DSI'nin ihmali çiftçiyi çileden çıkarıyor

DSI'nin ihmali çiftçiyi çileden çıkarıyor

Devlet Su Işleri 112. Şube Müdürlüğü tarafından, Kırklareli Barajı’ndan alınarak kilometrce uzaklara taşınan sulama kanallarında son aylarda yaşanan ihmaller fazlasıyla vuku bulmaya başladı. 

Kırklareli ile Kavaklı Beldesi arasındaki eski Istanbul yolu olarak bilinen yolun üzerindeki sulama kanallarının bakımsızlık sebebi ile su sızdırması yolları sezonun en sıcak günlerinde olmamıza rağmen çamur deryasına çevirmiş durumda. Sulama kanallarından sızan suların çevredeki tarlalarda da irili ufaklı böğetler oluşturması, çitfçilerin verimlerinin ister istemez düşmesine neden oluyor.

Kavaklı Beldesi’ne yaklaşık 2 kilometre mesafede bulunan stabilize yolun kenarında uzayıp giden su kanallarının bakımsızlığından dolayı mağdur oldukları belirtilen çiftçiler ise böyle giderse durumu yargıya kadar taşıyacaklarını belirtti.

Geçtiğimiz yıl Kırklareli Barajı’ndan gereğinden fazla sulama yapılması sebebi ile barajdaki mangan oranın artmasında da büyük rolü olduğu iddia edilen DSI’nin bu ilk vukuatı değil. Tarlaların yanı sıra yol üzerine fazlasıyla akan sular israf ile birlikte oluşturduğu büyük- küçük yataklar ile çiftçilerin ulaşımına da fazlasıyla etki ettiği belirtiliyor.

Kırklareli’nin en verimli toprakları olarak bilinen Karahıdır Mahallesi ve Kavaklı Beldesi havzasında yaşanan kanal ihmalleri sonucunda taşan sulara bir an önce müdahale edilmezse, çiftçilerin daha fazla mağdur olmasından korkuluyor. Yaz sezonun en sıcak ve hissedilir hallerini yaşadığımız şu günlerde kavurucu sıcaklar süredursun, Kavaklı çevresindeki sulama kanallarında yaşanan ihmal ve mağduriyet giderilmezse tehlike çanları çiftçimizin aleyhine çalmaya devam edecek gibi görünüyor.