Dupnisa'nın çevresi yarın ihale ediliyor

Dupnisa'nın çevresi yarın ihale ediliyor

İlimiz Demirköy İlçesine bağlı Sarpdere Köyü sınırları içerisinde yer alan dünyaca ünlü Dupnisa Mağarası’nın çevresi Il Özel Idaresi tarafından 5 yıl süre ile turizm amaçlı kullanılmak kiraya verilecek. Yarın saat 14:00’da Il Encümeni huzurunda “açık arttırma” usülü ile ihale edilip kiraya verilecek olan alanın, sahiplerinin belirlenmesi bekleniyor. 5 yıl süre ile 22.470,48 metrekarelik alanın yıllık tahmini kira bedeli ise 4.700,00 TL olarak belirlenmiş.

Dupnisa Mağarası’nın sadece çevresinin kiraya verileceği belirtilirken, turizm amaçlı olarak bölgede eko turizm havasının yakalanması hedefleniyor. Hizmete açıldığı 2001 yılından bu yana 1 Milyon’u aşkın yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildiği belirlenen ve bölgenin en büyük turizm potansiyellerinden olan Dupnis Mağarası çevresinde öncelikli olarak turizm alt yapısının kurulması bekleniyor.  Son 4 yıllık süre içerisinde yetkililer tarafından bakımsız bir halde kendi kaderine terk edilen Dupnisa Mağarası’nda ihaleyi alacak kişi veya kurumlar ile çevre düzenlemesinin de yapılması bekleniyor.  Özel Idare Dupnisa’ya yol mu veriyor?

İl Özel Idaresi’ne ait olmasına rağmen bu zamana kadar yolunun bile asfaltlanmayarak stabilize bir şekilde bırakılması ise Dupnisa Mağarası’nı ziyaret eden yerli ve yabancıların en büyük şikayeti. Yaklaşık 8 yıldan bu yana Il Özel Idaresi himayesinde yer alan “doğa harikası” Dupnisa Mağarası çevresinin birden bire kiraya verilmesi ise “Özel Idare Dupnisa Mağarası çevresinde topu başkasına mı atıyor?” sorusuna akıllara getirdi. Eski Kırklareli Valisi Ali Serindağ ve İl Genel Meclisi Üyeleri’nin girişimleri ile turizme kazandırılan Dupnisa, son beş yıldır hizmetten mahrum bırakıldığı gözlemleniyor. Mağaraya giriş ücretinin Il Özel Idaresi tarafından belirlenen 2 Lira gibi yüksek bir rakam olması da bir diğer tepki toplayan konular arasında yer alıyor.

Çok büyük bir turizm potansiyeli olmasına karşın, Kırklareli özellikle de Dupnisa Mağarası’nda turizm alt yapısının kurulmadan turizm patlamasının abes kaçtığı günümüzde, yapılacak olan ihale ile mağara ve çevresindeki alt yapı sorunlarının da en kısa zamanda kökten çözümlenmesi en büyük beklentiler arasında. Yol problemleri başta olmak üzere bir çok yönden s.o.s veren Dupnisa Mağarası yine de her yıl bozuk yollara ve devletin hizmetinden mahrum kalmasına rağmen 100 Binler’ce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.

Turizm alt yapısı olmadan, turist beklemek anlamsız

Önümüzdeki yıllarda bir turizm kenti olmasına kesin gözüyle bakılan ilimizde, aydın çevreler ise öncelikli olarak turizm alt yapısının kurulmasından yana. Bu zamana kadar yeni yeni turizm alt yapısının kurulmasının düşünüldüğü ilimizde bu uygulamayı ise yıllar önce Eski Vali Ali Serindağ düşünmüş. Görevde kaldığı sürece her fırsatta Dupnisa Mağarası’nı ziyaret ettiği belirtilen Ali Serindağ’ın büyük katkıları ile Dupnisa Mağarası turizme kazandırılmış.

Şu anda ise Dupnisa Mağarası çevresinin ihale usülü ile kiraya verilmesi sonucunda ne olacağı ise merakla bekleniyor. Zira; Dupnisa Mağarası çevresi Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Müdürlüğü tarafından Doğal Koruma Alanı seçildiği de gözardı edilmemeli. Ihale kazanack kişi, kurum veya şirketin ise sadece turizm amaçlı olarak kullanmasını izin verilecek alanda ne tür çalışmalar yapacağı da muamma.

Dupnisa Mağarası çevresinin ihale usülü ile kiraya verileceğinden tedirginlik duyduklarını belirten çevre gönüllüleri ve Dupnisa Mağarası müdavimleri mağara çevresinin bu zamana kadar görevliler tarafından iyi korunduğunu dile getirdiler. En çok kiraya verilecek alanda çevre katliamından korktuklarının altını çizen duyarlı vatandaşlar, ihaleyi alacak şahısın veya şirketin sürekli takipçisi olacaklarını ve Dupnisa Mağarası’nın mevcut otantikliğinin korunmasına dikkat edeceklerini belirttiler.

Kıyıköy ve Iğneada ile birlikte ilimizde en fazla turistin ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alan Dupnisa Mağarası çevresinin kime kiralanacağı da kamuoyunun takibinde.