Domuz gribi kapıda, uyarılara dikkat!

Domuz gribi kapıda, uyarılara dikkat!

Dünyanın birçok ülkesinde hızla yayılan, ölüm ve işgücü kaybına neden olan ve halk arasında “Domuz Gribi” olarak bilinen (H1N1) virüsü, son haftalarda Türkiye’nin dört bir yanında belirtilerini gösteriyor. Bu anlamda sadece sağlık yönünden değil, endişe ve paniğe de yol açan domuz gribine karşı önlemler artırılmaya devam ediliyor. Ilimiz Kırklareli’nde de bu konu ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Il Sağlık Müdürlüğü ve Il Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklaşa bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirmişti. Söz konusu toplantıda, son zamanlarda ilimiz merkezinde Hepatit A salgını yaşandığını ve 40’a yakın Hepatit A vakası olduğu belirtilerek bunların tedavilerinin sürdüğü ve tedavi süreleriyle yakından ilgilenildiği kaydedildi. Ayrıca toplantıda, alınacak sağlık önlemleri de birbir sıralandı.

Vakalar, çoğalıyor

Bir gün önce vaka sayısı 6 olarak verilen Istanbul’da, bugün 10 ayrı okuldaki 16 öğrencide, Ankara’da ise 11 okulda domuz gribi vakasına rastlandığı bilgisi verildi. Virüs sebebiyle okulları tatil edilen Diyarbakırlı çocuklarsa televizyondan ders çalışmaya başladı.

Istanbul Valisi Muammer Güler, bir gün önce yaptığı “Istanbul’da 6 öğrencide domuz gribi var” açıklamasının aksine, dün “Istanbul’da 10 ayrı okulda 16 öğrencide H1N1 virüsünün referans tahlil laboratuvarları sonuçları itibarıyla tespit edildiği ortaya çıktı” dedi.

Bakan Çubukçu’nun genelgesi

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından yayımlanan genelge doğrultusunda, Türkiye’nin 81 ilinde merkeze bağlı ilköğretim ve ortaöğretim okul müdürleri “Domuz Gribi” ve korunma yöntemleri konusunda bilgilendirilerek, okullarda almaları gereken önlemler bakımından uyarıldılar.

Bu arada yapılan bir araştırmada, domuz gribi vakalarının en çok okullarda görüldüğü, tedbirlerin bu yönde alınması gerektiği vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı, yurt dışından önceki gün getirilen Pandemik H1N1 aşısının 500 bin dozluk ilk teslimatının geçtiğimiz gün yapıldığını bildirdi. Yapılan açıklamada “Gerekli incelemelerin yapılması için rastgele örnekleme metodu ile alınan numuneler, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı laboratuvarlarına teslim edilmiş olup analizlerine başlandı” denildi.

Virüs 2 metreden bile bulaşabiliyor

Yine yapılan açıklamalarda, Türkiye’deki domuz gribi vakalarının giderek artacağı; gelen ilk parti aşının Sağlık Bakanlığı’nca belirtilen sağlık kuruluşlarınca en riskli gruplara yapılacağı kaydedildi.

Ayrıca, domuz gribinin ilk önce domuzlardan, domuz yetiştiricilerine bulaşarak ortaya çıktığı ifade edilirken, bu virüsün insandan insana 1-2 metre uzaklıktan bulaşabileceği vurgulandı.