Domuz Gribi Toplantısı yapıldı

* Domuz Gribi sebebi ile tüm okullarda yapılacak dezenfekte çalışmaları ile ilgili olarak İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri ve İlçe Sağlık Grup Başkanları bilgilendirildiler.

HABER MERKEZİ
Domuz Gribi sebebi ile 30 Ekim 2009 Cuma günü Türkiye genelinde tüm okullarda dezenfekte çalışmaları yapılacak bu sebeple Cuma günü Türkiye genelinde tüm okullar tatil edildi. Konuyla ilgili olarak 27 Ekim 2009 Salı günü saat 14.00’de Kırklareli Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda Kırklareli İli İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, İlçe Sağlık Grup Başkanları dezenfekte çalışmaları ve Domuz Gribi ile ilgili olarak bilgilendirildiler. Bilgilendirme çalışmalarını Kırklareli Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Çiğdem Cerit, Kırklareli Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser ve Kırklareli Milli Eğitim Şube Müdürü Salih Ünsal sundu.
Bilgilendirme Toplantısı’nda Kırklareli Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser ; “Cuma günü domuz gribi ile ilgili olarak okullarımız tatil edildi. Dezenfekte şu an bizler için ve öğrencilerimiz için. çok önemli. Cuma günkü tatil amacından saptırılmadan İlimizde tüm okullarda atölye, derslik, büro, yemekhane, mutfak, oyun alanı, bütün müştemilat gibi benzeri alanlar çok iyi bir şekilde dezenfekte edilmelidir. Ve dezenfekte ile ilgili çıkar amaçlı, ticaret amaçlı olan kuruluşlara izin verilmemeli. “ şeklinde konuştu.
Kırklareli Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Çiğdem Cerit’te, Kırklareli İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri ve İlçe Sağlık Grup Başkanlarını domuz gribi ve dezenfekte ile ilgili olarak şu şekilde açıklamalarda bulundu. Domuz Gribi’nde yapılması gerekenler şu şekilde sıralayabiliriz.
* Öncelikle Domuz Gribi ile ilgili olarak halkımız sağdan soldan değil de yetkili ağızlardan aldığı bilgileri dikkate almalılar.
* Dünyada bir çok grip çeşidi çıktı At gribi,kuş gribi, fok gribi ve son olarak H1N1 dediğimiz domuz gribi.H1N1 ilk olarak 1918’de İspanyada ortaya çıkmış ve dünyanın 1/3 ‘ünü etkilemiş bu etkilenen kişilerden 2/3’ü hayatını yitirmiş. Yani 100 kişiden 30 kişi domuz gribi olma ihtimali var. H1N1 virüsü H1N5 karışırsa asıl dünya o zaman kırıma uğrar.
* (WHO)Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hemen hemen her ülkede şu an domuz gribi görülmekte.
* Eski virüslerle şimdiki virüsler arasında bir takım olumlu ve olumsuz değişmeler söz konusu bizde bu olumsuzlukları olumlu hale getirmeye çalışacağız.
* Domuz gribi görülen kişideki belirtiler nelerdir?
Ateş, Boğaz ağrısı, Öksürük, solunum zorluğu, kusma, mide bulantısı gibi özellikler. Domuz Gribi’nin normal griple olan farkı, domuz gribi görülen kişilerde kusma, bağırsak ağrıları ve bulantı daha fazla rastlanmakta. Tabiî ki kesin vaka için laboratuar tahlil sonuçları dikkate alınmalı.
* Dezenfekte çalışmaları ve domuz gribinden korunmak ile ilgili yapılması gerekenler?
*Öncelikle kapı kolu, cam kolu, tuvalet kolu, klozet,ayna, sık kullanılan yüzeyler artı olarak okullarda sıra, masa ve benzeri yerler 1 ölçü çamaşır suyu 9 ölçü su ile olan karşımla silinmeli. 1 ölçü çamaşır suyu ve 9 ölçü su ile olan karışım yeterlidir. Aynı şekilde sınıflarda yüzey temizliği de her bir sınıf için ayrı ayrı bir kova 1/10 çamaşır suyu, 9/10 su karışımı ile temizlenmelidirler. Temizliği yapılan alanlarda hava akışı iyi bir şekilde sağlanmalıdır. Camlar açılarak hava akışı her gün tekrarlanmalıdır.
*Gene okullarda okul öncesi ile 1-2-3. sınıf öğrencilerine ayrı 4-8. sınıf öğrencilerine ayrı olmak üzere hazırladığımız sunudaki şekilde el yıkama işleminin öğrencilere tek tek uygulamalı olarak anlatılması gereklidir. Yıkama süresi en az 20-30 saniye olmalıdır. Yıkamadan sonra tek kullanımlık havlu ile eller silinmeli, musluk bu havlu ile kapatılıp ayak ile açmalı çöp kutusuna atılmalıdır.
* Millet olarak tokalaşmayı, öpüşmeyi seven bir yapıya sahibiz. Fakat bu kış mümkün oldukça nezaket kuralları çerçevesinde kimseyle tokalaşmamaya öpüşmemeye önem göstermeliyiz.
* Domuz gribinde aşı çok önemli. Şu an Ülkemiz domuz gribi ile ilgili kırk milyon kişiye yetecek şekilde domuz gribi aşısı tahsis etti.
* Hapşırma çok önemli. Hapşıracak kişi çevresindekilere gelecek şekilde hapşırmamalı. Ağzını eliyle, mendiliyle iyi bir şekilde kapamalı. Hapşırma sırasında saatteki hızı 161 km olan virüsler çevreye yayılıyor.
* Bu tür işlemler yapıldıktan sonra korunma, bilgilendirilmeler sağlandıktan sonra Okullarda günlük devamsızlık izleme raporları oluşturulacak. Günlük olarak tutulan bu raporlarla öğrencilerin devamsızlıklar neden olduğu standart bir form ile kontrol edilecek. Bu formda gribin yoğun olduğu okullarda çalışmalar gerçekleştirilecek.”(dy)