Edirne Belediyesindeki 9 tarihi tablo onarılıyor

Edirne Belediyesindeki 12 tarihi tablodan 9'u Milli Saraylar Daire Başkanlığınca onarılacak.

     Edirne Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nda görevli Araştırmacı Gülçin Gökçe ile Restoratör Derya Tanış, Edirne Belediye Başkanlığı binasında bulunan 12 adet tablo üzerine inceleme yaptı.
     Bunun sonucunda, ''Kuzular'', ''Deniz Manzaralı'' ve ''Karlı Havada Geyikler'' adlı eserlerin acil müdahaleye ihtiyacı olmadığının belirlendiği ifade edilen açıklamada, ''Edirne Belediyesi Meclis Üyeleri'', ''Havuz Başında Gergef İşleyen Kızlar'', ''Osmanlı'nın Rumeli'ye Geçişi'', ''Nehirde Kayıklar'', ''Kızıldeniz Manzarası'', ''Geyikli Manzara'', ''Vadide Şelale'', ''İnsanı Kovalayan Kaplan'' ve ''Fatih'in Gemilerini Karadan Yürütmesi'' adlı tabloların ise restorasyona ihtiyaçları olduğunun belirlendiğini bildirdi.
     İlk olarak acil müdahale gerektiren ünlü ressam Hasan Rıza'ya ait 1896 imzalı ''Fatih'in Gemilerini Karadan Yürütmesi'' isimli tablosunun Milli Saraylar Daire Başkanlığı Tablo Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi'ne naklinin yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     ''Edirne Belediye Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü'nde sergilenen tarihi tablo duvardan indirilerek Meclis Salonu'na alındı. Meclis Salonu'nda tabloyu inceleyen Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nda görevli Gökçe ile Tanış, tablo üzerinde teknik bir çalışma yaparak tabloyu teslim aldı. Tablo Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi'nde yapılacak restore çalışmasının bir yılı bulabileceği belirtildi.
     Ayrıca, müdahaleye ihtiyacı olan tablolar hazırlanacak bir iş programı doğrultusunda teslim alınarak, Tablo Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi'nde restorasyona alınacak.''