Edirne Belediyesi gürültü kirliliği ile mücadele ediyor

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün 17 Ocak 2008 tarih ve 869–3494 sayılı yazıları ile belediye sınırları içinde gürültü ile ilgili şikâyetleri değerlendirmek, denetim yapmak ve ihlalin tespiti durumunda idari yaptırımın uygulanması konusunda Edirne Belediyesi'ne yetki devri yapıldı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 17 Ocak 2008 tarih ve 869–3494 sayılı yazıları ile belediye sınırları içinde gürültü ile ilgili şikâyetleri değerlendirmek, denetim yapmak ve ihlalin tespiti durumunda idari yaptırımın uygulanması konusunda Edirne Belediyesi’ne yetki devri yapıldı. Yapılan bu yetki devri ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personelleri A 2 tip gürültü sertifikası ile eğlence yerlerinin gürültü seviyesini ölçmekte olup yönetmeliklere uymayanlara idari para cezası verilmektedir.
Şimdi de Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü gürültü kirliliği konusunda yeni bir adım daha atarak daha yaşanılabilir ve huzurlu bir Edirne için çalışmalarına devam etmektedir.
07 Mart 2008 tarih ve 26808 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinin 26.maddesince;
d) Bir motorlu araç üzerinde veya içinde; korna veya ses çıkaran başka bir cihazın zorunlu haller dışında gürültü rahatsızlığına neden olacak şekilde çalınması yasaklanmıştır.
e) Radyo, televizyon, müzik seti ve her türlü müzik aletlerini çok hassas kullanımların bulunduğu alanlar ile toplu taşıma araçlarında çalınması,
h) Patlayıcı, maytap ve benzeri şeyleri kullanmak, ateşlemek gibi benzeri faaliyetlerin, çok hassas kullanımlardan itibaren en az 500 metre mesafede yapılması,
i) Çok hassas kullanımların bitişiğinde, alt ve üstündeki alanlarda konser, gösteri, miting, tören festival, düğün ve benzeri gibi açık hava faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi yasaktır” denilmektedir.
Düğün-nişan vb etkinliklerin yoğun olduğu dönemlerde; düğün konvoylarında klakson çalınması, sokak aralarında ve özellikle konutlar arası boş alanlarda kına gecesi gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir. İlk ve orta dereceli okullar ile fakülte ve yüksekokul öğrencilerinin sınavları da düğünlerin yoğun olduğu dönemlere rastlamaktadır. Öğrencilerin sınavlarına etki etmemesi, yaşlı ve çocukların rahatsız olmamaları için yönetmelik çerçevesinde hareket edilmesi, özellikle “düğün konvoylarında korna çalınmaması” gerekmektedir.
Edirne Merkez İlçede açık alanlarda ve sokak aralarında düğün, nişan kına gecesi, havai fişek gösterisi vb. etkinlik yapacakların; Belediyemiz Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri ve konu hakkında ayrıntılı bilgi almak için 213 51 51 nolu telefonu aramaları gerekmektedir. (s)