Edirne'de ''Beslenme ve Sağlık Araştırması'' tamamlandı

  Türkiye'de besin ve beslenme ve sağlık politikalarının oluşturulması için gerekli olan verilerin temini amacıyla 81 ilde yürütülen ''Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması''nın Edirne'de tamamlandığı bildirildi.


Edirne İl Sağlık Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, araştırma, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, Türkiye'nin beslenme' ve sağlık verilerini oluşturmak üzere yapıldı.
Sağlık Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ve Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliğinde 81 ilde gerçekleştirilen araştırma 7 Haziran 2010 tarihinde başladı ve toplam 19 bin 56 kişi üzerinde yürütüldü.
Edirne'de başlayan araştırmanın tamamlandığını ifade eden İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, araştırmada, toplumun beslenme alışkanlıkları ile fiziksel aktivite düzeylerinin saptanması ve tüm ülkeyi temsil edecek bilimsel nitelikli ve güncel veriler sağlanması, bundan sonra geliştirilecek genel toplum sağlığına yönelik plan ve politikalara yön verilmesi, var olan politikaların güncellenmesinin hedeflendiğini belirtti.
Edirne'de 136 hanede uygulanan bu araştırmayı, İl Sağlık Müdürlüğünde görevli, idareci araştırma sorumlusu ve araştırma koordinatörü ile hekim, diyetisyen, tıbbi teknolog, hemşire, ebe ve laboratuvar teknisyenlerinden oluşan 17 kişilik iki ekibin  yaptığını bildiren yetkililer, şu bilgiyi verdi:
''Bu çalışmada, 0-5 yaş grubu çocuklardan bir kişi, 6 ve üstü yaş grubundan bir kişi seçiliyor, seçilen kişilerin besin tüketim kaydı alınıyor. Bu kişilerin boy uzunluğu, vücut ağırlığı, kol, bilek, kalça, bel ve baş çevresi ölçümleri ile fiziki muayeneleri yapılıp, aç karnına kan ve idrar numuneleri alınıyor ve 49 adet tetkik yapılıyor. Bu tetkiklerin bir kısmı müdürlüğümüz bünyesindeki Kan Analiz Merkezinde, bir kısmı da Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılıyor. Tahlil sonuçları tamamlandıktan sonra ücretsiz olarak müdürlüğümüz aracılığı ile kişilere iletiliyor. aa