüm sistemin teste tabi tutulması ve ardından bina ile abone bağlantı işlemine geçilmesi gerekiyor. Test işlemi için belirli bir süre beklenmesi gerekiyor. Bu da ikinci kazı işlemi için, aynı işlem tekrarlanıyormuş ya da bir hata düzeltiliyormuş algısı yaratabiliyor.

-Doğalgaz çalışmalarında neden sadece o gün bitirilebilecek kadar kazı yapılmıyor da, daha uzun mesafe kazılıyor. Çünkü bu durumda kazılı yerler günlerce o şekilde bekletiliyor. Bu konunun açıklamasını yaparmısınız?

Tüm kazı işlemlerini, şebekenin rahatlıkla döşenebileceği, can ve mal güvenliği açısından gerekli teknik emniyet tedbirlerinin alınabileceği şekilde planlıyoruz. Kazı yapılan alanlar, şebekeler döşendikten sonra özellikle ana hatların test çalışmaları tamamlanıncaya kadar bekletiliyor. Işlemler tamamlanır tamamlanmaz da kazı yapılan alanlar kapatılıyor.

-Yollar kazıldıktan sonra ve iş bittikten sonra kazılan yerlerin kapatılması konusunda Belediye Başkanlığı ile nasıl bir anlaşma yapılmıştır?

Yatırım yılı başlarken Kırklareli Belediye Başkanlığı ile detaylı bir protokol yapılmaktadır. Bu protokol ile,  karşılıklı sorumluluklar net olarak belirleniyor. Bu protokolde ana prensip, kazı yapılan yerlerde bozulan yolun aldığımız gibi teslim edilmesidir. Kilitli parke, stabilize ve beton yol onarımları yüklenicimiz tarafından, asfalt yol tamirleri ise Belediyemiz tarafından yapılıyor.

-Kırklareli’nde şu anda mevcut doğalgazdan kaç hane faydalanmaktadır? Kırklareli halkının tamamen doğalgaza geçiş sürecinin ne kadar süreceğini tahmin ediyorsunuz? Bu konuda Kırklareli’ndeki potansiyeli nasıl görüyorsunuz?

Kırklareli’nde şuanda 660 hane doğalgaz kullanıyor. Resmi ve ticari kurumlar dahil edilince 750 haneye ulaşıyor. 2009 yılı son çeyreğinde yaptığımız çalışmalarla, özellikle resmi kurumları doğalgaza kavuşturmak için yetkililerle görüşmeler yaparak, doğalgaza geçişi 2010 yılı programlarına dahil etmelerini sağladık. Bu çalışmada özellikle Sayın Valimiz olmak üzere, resmi kurum yetkililerinin büyük desteğini gördük. Bu kapsamda valilik, emniyet müdürlüğü, DSI gibi kamu kurumlarını ve şebekemizin ulaştığı okullarımız ve sağlık ocaklarımızı, 2010 yılında doğalgaz ile tanıştırmış olacağız. Böylece konutların yanısıra kamu kurumlarımız da temiz, ekonomik ve konforlu bir yakıt kullanmaya başlayacaklar. Kırklareli’nde toplam doğalgaz kullanma potansiyeli 20.000 konut civarındadır. Ulaşılan potansiyel, yani doğalgaz kullanımına geçebilecek yerler toplam 8.500 haneye denk. Altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra halkın tamamının doğalgaza geçmesinin yaklaşık 3-4 yıl sürebileceğini tahmin ediyoruz.