Domuz çiftliği kapanma kararına rağmen kapatılamıyor

Kırklareli Merkez İlçe Karahıdır Mahallesi eski Kavaklı yolu üzeri 7. kilometrede bulunan ve Kırklareli Valiliğinin 14.10.2005 tarihli olurları ile kapatılan Zafer Üstündağ'a ait domuz çiftliği, kararın üzerinden yaklaşık dört yıl geçmesine rağmen kapatılamıyor. Yeşilyurt Gazetesi olarak, konuyu araştırdık ve sebepleri yetkili kişilerden öğrendik.

Kırklareli Merkez İlçe Karahıdır Mahallesi eski Kavaklı yolu üzeri 7. kilometrede bulunan ve Kırklareli Valiliğinin 14.10.2005 tarihli olurları ile kapatılan Zafer Üstündağ’a ait domuz çiftliği, kararın üzerinden yaklaşık dört yıl geçmesine rağmen kapatılamıyor. Yeşilyurt Gazetesi olarak, konuyu araştırdık ve sebepleri yetkili kişilerden öğrendik. Çiftlikte bulunan yaklaşık 600 domuzun çoğu zaman başıboş gezdiğini belirten ve çiftliğin bulunduğu bölgede arıcılık yapan Şuayip Zeki Yılmazhan; “Yaklaşık dört yıl önce kapatma kararı verilen domuz çiftliği hala kapatılamadı. İlimiz eski Belediye Başkanlarından Ali Nazmi Üstündağ’ın oğlu olan Zafer Üstündağ’ın işletmeciliğini yaptığı domuz çiftliğinde yaklaşık 600 domuz bulunuyor. Domuzları kapattığı zaman çok yem vermek zorunda kalan işletme sahibi, domuzları başıboş dışarı salıyor. Ben yaklaşık 20 yıldır arıcılık yapmaktayım. Başıboş domuzlar gelip benim arı kovanlarımı deviriyor. Geçtiğimiz günlerde de bir seyahat firmasının otobüsü bu domuzlardan birine çarptı. Olayda büyük maddi hasar meydana gelirken neyse ki yaralanan kimse olmadı. Belediyeye, Tarım İl Müdürlüğüne defalarca dilekçe yazmama rağmen kimse bir şey yapmıyor. Yetkililerden bu konuya biran önce çözüm bulunmasını istiyorum” diyor.

* İl Çevre Orman Müdürlüğü; “Biz üzerimize düşeni yaptık”

Şuayip Zeki Yılmazhan’ın şikayeti üzerine konu üzerinde araştırmalarda bulunduk. Kırklareli İl Çevre ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Vekili H. Önder Pakdemir konu üzerinde üzerlerine düşen görevi eksiksiz yerine getirdiklerini belirterek şunları kaydetti; “Müdürlüğümüz tarafından söz konusu işletme hakkında gerekli işlemleri yaptık. Bu sorun yıllardır o bölgedeki halkımızı rahatsız etmekte. Gelen şikayetler ve incelemelerimiz doğrultusunda gerekli işlemleri yaptık”

* “41 bin TL ceza kestik”

Müdür Vekili Pakdemir işletmeye bu güne kadar 41 bin 61 TL ceza kesildiğini belirterek şunları söyledi;
“14.10.2005 tarihinde faaliyeti durdurma karan verilen domuz çiftliğini mühürleme işleri için hazır hale getirmemek ve mühürleme işlerine bir engel teşkil edecek unsur olan domuzları çiftlikten taşımamak sureti ile 5326 sayılı Kabahatler Kanunu uyarınca emre aykırı davranışta bulunması sebebiyle 03.02.2006 tarihinde 109,00 YTL İdari Para Cezası ile cezalandırıldı.
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun;
*   14. maddesinin a bendine göre, domuz yetiştiriciliği faaliyeti sırasında, hayvanlara kötü davranıp, aç susuz bırakması ve bakımlarını ihmal etmesi nedeniyle aynı kanunun 28. maddesinin k bendine göre 328,00 YTL idari para cezası,
*   5. maddesinin 2. fıkrasına muhalefet ederek, domuz yetiştiriciliği faaliyeti sonucu oluşan katı ve sıvı atıkların etrafa gelişigüzel atılması sebebiyle çevre kirliliğine sebebiyet vermesi, insan ve çevre sağlığına verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almaması nedeniyle aynı, kanunun 28. maddesinin b bendine göre 9.600,00 YTL idari para cezası,
*   10. maddesine (hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunludur) göre, Ticaret izni almadan, ruhsatsız olarak işletilen domuz çiftliğinde mevcut hayvanların refahı ve güvenliğinin sağlanmadığı, sağlıklı bakım ve beslenme koşullarına sahip olmadığı, hayvanların sağlıkları açısından risk taşıdığı gerekçesiyle 5199 sayılı kanunun 28. maddesinin g bendine göre 3.290,00 YTL idari para cezası verildi”

“Kesilen cezaların ardında itiraz için mahkemeye başvuruldu”

Müdür Vekili Pakdemir kesilen cezaların ardından işletme sahibinin İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne dava açıldığını belirterek; “İlgili şahıs İdari Para Cezalarına itiraz için Edirne İdare Mahkemesine başvuruda bulunmuş, ancak Edirne İdare Mahkemesi görev yönünden davayı reddetmiştir. Sulh Ceza Mahkemesinde dava devam etmektedir.
İl Müdürlüğümüzce 16.07.2008 tarihinde yapılan denetime istinaden, 2872 sayılı Çevre Kanunun 8. maddesi (Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır) uyarınca 27.734,00 YTL idari para cezası uygulanmıştır. İlgili şahıs Edirne İdare Mahkemesine işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması için başvuruda bulundu” şeklinde konuştu.

* Tarım İl Müdürlüğü; “Elimiz kolumuz bağlı”

İl Çevre ve Orman Müdürlüğünde yaptığımız araştırmanın ardından Kırklareli Tarım İl Müdürlüğünden aldığımız bilgiler domuz çiftliğinin neden kapatılmadığını tamamen ortaya çıkardı. Konu hakkında ellerinin kollarının bağlı olduğunu belirten yetkililer; “Bu konu üzerinde bir kaç yıldır çalışmalar yapmaktayız. Kanunlara göre ruhsatsız olarak hayvan besiciliği yapan yerlerdeki hayvanlar ya ruhsatlı bir kesim hanede kesilir ya da ruhsatlı bir işletmeye nakledilir. Fakat Türkiye’de ne ruhsatlı domuz kesim yeri var ne de ruhsatlı domuz çiftliği var. Bu yüzden domuzları ne kesebiliyoruz, nede nakledebiliyoruz. Ülkemizde birçok ilde bu sorun mevcut. Sadece bizim ilimizde olan bir sorun değil. Şuan domuzların ihracı için çalışmalarımız var. Eğer domuzların ihracatını yaptığımız takdirde bu sorunu çözmemiz mümkün. Fakat ihracatını yapamazsak ruhsatlı bir çiftliğin ya da kesimhanenin açılmasını bekleyeceğiz” dediler. (ay)