Edirne'de 10 şirket Kırsal Kalkınma Yatırım Desteği aldı

Edirne Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada 2006 ve 2007 yıllarında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı (KKYDP) kapsamında, Edirne'de toplam 32 adet proje başvurusu yapıldığı ve bunlardan 10 adet proje onaylanarak uygulamaya konulduğu bildirildi.

Yapılan yatırımlarla ilgili olarak şunlar kaydedildi:
“Bu yatırımların tamamlanması sonucunda yatırımcılar tarafından toplam 3.270.185 TL’lik yatırım gerçekleştirilecek olup, bu yatırımın 1.623.542,50 TL’lik kısmı Hibe Desteği olarak yatırımcılarımıza aktarılacaktır.
2007 yılı içerisinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Ekonomik Yatırımlar kapsamında %50 hibe desteğinden yararlanan firmalar aşağıda belirtilen projeleri uygulamışlardır.
1) Öztürkler Yem  ve Yağ Sanayi Ticaret A.Ş.:  Proje kapsamında biri 1000 ton, diğeri 2000 ton olmak üzere toplam 3000 ton kapasiteli iki adet ham ayçiçek yağı depolama tesisi yatırımı gerçekleştirmiştir. Projenin toplam yatırım tutarı 324.000 TL olup,  ilgili firmaya sağlanan hibe desteği miktarı 161.493 TL’dır. Firma yapmış olduğu bu yatırım sayesinde işleme kapasitesini artırarak istihdamı  olumlu yönde etkilediği gibi, Milli ekonomiye de katma değer sağlamıştır.
2) Kermanoğulları Gıda Maddeleri Petrol Ürünleri Sanayi Ticaret İthalat İhracat Ltd. Şti.: Proje kapsamında Dane Kurutucu, Elevatör, Hamdane Triyolu, 2 Adet Yatay Taş,  Pirinç Eleği, Vibro Badi, Havalı Parlatma Makinesi, Emici Fan ( 11 KW), Yükleme Bandı, 2 adet 45 lik Soyucu, Taş Ayırıcı ve 3X14 mt ebatında 60 tonluk kantar tesise kazandırılmıştır. Projenin toplam yatırım tutarı 319.185 TL olup,  ilgili firmaya sağlanan hibe desteği miktarı 151.995 TL’dır. Proje ile İpsala İlçesindeki çiftçilerimizin ürettiği çeltiği kurutarak, üretimde sürdürülebilirlik sağlanmış, var olan çeltik üretimi artırılmış, piyasadaki kaliteli pirinç ihtiyacı karşılanmış, çeltik üreticilerinin ve bölgenin gelir artışına paralel olarak kırsal kalkınmaya katkı sağlanmıştır.
3) Alemdar Gıda San. ve Tic. A.Ş.: Proje kapsamında otomatik renk ayırma makinesi tesise kazandırılmıştır. Projenin toplam yatırım tutarı 240.000 TL olup,  ilgili firmaya sağlanan hibe desteği miktarı 108.000 TL’dır. Firma elektronik renk ayırma makinesi ile üretimini artıracağından, firmanın yeni iş hacmine göre organizasyon yapısının etkinliği artmıştır. Üretimde kullanılan hammadde de yaklaşık 3 katı bir artış sağlanmıştır. Yeni makinanın kullanımı sonucu, işlenmiş olan ürünün miktar ve kalitesi artarak, üretim çıktılarının kalitesi, sağlık açısından güvenirliği, pazar   ömrünün uzatılması sağlanmıştır..
4) Mert Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.: Proje kapsamında Elevatör (20 adet), Dozaj Helezonu  (2 adet), Çeltik Deposu (2 adet), Bantlı Konveyör, Kantar (2 adet), Otomatik Dikme ve Taşıma Mak., Taş Eleği, Aspratör ve Boru Takımı, Pünomatik Kapak (20 adet), Mekanik Kapak  (18 adet), Dozaj Depoları (4 adet), Bunker (7 adet), Metal Depo (4 adet)  ve    Hamdane Ayırıcı (2 adet) tesise kazandırılmıştır. Projenin toplam yatırım tutarı 350.000 TL olup,  ilgili firmaya sağlanan hibe desteği miktarı 174.250 TL’dır. Proje ile İşletmede kullanılan makinelerin günümüz teknolojisine uyumlu hale getirilmiş, mevcut kapasite ile kalite artırılmış ve bölgesel rekabet edebilirlik gücü artırılmıştır. Proje ile tarım-sanayi entegrasyonunun geliştirilmiş, kırsal sanayi yaygınlaşmış, tarımsal üretimdeki gelir kaybı nedeniyle oluşan göç kısmen geriye döndürülmüş, yeni istihdam olanakları oluşmuş ve bölgedeki refah seviyesi artmıştır.
5) Özdimetokalı Gıda Pazarlama Ticaret ve Sanayi Ltd.Şti.:  Proje kapsamında Otomatik Paketleme Makinası ve Shringleme Makinası tesise kazandırılmıştır. Projenin toplam yatırım tutarı 350.000 TL olup,  ilgili firmaya sağlanan hibe desteği miktarı 174.175 TL’dır. Proje ile gıda kodeksine uygun paketleme sistemi kurularak perakende sektörüne girilmiş, gıda kodeksine uygun şekilde ürünler nihai tüketiciye sunulmuştur.
6) Akdane Tarım Ürünleri Nakliye ve Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti.: Mevcut üretim tesisinin kapasitesinin artırılması ve yeni teknolojik üretim uygulamalarını gerçekleştirmek, ürünlerin kalitesini artırmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla, 45'lik Soyucu, Pirinç Eleği, Titreşimli Pati ve Havalı Parlatma makineleri işletmeye kazandırılmıştır. Projenin toplam yatırım tutarı 329.500 TL olup,  ilgili firmaya sağlanan hibe desteği miktarı 154.500 TL’dır. Firma gerçekleştirdiği yatırım ile mevcut kapasitesini %30–40 oranında artırmış ve istihdam sağlamıştır. Proje ile üretim sürecindeki enerji tüketiminde tasarruf sağlanmış, daha fazla üretim gerçekleştirilmiş ve kalite de artırılmıştır. Firmanın kapasite artırımı bölgedeki hammadde tedarikçilerinin de daha fazla ürün üretebilmelerini olumlu yönde etkilemiştir.
7) Alemdar Sun Yağ ve Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi: Proje, teknoloji yenileme ve üretim kapasitesini artırma konusuna yöneliktir. Proje ile birlikte 2 adet soğutma kulesi, ağartma tesisi revizyon ekipmanı ve filtreleme makinesi tesise  kazandırılmıştır. Soğutma kuleleriyle birlikte üretilen ayçiçeği yağının tüketiciye, sağlıklı koşullarda bekletilip sunulması sağlanacaktır. Projenin toplam yatırım tutarı 307.500 TL olup,  ilgili firmaya sağlanan hibe desteği miktarı 137.475 TL’dır. Ağartma bölümünde, yeni makinelerle sağlanacak sistem değişikliği sonucu piyasaya sunulan malın hem kalitesi hem de miktarı artmıştır.  “Baç sistemi” ile ağartma işlemi yapan tesislerde, işleme öncesi kabuk ayırımı yapılmadığından küspenin protein oranı düşük, selüloz oranı yüksek olmakta, ayrıca yüksek rutubet ihtiva etmektedir. Öte yandan kontinü sistemlerde daha kontrollü üretim yapılabildiğinden istenen kalitede küspe üretimi mümkündür. Yeni makinelerle ağartma bölümünde de baç sisteminden kontinüye geçilmesi sağlanmıştır.
8) Sınmazlar Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi: Proje ile, firmanın mevcut tesisi için, teknoloji geliştirmeye, kapasiteyi artırmaya, üretim maliyetini düşürmeye, ürün kalitesini geliştirmeye ve firmanın karlılığını artırmaya yönelik makine alımı yapılmıştır. Proje ile firmanın mevcut üretim kapasitesi % 50 artırılmış, günlük üretimi 120 tona çıkmış ve makinelerin teknolojilerinin yenilenmesi sayesinde, üretim sırasında yaşanan % 3 kayıp ortadan kaldırılmıştır. Yapılan yatırım ile Çeltik Soyucu Makine, Taşlı Beyazlatma Makinesi, Sulu Parlatma Makinesi, Padi Makinesi, Flanster, Hamtane triyolü, son temizleme makinesi ve Otomatik renk ayırma makinesi işletmeye kazandırılmıştır. Projenin toplam yatırım tutarı 350.000 TL olup ilgili firmaya sağlanan hibe desteği miktarı 125.920 TL’dır.
9) Yaşar Makina Sanayi Ticaret Limited Şirketi:
Proje ile teknolojik yapı açısından dünya standartlarında üretim yapabilecek, bölgede üretimi yapılan ürünlerin işlenmesinde katkı sağlayacak ve sektörde örnek olacak bir işletmenin kurulması ve faaliyete geçirilmesi sağlanmıştır. Firma aynı zamanda tarımsal ürünlerin işlenmesinde kullanılan makinelerin üretimini gerçekleştirmekte olup, yaptığı makineleri kendi fabrikasında deneme imkanına da kavuşmuştur. Firma fabrikasında ar-ge çalışmalarını daha sağlıklı bir şekilde izleyip, kontrol edebilecektir.  
Proje ile Otomatik Renk Ayırma Makinesi, Kompresör,  80 Tonluk Tır Kantarı ve Paketleme Makinesi işletmeye kazandırılmıştır. Projenin toplam yatırım tutarı 350.000TL olup,  ilgili firmaya sağlanan hibe desteği miktarı 173.125 TL’dır.
10) Tezcanlar Gıda Sanayi ve Ticaret A.Şirketi: Tesislerimizde işlenen hammaddenin dünya standartlarına uygun olarak depolanması ve işletmenin yağ üretiminde hammadde sorunu yaşamaması için, ürünlerin standartlara uygun olarak depo edilmesi ve kapasite artırılması sağlanmıştır. Firmada mevcut istihdamın ve ürün kalitesinin artırılması ile perakende sektöründe faaliyet gösteren firmalara daha kaliteli, raf ömrü uzun, vitamin değerleri açısından faydalı ve gıda kodeksine uygun ürün ortaya çıkaracaktır. Proje ile 4 adet bin tonluk çelik silo yapımı tamamlanarak işletmeye kazandırılmıştır. Projenin toplam yatırım tutarı 350.000 TL olup,  ilgili firmaya sağlanan hibe desteği miktarı 174.248 TL’dır.” (s)