Dupnisa Yaz sezonunu hayal kırıklığı içinde geçirdi

Dupnisa Yaz sezonunu hayal kırıklığı içinde geçirdi

Ilimizin en büyük turizm potansiyeli olmasına rağmen yanlış politikalar sebebi ile yıllardır bir türlü gerçek kimliğine kavuşamayan Dupnisa Mağarası, bu yıl da bir çok yönü ile vasatı aşamadı. Trakya’nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olma avantajını elinde bulundurması dolayısıyla mağara ve mesire turizminin ana merkezi haline gelen Dupnisa Mağarası’nda geride bıraktığımız Yaz aylarında bir çok olumsuz çalışmanın bürokrasiden kaynaklanması ise hayal kırıklığı yarattı.

16- 17 Mayıs tarihlerinde sivil toplum kuruluşları tarafından 1.’si düzenlenen Dupnisa Doğa Şenliği’nde, mağara sezona muhteşem bir başlangıç yaparken bu iki günlük sürede Bin’i aşkın ziyaretçinin mağarayı gezmesi, organizasyonun katkısını da gözler önüne sermiş oldu. Fakat akabinde doğal sit alanı olmasına rağmen, mağara çevresindeki 22 Bin Metrekarelik alanın sosyal tesis hizmetlerinde kullandırılması için yok yere ihale edilmesi, Dupnisa’nın ekolojik dengesi ve bakir güzelliğine ilk tırpanı vurdu. Ihaleyi kazanan şahıslar ilk başlarda “doğal dengeyi bozmadan sosyal tesis kuracağız.” diye konuşsa da sonrasında yapılan çalışmalar ile bunun tam tersine oldu. Ihale sözleşmesinde kesinlikle betornarme yapıya izin verilmezken, mağaranın tam önüne betondan yapılan büfe ve dinlenme salonunun taşınabilir özelliğinin olmaması ise bir diğer tartışma konusu oldu.

Önce ihale sonra harita

Dupnisa Mağarası’nın önündeki boş alan Yaz aylarının başında ihale kurallarının hiçe sayılarak çiğnenmesi ile adeta kaderine terk edilirken, alanı ihaleye veren Il Özel Idaresi’nin ise konuya müdahale etmemesi büyük tepki topladı. Daha ilk aylarda yapılan ihale ile mağaradaki geriye gidiş başlarken, yıllardır stabilize olarak toz- toprak içinde hiznet veren Sarpdere Köyü ile Dupnisa Mağarası arasındaki yolun asfaltlanması, bir diğer hayal kırıklığıydı.

Demirköy Il Genel Meclisi Üyeleri Saffet Üresin ve Selahattin Birkaya tarafından meclise; Dupnisa Mağarası’nın 5 kilometrelik yolunun asfaltlanması için sunulan yazılı önergenin gündem maddesi olarak görüşülmesine rağmen somut bir adım atılamaması, bir çok mağara müdavimi tarafından Dupnisa’nın üvey evlat muamelesi gördüğü söylentilerine yol açtı.

Stabilize yol 2006 yılından bu yana bir türlü asfaltlanamadı

Il Genel Meclisi’nin Ağustos ayı birleşimlerinde iki gün boyunca görüşülen asfaltlanma konusunda somut bir adım atılmaması ise Dupnisa için en büyük yetki sahibi olan Il Genel Meclisi’nin başarısız bi çalışma yaptığını gösterdi. Mağara yolunun asfaltlanmamasının 2006 yılında tedavülden kaldırılarak yapılmamasına karar verilen Balaban barajı haritasından kaynaklanması bir diğer tepki çeken konu oldu. Il Genel Meclisi’nin verdiği karar doğrultsunda ise mağaranın stabilize yolunun 2010 bütçesinde görüşülmesine karar verilmesi ile 2006 yılından bu yana meclis gündemine taşınan yol asfaltlanması başka bahara kalarak, yılan hikayesine döndü.

Kırklareli’nin turizmdeki başarısızlığı

Sonuç olarak Dupnisa; geçtiğimiz Yaz ayları boyunca ziyaretçilerine toz toprak içindeki sağlıksız bir yol ve genel görünümü ahıla benzeyen ve “doğa katliamı eseri” gibi dikilen büfe- dinlenme salonu ile hizmet verdi. Mağarayı her yıl ziyaret eden müdavimler ise yapılan ve yapılmayan çalışmalar konusunda yine tepkiliydi. Ilimizde en çok turist çeken Dupnisa Mağarası’nı ilk defa gezenler ise mağara içindeki yer altı nehri, dikit ve sarkıtları olağanüstü güzellikte bulurken, alt yapı çalışmalarındaki vurdumduymazlıktan dolayı ilimize zayıf not verdi.

Kırklareli’de turizm denilince akla gelen ilk yer Dupnisa Mağarası oladursun, yapılan ve yapılmayan alt yapı çalışmalarındaki amatörlük, ilimizin ülke turizmindeki sıralamada en son sıralarda olduğunu sizce de göstermiyor mu?