Edirne Çeltik üretimine hazırlanıyor

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Soydan, ''Bu yıl Trakya'da 500 bin dekar alanda çeltik ekilecek'' dedi.

     Soydan, Türkiye'de üretilen çeltiğin yüzde 50'sinin Edirne'de üretildiğini belirterek, mayıs ayında çeltik ekimine başlayacaklarını bildirdi.
     Çeltikte bu yıl daha rahat bir ekim yapılacağını ifade eden Soydan, ''Bu yıl çeltik ekiminde bir azalma olmayacak. Türkiye genelinde 1 milyon dekar alanda çeltik ekimi yapılacak. Bu yıl Edirne'de ise 500 bin dekar alanda çeltik ekilecek. Türkiye'deki çeltik üretim sahalarının yarısı Edirne'de bulunuyor'' dedi.
     Geçen yıl çeltikte bazı sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Soydan, çeltik üreticilerinin sıkıntılarının bir çoğunun çözüldüğünü belirtti.
    
     -''YAĞIŞLAR ÇELTİK ÜRETİCİSİNİ DE SEVİNDİRDİ''
    
     Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ise bu yılki yağışların , ekimi yapılacak çeltik ve ayçiçeği üreticisini sevindirdiğini belirtti.
     Ayçiçeği ekiminin nisan, çeltik ekimininde mayıs ayında başlayacağını ifade eden yorulmaz, şunları söyledi:
     ''Hububat ürünlerinin daha sağlıklı yetişmesi için yıllık ortalama metre kareye 600 kilogram yağış düşmesi gerekir. Bu sene Edirne'de kuraklık yaşanmadı. Özellikle son yağışlar buğdayın gelişmesinde doping etkisi yarattı.
     Ayçiçeği ve çeltik ekimi yapacak çiftçilerimiz içinde toprak uygun kıvama geldi. Özellikle çeltik bol su isteyen bir ürün. Yağışlar çeltik üreticisini de sevindirdi. Barajlarımızda su miktarları arttı. Bundan sonra devam edecek yağışlar sayesinde üreteciler bol ve kaliteli ürün alma imkanı elde edecek.''