Edebi eserlerin yazımı ve yazım teknikleri hakkında Kırklareli Hareketi Derneği'nde konferans düzenlendi

Edebi eserlerin yazımı ve yazım teknikleri hakkında Kırklareli Hareketi Derneği'nde konferans düzenlendi

Cumhuriyet Haftası dolayısıyla Kırklareli Hareketi Derneği tarafından Dr. Fuat Umay konulu düzenlenen panel kapsamında Kırklareli Hareketi Derneği’nde edebi eserlerin yazımı ve yazım teknikleri hakkında bilgiler verildi. 15.30’da başlayan konferansa konuşmacı olarak Hollins Üniversitesi Em. Öğretim Üyesi Dr. Judy Ayyıldız, Virginia Üniversitesi Em. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedii Ayyıldız, Trakya Üniversitesi Tıp Fak. Em. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gültaç Özbay, Araştırmacı Yazar Nazif Karaçam, Erman Ulusoy  ve çok sayıda şair, yazar ve edebiyatla uğraşan kişilerin katılım gösterdiği konferansa Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinden de iştirak edenler oldu.

Katılımcılara Ingilizce olarak yazma teknikleri hakkında bilgiler veren Hollins Üniversitesi Em. Öğretim Üyesi Dr. Judy Ayyıldız’ın tercümanlığını eşi Virginia Üniversitesi Em. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedii Ayyıldız yaptı. Ilk olarak salonda bulunanlara katılım gösterdikleri için teşekkür eden Judy Ayyıldız daha sonra eşinin tercümanlığını yapacağını söylemeyi de unutmadı.

Ayrıca terümesi eşkliğinde yaptığı konuşmada yazım ve teknikleri hakkında salonda bulunanları bilgilendiren Judy Ayyıldız şunları dile getirdi:

“30 yıldan beri yazma ve tekniklerini öğretiyorum. Yazma sanatını öğretmenlerle paylaştığımda bunu sadece grammer olarak algıladılar. Yazmanın en önemli araçları gramer ve hecelemektir. Iyi bir yazı yazma kafayı kullanmakla başlar. Iyi bir fikir ve iyi bir beyin olmalı. Bulduğumuz fikirlerle ne yapmamız gerektiğini bilmeliyiz. Ayrıca iyi bir yazarın size söyleyecekleri başkalarının söyleyeceklerinden çok farklı olmalıdır. Yazmada önemli olan konuyu ve kelimeyi seçmektir. Bütün bunları uyguladıktan sonra hazırlık sayfamız bitiyorsa eğer, yazıyı tekrar tekrar yazarak, mükemmel bir hale getirebiliriz. Ardından yazının gramerine bakın ve düzeltin. Bunu daha yakından kontrol etmek istiyorsak cümle içinde tekrar edilen kelimelere bakmalıyız. Eğer tekrar edilen kelime cümleyi bozmuyorsa tekrarlanmasında bir mahsur yoktur. Cümlelerin anlamlı olup olmadığına bakılmalıdır.

Zaten iyi bir yazışta ilginç bir başlangıç olmalıdır. Önemli olan ilk cümlelerdir. Yazılan yazılarda fiilleri unutmamak gerekir. Çünkü fiillerde bir hareketlilik vardır. Esasında çok anlam ifade eden sıfatlar da kullanılmalı” dedi.

Eşi Prof. Dr. Vedii Ayyıldız eşliğinde açıklamalarına devam eden Judy Ayyıldız salonda bulunanlara birer kağıt ve kalem dağıtarak kafalarında bir insan tasviri yazmalarını istedi.

Bütün bunların ardından tahta eşliğinde açıklamalarına devam ederek, iyi bir yazım ve tekniklerini konferansa katılanlara anlattı.