"Dumansız" günler başladı

'Dumansız' günler başladı

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kırklareli’de de lokanta, kahvehane, kafeterya, işyerleri ve bar gibi eğlence yerleri de dahil olmak üzere kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan yasanın uygulanmasına dün başlandı. Böylece Türk halkı rahat bir nefes almaya başladı.

Dünden itibaren uygulanmaya başlanan yasa gereğince kapalı alanlarda oluşturulmuş olan sigara içme odaları dahil, restoran, işyeri, bar, cafe gibi mekanların tüm bölümlerinde sigara içilmesi yasak. Buna göre Sağlık Bakanlığının yayınladığı yönetmelik gereğince işletmelerin ancak üstü açık yerlerinde sigara içilebiliyor.

Yasağı hiçe sayana, 69 TL ceza!

Yasaya göre, sigara yasağı şu yerlerde geçerli;

Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait binaların kapalı alanları.

Kara, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçları. Okulların, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının tüm alanları, Apartman merdivenleri veya asansörü gibi ortak kullanım alanları.

Öte yandan yasağa uymayanlara 69 TL, uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere ise 500-5 bin TL idari para cezası verilecek. Izmarit, paket, ağızlıkları yere atanlara ise zabıta tarafından 25 TL ceza yazılacak.

Bazı meslek grupları kaygılı

Dünden itibaren uygulamasına başlanan sigara yasağı konusunda bazı meslek gruplarının ciddi kaygıları var. Özellikle kahvehane, kafe, lokanta ve bar işletmelerinin bir bölümü bu yasağın ertelenmesinden yana.

“Sigara içilen-içilmeyen mekanlar” olarak ayrım yapılmasını da öneren bazı işletmeler, büyük tartışmalara yol açan bu yasağın, bir çok dükkanın kapanmasına yol açabileceğini kaydediyorlar.

Sigarayı bırakmak için büyük fırsat

Sigara yasağı ile birlikte sigara tiryakileri de bu alışkanlıklarından vazgeçmek için çözüm yolları aramaya başladı.

Sigara dumanı, içindeki yaklaşık 5 bin civarında zararlı madde vücuda alındığında, çok sayıda hastalığa neden oluyor. Sigara akciğerler ve kalbe olan zararlı etkileri dışında, neredeyse vücuttaki tüm organları etkileyen bir dizi problemi de beraberinde getiriyor.

Türkiye'de yılda yaklaşık 100 bin, ABD'de yılda 430 bin insan, sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Akciğer kanserinin yüzde 85'i, kronik bronşitin yüzde 75'i, kalp hastalıklarının yüzde 25'i sigaradan kaynaklanmaktadır.

Akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmeyenlerde yüzde 3, günde 1 paket içenlerde yüzde 61, 1-2 paket içenlerde yüzde 217'dir.

Sigaranın neden olduğu en önemli hastalık akciğer kanseridir. Sigara içen bir kişinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma riski 8-10 kat daha fazladır.

Sigara ile birlikte alınan nikotin vücuda ilk girdiğinde kan basıncı ve nabız yükselir, sindirim yavaşlar.

Sigara içenlerde ortaya çıkan bir başka önemli hastalık da, KOAH'dır. Bu hastalıklar, öksürük ve balgam çıkarma ile başlayıp hava yolları ve akciğerlerde harabiyet ve ileri yaşlarda nefes darlığıyla seyreden hastalıklardır.

Tüm uzmanlar, uygulamasına başlanan bu yasağın sigarayı bırakmak için büyük bir fırsat olduğu yönünde hem fikirler!