Edirne çöplüğünden akan sular artık kanser yapmayacak

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, basın mensupları ile birlikte düzenleme yapılan şehir çöplüğünü gezdi. Edirne'nin büyük bir sorununun daha üstesinden geldiği için mutlu olduğunu dile getiren Başkan Sedefçi'nin heyecanlı olduğu gözlerden kaçmadı.


 
“Edirne’de ilkleri her zaman biz yaptık” diyerek yapılan işledin büyüklüğüne dikkat çeken Sedefçi, belediye meclis toplantısında yapılan toplantının ardından şehir çöplüğünü basın mensuplarına gezdirdi.
Her gün yanan ve etrafa pis kokular yayan çöplüğün artık bir ormanı andırdığına dikkat çeken Sedefçi, yapılan düzenlemelerle 50 yıl aradan sonra çöplüğün sorun olmaktan çıktığını dile getirdi.
Mevcut çöplüğün üzerini toprakla tamamen kapatan Edirne Belediyesi, çöplüğün kapatılan kısımlarına metan gazı bacaları yerleştirerek olası bir tehlikeyi de önlemiş oldu.
 Edirne'nin yıllardır en büyük problemi olarak gösterilen Edirne şehir çöplüğü, Edirne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünün titiz ve özverili çalışmaları neticesinde sonlandırıldı. Kademeli olarak üzeri toprakla kapılan Edirne şehir çöplüğü, tam olarak kapatıldıktan sonra yeşillendirilecek.
 Çöplükteki yangının durması ile birlikte rahat bir nefes alan Yeniimaret halkı, yarım asırdır devam eden çöplük sorununa çare bulanlara teşekkür etti.
 Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, "Kentin 50 yıllık ayıbı ve utancı" dediği ıslah edilen çöplükte çalışmaların devam ettiğini en kısa süre içerisinde mutlu sona gelineceğini dile getirdi.
Çöplüğün üzerini toprakla kapatılarak yeşil alan haline getiren Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, çöplük sorununda sona gelinmesiyle birlikte verdiği sözü tutmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
 Sedefçi, "Çöpün suyu nehri kirletmeyecek, Yenimaret, Yıldırım, Saraçhane gibi civar mahalleler kokudan, dumandan kurtulacak. Edirne'nin utancı ayıbı olan
çöplük yeşil alan olarak kente kazandırılacak. 50 yıldır depolama yaptığımız çöplük sahası Edirne'nin ayıbı utancı olan bir yerdi. Yıllarca Edirne Belediyesi daha önceki başkanlar ve ben Edirne halkına bu konuda biraz sıkıntı yaşattık. 2004'ten beri de bilindiği gibi 4-5 yer bulduk ancak sorun çıkınca yeni çöplük yeri sıkıntısı yaşanmaya devam etti. Yakın süreçte yerin istimlâkini yaparak yeni çöp gömme tesisimiz için kolları sıvayacağız."
 Çöplükte yapılan 16 adet metan gazı bacasıyla çıkacak gaz ateşle yakılarak yanmış gaz olarak çevre kirliliğine neden olmadan salınacak. Akan çöp suları da çöplüğün aşağısında yapılacak çökertme havuzlarında depolanacak oradan da vidanjörle çekilerek toplanacak. Nehre verilmeyecek olan çöp suları çevre kirliliği yaratmamış oyacak.