Edirne'de Emekli Müezzin ''Mimar Sinan''ı Dünyaya tanıtacak

Edirne'de emekli müezzin Yusuf Karabıyık Çengelci, Mimar Sinan'ı ve eserlerini dünyaya tanıtmak amacıyla film çekmeye başladı.

     Mimar Sinan'ın ''ustalık eserim'' dediği ünlü Selimiye Cami'nin Arastası'ndaki tarihi bir mekanda çekimlere başlanan klipte Çengelci Mimar Sinan'ı, çırakları Sedefkar Mehmet Ağa'yı şair İsmail Alabalıyırlı, Mimar Davut'u Abbas Ülgen, dönemin ünlü nakkaş şair Mustafa Sai Çelebi'yi Arif Meriç canlandırıyor.
     Çengelci, Selimiye ve Üç Şerefeli camilerinde 30 yıl baş müezzinlik yaptığını belirterek, bu sürede Mimar Sinan'ın eserlerine hayranlığının katlanarak arttığını söyledi.
     Daha önce Mimar Sinan'la ilgili 192 sayfalık bir kitapla İngilizce, Almanca ve Yunanca Selimiye Cami'ni tanıtan CD hazırladığını anlatan Çengelci, şimdi de Mimar Sinan'ı çekeceği kliple görsel olarak anlatacağını bildirdi.
     Klibin kendi hazırladığı, ''Mimar Sinan ve Tanıtımı'' adlı proje kapsamında çekildiğini ifade eden Çengelci, Edirne Valiliğince kabul edilen projesinin noterden de tasdik ettirildiğini söyledi.
     Klibi kimseden yardım almadan kendi imkanlarıyla hazırladığını belirten Çengelçi, şunları kaydetti:
     ''Tarihi kaynaklardan yararlanarak Mimar Sinan'ın giysilerini hazırlattım ve 4 kişilik ekibimle klip çalışmalarına başladım. Klibimde ben Mimar Sinan'ın canlandıracağım. Klipte yer alanların hepsi Mimar Sinan'a gönül vermiş kişiler. Bu nedenle benden ücret talep etmiyorlar.
     Klibimde senaryo gereği dönemin nakkaş şairi rolündeki Meriç bana hayatım ve yaptığım eserlerle ilgili sorular soracak. Bende tarihi kaynaklardan edindiğim bilgilerle bu sorulara cevap vereceğim.
     Bir saat sürecek bu klip tamamlandığında Milli Eğitim Bakanlığı'na sunacağım. Bu klibin Mimar Sinan'ın tanıtımına büyük fayda sağlayacağına inanıyorum. Klipte aynı zamanda önemli mesajlar da vereceğiz. Genç mimarlara güzel ahlaki çalışkanlığı, bilim ve teknolojiyle birleştirmeleri yönünde açıklamalarımız olacak. Klipte doğruluk ve dürüstlüğü anlatacağız. İnsanlığa güzelliği ve doğruluğu göstereceğiz.