Dokuz köyün muhtarından veryansın

LÜLEBURGAZ'DA dokuz köyün muhtarı, TRAKAB planlamasında yer aldığını ve Eski Taşlı Köyü mevkiinde yapılması planlandığını belirttikleri katı atık bertaraf tesisine büyük tepki gösterdi. Muhtarlar, işin içinde Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak'ın da olduğunu iddia ettiler.

LÜLEBURGAZ’DA dokuz köyün muhtarı, TRAKAB planlamasında yer aldığını ve Eski Taşlı Köyü mevkiinde yapılması planlandığını belirttikleri katı atık bertaraf tesisine büyük tepki gösterdi. Muhtarlar, işin içinde Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak'ın da olduğunu iddia ettiler.  TRAKAB’ın planlarında yer aldığı ve Eskitaşlı Köyü Mevkiinde yapılması planlandığı belirtilen  Katı Atık Bertaraf Tesisine Eskitaşlı, Yenitaşlı, Turgutbey, Celaliye, Tatarköy, Hamzabey, Ceylanköy, Karaağaç ve Çeşmekolu Köyü muhtarlarından tepki geldi.
Dokuz köyün muhtarı ortak yaptıkları basın açıklamasında katı atık bertaraf tesisinin topraklarını, havalarını ve sularını kirleteceği sebebi ile 27 Ocak 2009 günü Çevresel Etkileri Değerlendirmesi ve halkın bilgilendirme toplantısı yapacaklarını belirttiler. Muhtarlar, bu tesisin kurulmasında Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak’ın özellikle ilgisi olduğunu savundular.
Köy muhtarları, bu toplantıya çoluk çocuk, yaşlı genç, kadın erkek katılacaklarını belirterek şu açıklamayı yaptılar;
“27 Ocak günü halkımızla birlikte topraklarımızda böyle bir tesisin yapılmasını istemediğimizi haykıracağız.
Köylerimizde yaşayanlar tarafından seçilerek onları teslim eden bizler,  her siyasi düşünceye eşit uzaklıkta dururken, yöremizde yaşayanların düşüncelerini de sizlere aktarmakla görevliyiz.
Son yıllarda dünyayı doyurabilecek kadar verimli Trakya topraklarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin istediği biçimde şekillendirmeye çalışan, TRAKAB uygulamalarını üzüntü ile öğrenmekteyiz. TRAKAB Planlamasında Kırklareli’nin boynuna asılmaya çalışılan çöplük yaftasını şiddetle reddediyoruz. Gelişen teknolojinin gerektirdiği çöp fabrikalarının uygun yerlerde kurulmasına karşı değiliz. Bizler verimli topraklarımızda sağlıklı ürünler üretirken kurulmak istenen çöp fabrikası ile topraklarımızın ürünlerimizin kirletilmesine karşıyız.
Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak’ın öncülüğünde köylerimizin ortasına kurulmak istenen çöp fabrikası topraklarımızı kirleteceği gibi Lüleburgaz’ın havasını suyunu da kirletecektir. Toplantı tutanaklarından öğrendiğimize göre topraklarımızda kurulmak istenen çöp fabrikası yerinin seçimi bilimsel incelemelerden uzak tamamen yukarıda andığımız kişinin kişisel dayatması ile ortaya atılmaktadır. Yerel seçimlere iki ay kala yeniden seçilip seçilmeyeceği belli olmayan birinin projesini uygulamak için görevdeki son günlerini beklemesi anlamlıdır. Önümüzdeki yerel seçimlerde ve bundan sonra yapılacak genel seçimlerde de yaşadığımız günleri unutmayacağız, topraklarımıza Çöp Fabrikası yapmak isteyen siyasileri ve bunları içinde barındıran partileri oy vermeyerek cezalandıracağız”.

“Vaadleriniz sizin olsun”

Dokuz köy muhtarı ayrıca “Topraklarımızda çöp depolanmasını istemiyoruz” diyerek; “Tarlalarımızda Ayçiçek, buğday, kabak, patates, soğan, turp gibi daha niceleri yetişir. Besin kaynağımızdır. Biz bununla gurur duyarız. Otlaklarımızda koyunlar, kuzular meler, inekler beslenir. Ormanlarımızda ağaçlarımız vardır, insanlar orada dinlenir, güneşten korunur. Derelerimiz temiz akar, baraj göllerimizde balıklar yetişir. Havamız, suyumuz Istrancaların temiz kokusunu taşır. Halkımız köyünü, yurdunu sever, çalışkandır.
Topraklarımıza çöp depolanmasını istemiyoruz verimli tarlalarımızın çöplerle kirlenmesini istemiyoruz. Otlaklarımızın çöplerle kirlenmesini istemiyoruz. Ormanlarımızın, ağaçlarımızın çöplerle kirlenmesini istemiyoruz. Derelerimizin, baraj göllerimizin çöplerle kirlenmesini istemiyoruz. Havamızın, suyumuzun, toprağımızın çöplerle kirlenmesini istemiyoruz.
Halebak diyerek TRAKAB di-yerek, KIRKAP’ınız sizin olsun çöpünüz sizin olsun, çöplerden üreteceğiniz enerjiler sizlerin olsun. Vaadleriniz sizin olsun” şeklinde konuştular. (gk)