Dupnisa, sezonu kan ağlayarak devam ettiriyor

Dupnisa, sezonu kan ağlayarak devam ettiriyor

Kırklareli’nin turizm açısından son yıllarda yıldızı parlayan Dupnisa Mağarası, yazın gelmesiyle birlikte yeni ziyaretçilerini bekliyor. 15 Kasım ve 15 Mayıs tarihlerinde yarasaların üreme mevsimi dolayısıyla sulu kısmı ziyarete kapatılan mağara, 15 Mayıs’ın ardından tekrar aktif olmaya başladı.

16-17 Mayıs tarihlerinde muhteşem bir organizasyona ev sahipliği yapan mağara, ismini ulusal arenada da duyurmuştu. Çekimlerinin büyük bölümü yine köylülerin rol alarak tamamlandığı ve müziklerini Candan Erçetin’in yaptığı ‘Gölgesizler’ filminin Kırklareli galası Dupnisa Mağarası’nda yapılmış ve organizasyona Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü dahil olmak üzere birçok katılımcı iştirak etmişti. 16 ve 17 Mayıs tarihlerinde birçok aktivite gerçekleştirilen mağarada, 16 Mayıs akşamı da yıldızla altında ‘Gölgesizler’ filmi izlenmişti.

Dupnisa’yı kısaca tanıyalım

Dupnisa Mağarası, 2. Jeolojik zamanın Jura (günümüzden yaklaşık 180 milyon yıl önce oluşmuş) mermerler içerisinde gelişen, birbirine bağlı iki kat ve üç mağaradan oluşuyor. Toplam uzunluğu 2720 metre olan sistemin üst katında, Kuru ve Kız mağaraları yer alıyor. Gelişimini tamamlamış bu mağaralardan 50-60 metre aşağıda Sulu Mağara mevcutken, içinden devamlı akışı olan bir yer altı nehri akan ve deniz yüzeyinden 345 metre yukarıda giriş ağzı bulunan mağaranın toplam uzunluğu 1977 metre. Son noktası ise, girişten 61 metre daha yukarıda. Istranca Dağları’nı derin vadilerle yardığı, vahşi görünüme sahip bir bölgede yer alan Dupnisa Mağarası, Kırklareli’nin 58 kilometre kuzeydoğusunda Demirköy Ilçesi Sarpdere Köyü yakınında ve Istanbul’a uzaklığı sadece 230 kilometre.

Ilimizin yerli ve yabancı turistleri tarafından en çok ziyaret edilen mekanlarından olan Dupnisa Mağarası’nın çevresi ise 11 Haziran tarihinde ihale edildi. Hükümlülüğü Kırklareli Il Özel Idaresi’ne ait olan ve Trakya’nın turizme açılan mağarası olan Dupnisa Mağarası, yıllığı 6 Bin Türk Lirası’ndan 5 yıllığına Pınarhisar Önder Otel sahibi Ziyaettin Yörükçüoğlu’na verildi. Il Encümeni huzurunda toplamda 3 kişinin katıldığı ihalede tekliflerin en yükseği olan 6 Bin Türk Lirası’nın vererek alan Yörükçüoğlu, 22 Bin metrekarelik alanı tamamen belirtilen kriterler eşliğinde turizm amaçlı kullanacağını belirtti. Sadece prefabrik yapıya yer vereceklerinin altını çizen Yörükçüoğlu, alanda öncelikli olarak büfe ve lokanta açmak istediklerini dile getirdi.

Ziyaretçiler soruyor. Yol neden asfatlanmıyor?

Yerli ve yabancı bir çok turisti yöreye getirten ve bu kıstasın daha da kuvvetlendirilmesi, geliştirilmesi için ihale edilen mağaranın yol durumu ise hala muammasını koruyor. Bugüne kadar birçok yazı, öneri, dilekçe vb. yönteme başvurulan, hatta Tekirdağ Milletkevili Kemalettin Nalcı’nın TBMM’ye soru önergesi olarak bile sunduğu bozuk yolun ne zaman yapılacağı yada yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor.

Ancak yolun bozukluğu sebebiyle mağaraya gelen ziyaretçi sayısında her geçen yıl azalma olduğu bilinen bir gerçek. Yöredeki köylülerle ve işletmecilerle yaptığımız görüşmelerde şu açıklamalar yapıldı:

“Her sene bu aylarda birçok ziyaretçi gelirdi buraya. Ama bu sene yine aynı periyoda baktığımızda  %30 azalma olduğunu görüyoruz. 7 km’lik bozuk yol yüzünden insanlar artık buraya gelmeyi göze alamıyor. Çünkü bu sıcakta kimse o toz toprağı çekmek ve araçlarının hasar görmesini istemiyor. Şöyle bir durumda var ki, buraya büyük bir hevesle gelerek döndükten sonra araçlarını sanayiye götürmek zorunda kalan birçok ziyaretçi biliyoruz. Bu şartlar altında hiç kimnse ziyaretçi beklemesin.”

Geçtiğimiz yılarda da mağaranın yakınlarından geçen köprünün yağmurun oluşturduğu sel nedeniyle yıkılması yüzünden aralarında 15 çocuğun da bulunduğu grup, 30 saat mahsur kalmıştı. O zamandan bu yana ne sağlam ve gerçek bir köprü yapıldı, ne de 7 km’lik yolda asfaltlama oldu.

Şimdi hem buraya gelmek isteyen ziyaretçiler hem de Kırklareli’liler sadece 7 km olan bu bozuk yola asfalt yapılıp yapılmayacağını bilmek istiyor.