Dupnisa'ya giden yollar asfaltlanacak

Dupnisa'ya giden yollar asfaltlanacak

Kırklareli Il Genel Meclisi 2010 yılı hizmet yatırımları doğrultusunda yol, su ve kanalizasyon projelerini görüştü. Imar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporda ilimize bağlı köylerde; stabilize kaplama, 1. kat asfaltlama, 2. kat asfaltlama, içme suyu- alt yapı, göletler ve kanalizasyon işleri ele alındı.

 Bu kapsamda 2010 yılında imar ve bayındırlık alanında yapılacak olan hizmetlerin de öncelik sırası belirlendi. Imar ve Bayındırlık Komisyonu öncelik sırası raporlarında heyecan verici bir durum da yaşandı. Trakya’nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olan ve yılda ortalama 40 Bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Dupnisa Mağarası’na Kırklareli- Edirne dışındaki istikametlerden ulaşmak isteyenlerin tercih ettiği yol olan Velika Köprüsü- Balaban stabilize yolunun da 1. sıradan öncelikli olarak 1. kat asfalt atılması önerildi.

Komisyon rapor teklifinde ayrıca Sarpdere Köyü’nü Dupnisa’ya bağlayan 6 kilometrelik yolun da öncelik sırasına göre 1. kat asfaltlanması, 12. sıradaki yerini aldı.

Kırklareli Il Genel Meclisi Kasım Ayı 12. Birleşimi Valilik Binası Atatürk Toplantı Salonu’nda dün saat 10:30’da başladı. Yoklama ve geçen birleşime ait tutanak özetinin okunmasının ardından meclisin 3. gündem maddesi olan ‘2010 yılı Hazırlık Bütçesi’nde yer alacak Tarım Hizmetleri ile Imar ve Bayındırlık Hizmetleri’nin öncelik sırasının belirlenmesi’ne geçildi. Bir önceki gün tarım komisyonu görüşmelerinde düne ertelenmesi ile hizmet öncelik sırası belirlenmesi konusunda söz alan Tarım Komisyonu Başkanı Behçet Şen, sırası ile hizmet olarak; bağ yetiştiriciliği, ceviz, badem, yarı bodur elma, japon eriği, yarı bodur armut, yarı bodur kiraz, tropik meyve yetiştiricilikleri, Pınarhisar ve Kırklareli Bal Yetiştiricileri Birlikleri’ne de proje karşılığında destek olunması tekliflerini okudu. Başkan Tuna Soykan tarafından meclisin oturumuna sunulan teklif oy birliği ile kabul edildi.

Akabinde ise 3. maddenin bir diğer hizmeti olan Imar ve Bayındırlık Hizmetleri’ne geçildi.

Meclisten Imar ve Bayındırlık

 hizmetleri 1 Milyon 700 Bin TL

Imar ve Bayındırlık Hizmetlerine Ocak ayında gelmesi beklenen ödenek 1 Milyon 700 Bin TL ayrılması kararlaştırıldı. Imar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Behçet Şen tarafından okunan raporda stabilize kaplama çalışmalarında öncelikli olarak; Koyunbaba- Paşayeri, Karıncak Pınarhisar Ilçe Hududu, Ovacık- Eskibedir, Yenitaşlı- Tatarköy, Hamzabey Celaliye, Mutlu- Kadıköy, Nacak- Yeniköy, Çiğdemli- Yeşilpınar, Sergen- Soğucak, Akören- Çayırdere, Kocayazı- Kuzulu ve Sislioba- Beğendik köyleri toplamda 48 km önerildi ve oy birliği ile kabul edildi. Stabilize kaplama projeleri öncelik sırasının yanı sıra 35 adet de yedek proje sunuldu.

Imar ve Bayındırlık Komisyonu 1. kat asfaltlama öncelik sırasında ilimizin en önemli turistik mekanlarından olan Dupnisa Mağarası’na gidişte en önemli kilit noktası olan Velika Köprüsü- Balaban yolu 1. sıradan, Evciler- Akören Köy yolu ise ikinci sıradan toplamda 12 km önerildi. Ayrıca yedek olarak da 37 yolun da 1. kat asfalt yapılması doğrultusunda toplamda 173,5 km olarak önerildi.

Komisyonun bir diğer 2. kat asfalt kaplama önceliğinde; Karahamza- Çayırlı, Kızılcıkdere- Bayramdere Kavşağı, D100 Karayolu- Karamusul, D100 Karayolu- Ayvalı, Türkgeldi Durak Mah, Hamitabat- Çeşmekolu, Hayrabolu- Danışment Köyü, Çengerli- Imampazarı, Alpullu- Düğüncülü- Ali Çavuş Mah., Kuleli Köy Içi, Karamesutlu Köy Içi, D100- Düzova, Poyralı- Tozaklı, Kaynarca- Lüleburgaz- Pınarhisar Yolu olmak üzere toplamda 46 km 2. kat asfaltlama önerildi. Yine 2. kat asfaltlama alanında yedek olarak 35 proje toplamda 204 km olmak üzere yer aldı.

Köylerdeki içme suyu projelerinde ise öncelik sırasına göre; Kula Köyü içme suyu şebekesi, Ertuğrul Köyü içme suyu sondajı, Pancarköy su deposu tamiri, Topçuköy Içme Suyu Enerji hatttı, terfi ve ishale hattı, Oklalı Köyü 500 m. Boru yenileme, Davalı Pınar- Soğucak Su Borusu Hattı yenileme, Akçaköy Içme Suyu Projesi Sondaj, Tatlıpınar Içe Suyu Projesi, Beğendik Içme suyu projesi ve il genelinde kapalı şebeke içme suyu olan köylerin mevcut olmayanlarında yangın vanaları takılması yer aldı.

Sulama ve hayvan içme suyu göletleri projesinde ise öncelik sırasına göre ilk 15’te şunlar yer verildi. Malkoçlar Sulama Göleti, Karabayır hayvan içme suyu göleti, Terzidere, Akpınar, Doğanca, Kömürköy, Deveçatağı, Kula, Hacıfaklı, Ertuğrul, Müsellim, Çukurpınar, Erikler ve Beğendik  Köyleri hayvan içme suyu göleti projeleri yer aldı. Imar ve Bayındırlık Komisyonu kanalizasyon işleri projelerinde öncelikli olarak Koyunbaba Kanalizasyon Arıtma ve Değirmencik Kanalizasyon arıtma projelerinin yanı sıra yine il genelindeki toplam 60 köyde kanalizasyon arıtma projeleri yedek olarak yer aldı.

Imar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından önerilen tekliflerin üzerinde küçük çaplı oynamalar yapıldıktan sonra teklifler oy birliği ile kabul edildi.