Dolhan İlköğretim Okulu taşımalı sistemin rantı uğruna mı kapandı?

Dolhan İlköğretim Okulu taşımalı sistemin rantı uğruna mı kapandı?

İlimize bağlı 1538 nüfuslu Dolhan Köyü sakinleri, kapanan ilköğretim okulunun tekrar açılmasını istiyorlar.

Konuyla ilgili sıkıntılarını gazetemize ileten Dolhan’lıların, köydeki Ilköğretim Okulu’nun kapanmasını başka nedenlere bağlamaları üzerine, köye intikal eden muhabirlerimiz konuyu detaylı olarak araştırdılar. Karşılaşılan duyumlar oldukça ilginç iddialardan oluşuyordu. Birçok Dolhan’lının iddiasına göre kalorifer tesisatı bile yeni takılmış olan okul, taşımalı sistemden rant elde etmek amacıyla, köylünün kandırılmasıyla kapanmıştı.

Görüştüğümüz birçok köy vatandaşı, 1990 yılında kurulan Dolhan Ilköğretim Okulu’nun 2 yıl önce ortaokul kısmının, geçtiğimiz yıl da ilkokul kısmının kapatıldığını belirterek şunları söylediler:

“Okulumuzun faal olduğu zamanlarda civar köylerden bile buraya öğrenci gelirdi. Kalorifer tesisatı da kapanmadan önceki yıl yapılmıştı. Köylü olarak okulumuzu geri istiyoruz. Bir eğitim yuvasının kapanmış olması bizler için çok büyük kayıptır.”

Saygı duruşunu, İstiklal Marşımızı unutttuk

Dolhan’lılar okul açık olduğunda haftada 2 kere Istiklal Marşı’nı okuduklarını, muhtelif zamanlarda da saygı duruşunda bulunduklarını ve bunları okul sayesinde yaptıklarını söylediler. Köylüler; “Okulumuzun kapanması yüzünden ne saygı duruşunda bulunuyor, ne de İstiklal Marşımızı okuyabiliyoruz. Tabiri caizse ikisini de unuttuk.” dediler.

Peki ne olmuştu da okul faal durumdayken kapanmıştı? Köylüler bu soruyu da şu iddialarla cevapladı:

“Şu anda köyümüzde yaklaşık 50 ilköğretim öğrencisi, taşımalı sistemle Inece’ye giderek orada eğitim görmektedir. 2007 yılında köyümüzdeki bazı kişiler öğrencilerin Inece’de daha verimli ve kaliteli eğitim alabileceklerini söyleyerek köy halkından imza topladılar. Birçok kişi de bu kağıdı imzaladı. Ama olayın iç yüzü daha sonra anlaşıldı. Taşımalı sistemde para kazanmak isteyen ve minibüs sahibi olan kişiler, daha fazla kar ve devletten yardım alabilmek uğruna, köy halkını kandırarak topladıkları imza neticesinde köydeki okulun kapatılmasına sebep oldular.”

Köyün eski muhtarıda bu işin içinde

Köy halkının iddiaları bununla da sınırlı değil. Köyün eski muhtarının da bu işte parmağı olduğunu söyleyen Dolhan’lılar şöyle devam ettiler:

“Eski köy muhtarı Seyit Ahmet Yılmaz’ın da bu işte parmağı var. Çünkü kendisinin de öğrencileri getirip götürmekte kullanılan bir minibüsü var. Köy halkına sezdirmeden, okulun kapanmasına yönelik çalışma yapanların içinde o da var.”

Muhabirlerimizin Dolhan’da yaptığı genel araştırmanın sonucu, köydeki ilköğretim okulunun taşımalı sistemin rantı uğruna kapandığı ve yine iddialara göre muhtarlığı esnasında işlediği bir suç nedeniyle cezaevine girip çıkmış olan eski muhtar Seyit Ahmet Yılmaz’ın da bu kapanma olayında parmağı olduğuydu.

Geçtiğimiz senelerde Kırklareli Hareketi Derneği’nin Dolhan Ilköğretim Okulu’na büyük yardımları olduğunu dile getiren köylüler söylemlerine şu şekilde devam etti:

Kırklareli Hareketi Derneği okulumuza büyük katkı sağlamıştı

“2006 yılında okulumuzun o zamanki öğretmeni Pınar Peközer’in girişimleriyle okulumuza büyük katkılar sağlandı. Okul müdürünün ve öğretmenimizin, Kırklareli Hareketi Derneği Yönetim Kurulu ile görüşmesi sonucu, okulumuzdaki bir salon tepeden tırnağa yenilendi. Önce geldiler, keşif yaptılar. Sonrasında Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Soykan’ın önderliğinde bu salonun restorasyonu, dekorasyonu, mobilya ile donatımı sağlandı ve kitap temin edildi.”

Okul öğretmeni Pınar Peközer’in zamanında okulda folklor ekibi kurduğunu ve bu ekibin yarışmalarda dereceye de girdiğini ifade eden köylüler, kendilerinin de bu ekibe katılmak için istekli olduklarını ve bu etkin günlerin geçmişte kalmasına çok üzüldüklerini söylediler. Köylüler; “Okulumuz faal durumda iken civar köylerin öğrencileri ile birlikte yaklaşık 100 öğrenci burada öğrenim görüyordu. Kırklareli Hareketi Derneği’nin yapmış olduğu düzenlemenin açılışı, 23 Nisan 2006 tarihinde gerçekleşmişti. Şimdi ise, o salona alınan eşyalar dahil olmak üzere bilgisayarından, masasına kadar okulun bütün malzemeleri Inece’ye nakledildi.” dediler.

Böyle olacağını biseydik, katkımızı kıymeti bilinecek başka bir okula yapardık

Konuyla ilgili görüşme yaptığımız Kırklareli Hareketi Derneği yönetimi de okulun kapanmasından ötürü duydukları üzüntüyü dile getirerek; “O zaman yönetimimize bir mail grubundan elektronik posta gelmişti. Van’a bağlı bir köyde, okula yardım kampanyası başlatıldığı belirtiliyordu. Biz tarafımıza gelen bu maili örnek alarak yaptığımız araştırmalar neticesinde ve bize gelen talep doğrultusunda, katkımızın kendi ilimize ait bir okula olmasının daha sağlıklı olacağını düşündük. Sonuç olarak Dolhan Ilköğretim Okulu’nda karar kıldık ve gerekli katkıyı elbirliği ile sağladık. Ancak şu anda okul atıl duruma gelmek üzereymiş. Böyle olacağını biseydik, katkımızı kıymeti bilinecek başka bir okula yapardık. Ancak yine de malzemeler başka bir okulda öğrencilerimizin hizmetindeyse bu, üzüntümüzü bir nebze olsun hafifletir.” dedi.

Köylülerle yapılan görüşmenin ardından okulu inceleyen muhabirlerimiz, çok içler acısı bir durumla karşılaştı.

2009 yılında, 1500’ü aşkın nüfusu ve 50’ye yakın ilköğretim öğrencisi bulunan bir köyün sapasağlam okulu, kırık camları ve perişanlığıyla göz göre göre çürüyordu. Kalorifer tesisatı yeni yapılmış olan okul, kapanmasının ardından kaderine terkedilmiş. Içindeki kullanılacak malzemelerin Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Inece’ye nakledildiğini tekrarlayan köylüler, en kısa zamanda okullarının tekrar açılmasını ve yetkililerin bu çağrıya kulak vermesini istediler.